România a cheltuit peste 3 miliarde de lei în perioada 2001-2018 cu finanțarea participării militarilor români la misiunile din Afganistan și Irak, a declarat, în plenul Camerei Deputaților, secretarul de stat din MApN Nicolae Nasta, răspunzând unei interpelări formulate de un deputat.
"(...) vă comunicăm situația costurilor cu pregătirea și desfășurarea misiunilor în Afganistan și Irak și recuperarea personalului militar (participant – n.r.) la acestea, în perioada 2001 - 31 august 2018. Respectiv, în Afganistan avem un total în lei de 2.457.529.212, iar în Irak un total de 606.187.790 lei", a spus secretarul de stat Nasta.
Asta înseamnă un total de 3,063 miliarde lei în aproape 18 ani, respectiv o medie de peste 170 milioane lei pe an.
CITEȘTE ȘI Facebook și Messenger Stories au 300 de milioane de utilizatori și încep să afișeze reclameInterpelarea a fost formulată de deputatul independent Adrian Dohotaru, ex-USR, singurul care a votat în plenul Camerei, în noiembrie anul trecut, împotriva adoptării legii privind achiziția de rachete americane Patriot în valoare de 3,9 miliarde dolari. El solicitase ministrului Apărării, Mihai Fifor, "o estimare exactă a cheltuielilor totale de la începutul participării noastre pe teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak până acum, dar și defalcate: transport, hrană, echipamente militare, diurne".
Luna trecută, ministrul Fifor a declarat că România este al patrulea contributor cu trupe în Afganistan. Pe 11 septembrie, cu ocazia comemorării la baza Deveselu a victimelor atentatului din 2001 din SUA, Fifor a amintit că 29 de militari români au căzut la datorie în teatre externe de operațiuni.
În iulie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat majorarea cu peste 11% anul viitor față de 2018, respectiv cu 305 oameni, a efectivelor puse la dispoziție de România pentru participarea la misiuni și operațiuni în afara teritoriului statului român. "Astfel, Armata României va participa cu un efectiv de 2.098 militari și civili la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, iar Ministerul Afacerilor Interne va participa cu 932 militari și polițiști", în total 3.030 de persoane, a anunțat atunci CSAT.
În bugetul MApN pe 2018 au fost prevăzute credite bugetare în sumă de peste 203 milioane lei pentru participarea la misiuni și operațiuni militare în afara teritoriului național.
CITEȘTE ȘI CNAIR: Au fost semnate contractele de servicii pentru drumurile de mare viteză Ploiesti – Buzău și Buzău – FocșaniMinistrul Apărării Naționale s-a întâlnit miercuri, la Pentagon, cu secretarul Apărării al SUA, James Mattis, oficialul român arătând, printre altele, că "soliditatea angajamentelor naționale este confirmată de contribuțiile substanțiale ale României la eforturile internaționale de proiectare a securității si stabilității, printre care cele mai importante sunt participările cu militari în teatrele de operațiuni, în cadrul misiunii NATO Resolute Support din Afganistan și a celei derulate în Irak, lansată recent la Summit-ul aliat de la Bruxelles din iulie, precum și contribuția României la Coaliția anti-ISIL, în vederea luptei împotriva terorismului".
SUA, liderul coaliției internaționale din Afganistan, a pierdut un număr de peste 2.200 de militari în conflictul care a debutat în 2001 și a cheltuit, de atunci și până în prezent, peste 840 miliarde dolari pe operațiuni militare, precum și pe demersuri de reconstrucție și ajutoare umanitare. În total, aproape 3.500 de militari ai coaliției internaționale au fost uciși în Afganistan.
Numărul civilor uciși în conflict de la debutul acestuia se ridică la peste 31.000. În prima jumătate a acestui an, bilanțul victimelor civile ale războiului din Afganistan s-a ridicat la aproape 1.700.