Cei 27 pregătesc sancțiuni pe care să le impună Turciei, în cadrul unui diferend cu Grecia în estul Mării Mediterane, iar aceste măsuri ar putea fi introduse pe agenda viitorului summit UE, prevăzut la 24 septembrie, potrivit diplomației europeană, relatează Reuters, citat de News.ro.
Aceste sancțiuni, menite să limiteze capacitatea Turciei de a efectua prospectări de hidrocarburi în zone aflate în dispute teritoriale, ar putea viza persoane, nave sau utilizarea porturilor europene, a anunțat vineri șeful diplomației europene Josep Borrell, precizând că UE vizează activități pe care le consideră ”ilegale”.
Borrell a făcut acest anunț la Berlin, unde a prezidat o reuniune informală a miniștrilor de Externe din cele 27 de state membre UE, dedicată susținerii Atenei, după ce Grecia a încheiat cu Egiptul un acord privind frontierele maritime, cu scopul de a contracara ambițiile turce în estul Mării Mediterane, pe fondul unor exerciții militare grecești și turcești în regiune.
UE este pregătită să sancționeze nave turce, să le interzică accesul în porturi europene sau să le întrerupă aprovizionarea, a anunțat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă și de Securitate.
Economia turcă ar putea, de asemenea, să fie vizată de sancțiuni.
”Am putea alege acțiuni care să țintească activități sectoriale (...) în care economia turcă este conectată cu economia europeană”, a anunțat el într-o conferință de presă.
Cu toate acestea, atât Borrell, cât și ministrul german de Externe Heiko Maas au subliniat că UE vrea mai întâi să dea o șansă dialogului, într-o încercare de a liniști tensiunile dintre Grecia și Turcia, ambele membre NATO.
Ankara este angajată în discuții oficiale în vederea unei aderări la UE, iar această procedură este amenințată și ar putea fi suspendată ca sanțciune, potrivit unor diplomați europeni.
Doi diplomați europeni de rang înalt au declatrat pentru Reuters că miniștrii Afacerilor Europene au convenit să le lase ultimul cuvânt șefilor de stat și de guverne ai Celor 27, care urmează să se reunească timp de două zile la Bruxelles, la sfârșitul lui septembrie.
”Nimic nu se va decide înaintea Consiliului European din septembrie”, a declarat unul dintre ei, precizând că Turcia ar putea să benficieze de un acces lărgit la piața europeană și la cei 450 de milioane de consumatori europeni, dacă își încetează operațiunile de prospectare de hidrocarburi.
Atena și Ankara își dispută suveranitatea unei zone din estul Mării Mediterane bogată în hidrocarburi.
Lansarea unor operațiuni turce de prospectare seismică în urmă cu două săptămâni, prin desfășurarea navei Oruç Reis într-o zonă situată între Insula Creta și Cipru, a exacerbat tensiunile în regiune. Grecia consideră această inițiativă ilegală și încălcându-i domeniul submarin.