ULTIMA ORĂ Adrian Oros, ministrul Agriculturii, anunță că demisionează

ULTIMA ORĂ Adrian Oros, ministrul Agriculturii, anunță că demisionează
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 sep 2021

Ministrul Agriculturii Adrian Oros, susținător al lui Ludovic Orban, anunță că își va depune demisia din funcție, afirmând că ”pentru premierul Florin Câțu, agricultura și industria alimentară nu au fost niciodată priorități”. El invocă bugetul redus al ministerului, dar și faptul că în PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură, deși draftul inițial conținea un proiect referitor la irigații și desecare.

Adrian Oros a făcut parte din echipa lui Ludovic Orban și se afla pe lista miniștrilor care vor fi schimbați, arată Hotnews.

Urmărește-ne și pe Google News

Ieri a fost anunțat că irigațiile au fost scoase din PNRR, deoarece România nu a dovedit că acestea nu afectează mediul.

Proiectele de irigații cuprinse inițial în PNRR au fost calificate de vicepremierul Dan Barna, după o primă evaluare a CE, ca fiind ” uzate moral” nemaifiind de actualitate în niciun stat european. Aceleași proiecte au provocat și ironii din partea PSD, care a afirmat că ”domnul ministru al Agriculturii s-a dus cu planurile de irigații de pe timpul lui Ceaușescu”, scrie News.ro.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

”Azi îmi voi depune demisia din funcția de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale! Pentru Premierul Florin Câțu, agricultura și industria alimentară nu au fost niciodată priorități”, a scris Oros pe Facebook.

El prezintă și argumentele în favoarea afirmației privind lipsa de interes a lui Cîțu pentru domeniul agriculturii:

1. Bugetul MADR pentru anul 2021 reprezintă 60% din execuția bugetară a anului 2020, cu efecte asupra programelor aflate în derulare. La rectificarea bugetară, MADR a primit o sumă infimă, absolut insuficientă.

2. În PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură. Asta deși în primul draft trimis la Comisie, în noiembrie 2020, PNRR conținea un proiect complex pentru gestionarea apei în agricultură (irigații, desecare/ drenaj și sistem antigrindină), în valoare de 6,5 miliarde euro, proiect asumat în Programul de guvernare, alături de Rețeaua de depozitare, procesare si distribuție a produselor românești, alt proiect care nu a mai avut loc in PNRR.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

3. Nu există suficientă determinare pentru eradicarea activității samsarilor, a vânătorilor de subvenții și a pieței negre, care afectează fermierii corecți. Astfel, orice subvenție, orice formă de sprijin devine ineficientă.

”Multumesc tuturor celor cu care în această perioadă am colaborat, atât la elaborarea Programului de tranziție, la viitorul Program Național Strategic, dar și în activitatea curentă. Am avut onoarea și norocul să cunosc oameni deosebiți, profesioniști, atât în Guvern, în MADR sau în mediul asociativ.

M-am bucurat să pot promova pe pagina mea și a ministerului, pe toți cei întâlniți în deplasările prin țară, fermieri români care performează, care sunt exemple de succes. Am vrut să arăt că și în România #SePoate!”, afirmă ministrul în finalul mesajului său.

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian oros
ministrul agriculturii
demisie