Ana Costea a demisionat din postul de ministru al Muncii. Profit.ro a anunțat, marți, citând surse oficiale, că Ana Costea le-a sugerat liderilor sindicali că va demisiona din postul de ministru al Muncii.
Premierul Dacian Cioloș a luat act de demisie, precizând că îi va înainta președintelui Klaus Iohannis, în perioada imediat următoare, o propunere pentru acest portofoliu. Aceasta este prima demisie a unui ministru al Guvernului Cioloș de la preluarea mandatului, din noiembrie anul trecut.
Profit.ro a anunțat, marți, citând surse oficiale, că Ana Costea le-a sugerat liderilor sindicali că va demisiona din postul de ministru al Muncii, după ce și-ar fi înregistrat deja demisia la propriul cabinet.
Varianta demisiei a fost prezentată sindicatelor încă de la finele lunii februarie, când premierul Dacian Cioloș a respins toate cele trei variante ale salarizării bugetarilor, inclusiv pe cea gândită de ministrul Muncii, după cum a anunțat atunci Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Bugetarii vor fi plătiți cu salariu fix plus venit variabil raportat la performanță, inclusiv pe baza feedback-ului de la firme și populațieCioloș i-a reproșat atunci că nu s-a consultat cu Ministerul Finanțelor, pentru a-și calibra grila de salarizare în funcție de banii disponibili în buget, ci a agreat direct propunerile sindicatelor. Practic, ministrul a făcut permanent un joc în care s-a plasat de partea sindicatelor în negocierile privind salariile bugetarilor, căutând și obținând simpatia acestora.
La acel moment, conform surselor Profit.ro, Ana Costea le-a spus liderilor sindicali că deja și-a înregistrat demisia la propriul cabinet și este gata să trimită documentul către premierul Cioloș dacă proiectul pe care l-a scris nu este acceptat.
În final, varianta finală a salarizării bugetarilor a fost redactată de către un grup de lucru în care nu toate propunerile ministrului Muncii, avansate de aceasta fără consultarea Finanțelor, au fost acceptate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Condițiile în care bugetarii vor fi promovați și vor primi sporuriMarți, după o discuție cu liderii sindicali avută în fața ministrului Administrației, vicepremierul Vasile Dîncu, aceasta le-a dat din nou de înțeles că va demisiona, spunând că, după ce va retrage proiectul salarizării, se consideră eliberată de toate problemele.
Până să fie numită ministru, Ana Costea a fost 3 ani, din octombrie 2012, doar profesor universitar la Universitatea București, în apropierea fostului ministru al Educației Ecaterina Andronescu (PSD), iar surse oficiale anticipează că aceasta își pregătește încă de acum o platformă socială de sprijin pentru a rămâne și în structura unui viitor Guvern, în toamna acestui an, după alegerile parlamentare.
Costea a susținut că este nemulțumită de proiectul salarizării bugetarilor avansat de Guvern, conform căruia cel mai mic salariu de bază pentru bugetari este de 1.250 lei, pentru funcții cu studii medii și generale, iar cel mai mare salariu se ridică la 15.000 lei pentru funcția cu cea mai mare responsabilitate în stat, raportul între partea variabilă și salariul de bază fiind de 30% pe total ordonator principal de credite, cu eliminarea condiției prevăzută prin Legea-cadru nr. 284/2010 ca partea variabilă să nu depășească 30% din salariul de bază pentru o persoană.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncăProfit.ro a prezentat duminică, în mai multe articole, forma ordonanței de salarizare pregătită de Guvernul Cioloș.
Varianta proiectului promovat de Guvernul Ponta a fost prezentată de Profit.ro în luna septembrie, tot în exclusivitate, în mai multe articole, precum aici și aici, și poate fi analizată comparativ cu proiectul redactat acum de Guvernul Cioloș.
Miercuri, Guvernul a anunțat că va renunța la ultima formă a proiectului privind salarizarea bugetarilor și va încerca să redacteze un document acceptat de către partenerii sociali, dar în limitele bugetare existente.