Șeful Autorității Electorale Permanente, despre renumărarea voturilor din primul tur: “Din ce am constat eu, nu există diferențe semnificative între numărare și renumărare”

Șeful Autorității Electorale Permanente, despre renumărarea voturilor din primul tur: “Din ce am constat eu, nu există diferențe semnificative între numărare și renumărare”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

scris 2 dec 2024

Șeful Autorității Electorale Permanente, despre renumărarea voturilor din primul tur: “Din ce am constat eu, nu există diferențe semnificative între numărare și renumărare. Probabil în următoarea oră documentația cu centralizarea [renumărării] vor pleca la CCR”.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a declarat la postul Digi 24 că, din informațiile la dispoziția instituției pe care o conduce, nu sunt diferențe mari între scorurile înregistrate de candidați, după renumărarea voturilor la turul I al alegerilor prezidențiale. Concret, acesta a declarat: “Eu vorbesc în numele Autorității Electorale Permanente, nu în numele Biroului Electoral Central. Eu, din teritoriu, din ce am constatat eu, pentru că avem direcții județene în țară, nu există diferențe semnificative în ceea ce privește numărarea și renumărarea”, arată BiziDay.

Urmărește-ne și pe Google News
Piața auto din România a scăzut în noiembrie. Declinul electricelor continuă în pofida Programului Rabla CITEȘTE ȘI Piața auto din România a scăzut în noiembrie. Declinul electricelor continuă în pofida Programului Rabla

CCR se întrunește astăzi la ora 17. Pe ordinea de zi sunt două punte:

1. Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024;
2. Cerere de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș

Inițial, între Elena Lasconi (USR) și Marcel Ciolacu (PSD) a existat o diferență de 2.740 de voturi. CCR a dispus renumărarea, dar aceasta s-a făcut în alte condiții decât cele de numărare de duminica trecută – a fost realizată de angajații primăriilor și prefecturilor, procedura nu a fost filmată, observatorilor independenți nu li s-a permis peste tot prezența, iar acolo unde li s-a permis au fost ținuți la distanță.

Decizia Curții Constituționale a reprezentat o premieră, care a stârnit confuzie, în condițiile în care candidatul Cristian Terheș a cerut renumărarea în doar trei secții de votare. Biroul Electoral Central a dat termen pentru renumărare voturilor și întocmirea proceselor verbale până duminică la ora 22. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vot
aep