România, în disputa marilor puteri. Rusia acuză SUA că încălcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare inclusiv prin instalarea scutului antirachetă de la Deveselu

România, în disputa marilor puteri. Rusia acuză SUA că încălcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare inclusiv prin instalarea scutului antirachetă de la Deveselu

Sursă foto: http://en.kremlin.ru/

scris 2 feb 2019

Rusia și-a suspendat participarea în Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) încheiat în 1987, după o decizie similară a Statelor Unite, a anunțat Vladimir Putin, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

“Partenerii americani au declarat că și-au suspendat participarea la tratat. Și noi o suspendăm”, a spus Putin la o reuniune televizată cu miniștii Apărării și de Externe.

Urmărește-ne și pe Google News

Putin a precizat că Rusia va începe să dezvolte noi rachete, inclusiv supersonice, și le-a cerut miniștrilor să nu inițieze discuții cu Washington-ul cu privire la dezarmare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Spotify negociază cumpărarea unei platforme de podcast-uri CITEȘTE ȘI Spotify negociază cumpărarea unei platforme de podcast-uri

Vineri, Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunțat că Statele Unite se retrag din Tratatul INF încheiat cu Rusia în 1987, una dintre piesele centrale ale controlului armamentului după Războiul Rece.

Retragerea americană era așteptată de mai multe luni. Ea are loc în urma unui diferend care durează de ani de zile - nesoluționat - cu privire la respectarea de către Rusia a acestui document, care interzice o întreagă clasă de rachete de croazieră terestre, cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri.

În replică, Kremlinul a acuzat că Statele Unite încalcă de mulți ani INF, inclusiv prin instalarea de sisteme balistice în România, și că Washingtonul a amplasat și arme atomice în țări aliate în cadrul NATO.

Teodorovici: Bugetul va fi aprobat marți în Guvern, este un buget revoluționar. Fiecare cheltuială trebuie aprobată de mine, altfel voi da amenzi CITEȘTE ȘI Teodorovici: Bugetul va fi aprobat marți în Guvern, este un buget revoluționar. Fiecare cheltuială trebuie aprobată de mine, altfel voi da amenzi

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a prezentat sâmbătă președintelui Vladimir Putin situația Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), în contextul deciziei SUA de retragere din acest acord.

"Referitor la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, după cum știți, este în vigoare din anul 1988 și avea un termen nedeterminat. Conform informațiilor pe care le avem la dispoziție, Statele Unite au început să încalce acest Tratat din anul 1999, când au început să testeze drone militare care au caracteristici similare cu cele ale rachetelor terestre de croazieră interzise prin Tratat. Statele Unite au continuat acțiunile, folosind rachete balistice pentru testarea sistemului de apărare antirachetă, iar în anul 2014 au început instalarea în Europa a sistemelor cu lansare verticală Mk 41. Aceste sisteme sunt compatibile total cu rachetele Tomahawk cu rază medie de acțiune", i-a spus Serghei Lavrov lui Vladimir Putin, potrivit stenogramei conversației, postată pe site-ul Kremlinului.

"Sunt încălcări clare ale Tratatului INF", a constatat președintele Vladimir Putin.

Sursă: http://en.kremlin.ru/

Sursă: http://en.kremlin.ru/

Black Sea Oil&Gas: Noile taxe din România ne afectează capacitatea de a obține o decizie finală de investiție favorabilă în proiectul de extracție gaze Midia din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Black Sea Oil&Gas: Noile taxe din România ne afectează capacitatea de a obține o decizie finală de investiție favorabilă în proiectul de extracție gaze Midia din Marea Neagră

"Sunt încălcări clare ale Tratatului. Sisteme de lansare de acest tip au fost instalate deja în România și se fac pregătiri pentru a le amplasa și în Polonia și Japonia", a confirmat ministrul de Externe Lavrov.

Scutul antirachetă de la Deveselu a fost declarat oficial a fi operațional în mai 2016. Sistemul a costat circa 800 de milioane de dolari și este compus din 24 de interceptoare SM-2 și dintr-un radar antibalistic. Poziția oficială a NATO este că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu are un rol pur defensiv, obiectivul său fiind de a descuraja acțiuni agresive din partea unor state cu veleități nucleare din Asia și Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul.

Acordurile SUA cu România și Polonia cu privire la desfășurarea de sisteme de apărare antirachetă americane Aegis Ashore în cele două țări vor trebui renegociate pentru a permite instalarea și a unor capabilități de apărare antiaeriană a bazelor militare din cele două state care găzduiesc scuturi antirachetă, declara, în primăvara anului trecut, șeful Agenției de Apărare Antirachetă din cadrul Pentagonului, generalul Samuel Greaves. Acesta afirma, pentru publicația americană Inside Defense, că actualele acorduri privind utilizarea terenurilor semnate de SUA cu România și Polonia în vederea desfășurării sistemelor Aegis Ashore prevăd doar capabilități de apărare antirachetă, iar adăugarea de capabilități de apărare antiaeriană ar presupune renegocierea acestor pacturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua; rusia
vladimir putin
serghei lavrov
tratatul fortelor nucleare intermediare
tratatul inf
scut antiracheta deveselu
baza deveselu