Tăriceanu, la ieșirea de la DNA Brașov: Am fost citat ca martor. Mi-am făcut datoria și am răspuns întrebărilor procurorilor

Tăriceanu, la ieșirea de la DNA Brașov: Am fost citat ca martor. Mi-am făcut datoria și am răspuns întrebărilor procurorilor
scris 15 apr 2016

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la ieșirea de la DNA Brașov, unde a fost citat ca martor în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa și a 47 de hectare în pădurea Snagov, în care sunt arestați la domiciliu Remus Truică și Prințul Paul, că și-a făcut datoria și a răspuns întrebărilor procurorilor.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ieșit după o oră și jumătate de la DNA Brașov, unde fusese citat ca martor în dosarul lui Remus Truică.

Urmărește-ne și pe Google News

"Am fost citat ca martor, mi-am făcut datoria și m-am prezentat. Am răspuns întrebărilor procurorilor, dar la acest moment nu fac niciun fel de declarație legată de acest dosar", a declarat Tăriceanu la ieșirea de la DNA, scrie News.ro

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

El s-a suit apoi în mașină și a plecat împreună cu avocatul său.

La audierile de vineri de la DNA Brașov a fost prezent și avocatul lui Remus Truică, Bogdan Cimbru, de la Baroul București, care a declarat că Tăriceanu a făcut declarații despre anumite evenimente pe care le-a observat în perioada 2007 - 2009.

"A fost vorba despre o declarație simplă, cu întrebări punctuale și cu răspunsuri de bună credință în opinia mea. Având în vedere prejudiciul de imagine suferit de Remus Truică în ultima perioadă, preferăm să nu facem alte declarații în acest moment", a afirmat Bogdan Cimbru.

Întrebat de jurnalișțti dacă crede că procurorii i-ar putea schimba calitatea lui Călin Popescu Tăriceanu în acest dosar, avocatul lui Remus Truică a răspuns că acest lucru este puțin probabil.

Vasile Blaga, audiat ca martor la DNA într-un dosar de abuz în serviciu privind despăgubiri ilegale acordate de ANRP CITEȘTE ȘI Vasile Blaga, audiat ca martor la DNA într-un dosar de abuz în serviciu privind despăgubiri ilegale acordate de ANRP

Totodată, chestionat dacă întrebările procurorilor au avut legătură cu activitatea de premier a lui Tăriceanu, avocatul lui Truică a răspuns scurt: "Tangențial".

La întrebări ale jurnaliștilor referitoare la modul în care s-au cunoscut și dacă s-au cunoscut cei doi, dar și dacă au avut afaceri împreună, avocatul nu a răspuns.

Tăriceanu a venit, vineri, în jurul orei 11.30, la DNA Brașov, însoțit de către avocatul său, și a intrat în sediul instituției fără a face niciun fel de declarații.

În 3 martie, procurorii DNA Brașov au anunțat că au dispus extinderea anchetei în dosarul vizând retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa și față de fapte legate de retrocedarea nelegală a unei suprafețe de 47 de hectare de pădure situată în localitatea Snagov. Astfel, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Remus Truică, pentru complicitate la abuz în serviciu și spălare a banilor, și față de Paul Philippe al României, pentru complicitate la abuz în serviciu. Cei doi sunt arestați la domiciliu din luna decembrie a anului 2015.

În dosarul extins al retrocedărilor ilegale mai sunt cercetați avocatul Robert Roșu, Dan Andronic, Claudiu Mateescu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Gheorghe Sin, președintele Academiei de Științe Agricole, Apostol Mușat, primar în Snagov la momentul comiterii faptelor, Nicolae Jecu, prefect în Snagov la momentul comiterii faptelor, Nicolae Dima, secretar în Primăria Snagov, dar și Teodor Chiriac, director tehnic la Direcția Silvică Ilfov.

În același dosar, sunt cercetați și oamenii de afaceri israelieni Shevez Shimon, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz și Agavi Moshe.

În decembrie 2015, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Silberstein Tal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor, față de Shimon Shevez și Benjamin Steinmetz pentru constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor și față de Agavi Moshe pentru aderare la un grup infracțional organizat în dosarul privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa și a 47 de hectare de pădure în localitatea Snagov.

Potrivit procurorilor, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, împreună cu Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny“ Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) și alte persoane, au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de către Prințul Paul Al României, prin oferirea de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităților sau instituțiilor care dețineau aceste proprietăți, instigarea și complicitatea acestor persoane la abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici, se arată în ordonanța de punere în mișcare a urmăririi penale.

Raport SUA privind România: Au existat informații că autoritățile guvernamentale au monitorizat comunicații online fără autorizare CITEȘTE ȘI Raport SUA privind România: Au existat informații că autoritățile guvernamentale au monitorizat comunicații online fără autorizare

În schimbul ajutorului lor, suspecții ar fi obținut o cotă parte importantă din bunurile revendicate, respectiv între 50 și 80 % din valoarea bunurilor revendicate de Prințul Paul.

Potrivit anchetatorilor, ulterior, Prințul Paul le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea sau retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor. Ulterior, bunurile revendicate au și fost obținute în mod nelegal.

viewscnt
Afla mai multe despre
tariceanu
dna