Fostul ministru al Apărării, Jim Mattis, a aprobat ca Marina SUA să cheltuiască 2,9 milioane de dolari pentru a plăti un drum perimetral în jurul bazei Deveselu, care găzduiește sistemul antirachetă al SUA. În sumă a fost inclusă și achiziția unui automobil Dacia Sandero Stepway 2. Plata sumei respective a fost oprită, iar acum firma constructoare a drumului contractat a inițiat procedurile legale împotriva Ministerul Apărării din România pentru a recupera suma menționată, relatează agenția Bloomberg.
Fostul ministru al Apărării, Jim Mattis, care și-a părăsit funcția odată cu intrarea în noul an, a aprobat ca Marina SUA să cheltuiască 2,9 milioane de dolari dintr-un fond alocat ”cheltuielilor extraordinare” pentru a plăti contractorii locali în vederea construirii drumului perimetral în jurul bazei de la Deveselu, potrivit News.ro.
În plata era inclusă și factura pentru automobilul Dacia Sandero Stepway 2.
”Cred că această cheltuială va evita deteriorarea relațiilor internaționale dintre România și SUA, precum și criticile opiniei publice”, a declarat Mattis.
Fostul auditor general al Pentagonului, Mike McCord, a afirmat într-un email că este „neobișnuit, indiferent de sursa de finanțare, să se folosească fondurile SUA pentru a cumpăra un vehicul pentru o țară gazdă”.
Plata către Ministerul Apărării Naționale acoperă fondurile pe care personalul Marinei le-a emis eronat în 2016 și 2017 fără o autorizație corespunzătoare.
Căpitanul John Perkins, un purtător de cuvânt al marinei în Napoli, a afirmat într-un email că anul trecut oficialii au cerut secretarului marinei să aprobe fonduri pentru a face această plată deoarece ”drumul perimetral va ajuta forțele române să ofere o securitate externă mai bună”.
CITEȘTE ȘI România preia președinția Consiliului UE. Autoritățile confirmă și în acest caz incapacitatea administrativă și lipsa de transparență. DOCUMENT Principalele subiecte de interes pentru RomâniaPlata a fost oprită înainte ca aceste fonduri să fie transferate.
Plata este puțin mai mult decât o eroare de aproximare pentru un departament responsabil de un buget de 716 miliarde de dolari pe care Congresul l-a aprobat pentru acest an fiscal, consideră Bloomberg, care apreciază ca o astfel de cheltuială demonstrează ce pași era dispus Mattis să urmeze pentru a îmbunătăți relațiile SUA cu aliații, în acest caz un membru NATO care găzduiește un sistem antirachetă cheie.
De altfel, Mattis a arătat, în demisa transmisă președintelui SUA Donald Trump, că ”forța noastră ca națiune este în mod fundamental legată de forța sistemului nostru unic și integral de alianțe și parteneriate”.
Potrivit Bloomberg, în aceeași scrisoare de demisie, fostul secretar american al Apărării a precizat că firma contractantă ”care execută proiectul a inițiat demersul legal împotriva Ministerului Apărării din România pentru plată”.
CITEȘTE ȘI Epoca benzinei de sub 5 lei a luat sfârșit: combustibilii s-au scumpit cu 7 bani în prima zi a anului ca urmare a indexării accizei cu rata inflației. Statul încasează 57% din prețul la pompăNu este pentru prima dată când baza de la Deveselu se confruntă cu astfel de probleme legate de terenurile pe care este amplasată.
Profit.ro a relatat că proprietarul saivanului de oi situat la doar câțiva metri de gardul unității militare care găzduiește sistemul american antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu, despre care tot Profit.ro a scris în premieră în urmă cu peste un an, subiect preluat ulterior pe larg de presa românească și internațională, a fost obligat de Judecătoria Caracal în primă instanță să demoleze construcția pe cheltuiala sa și să plătească MApN cheltuieli de judecată de 1.500 lei. Ministerul, în schimb, va trebui să îi achite proprietarului, Dumitru Bleja, o cincime din costurile de ridicare a saivanului, respectiv circa 18.000 de lei, în condițiile în care Bleja ceruse despăgubiri de 18.000 de euro.
Scutul antirachetă de la Deveselu a fost declarat oficial ca operațional în mai 2016. Sistemul a costat circa 800 de milioane de dolari și este compus din 24 de interceptoare SM-2 și dintr-un radar antibalistic. Poziția oficială a NATO este că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu are un rol pur defensiv, obiectivul său fiind de a descuraja acțiuni agresive din partea unor state cu veleități nucleare din Asia și Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul.