Primarul municipiului Iași Mihai Chirica a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că în fiecare unitate de învățământ preuniversitar va fi desemnat câte un polițist local care va ajuta la combaterea absenteismului școlar, precum și a altor probleme de ordine publică.
Primarul Mihai Chirica a declarat că a semnat o dispoziție conform căreia în cele 74 de unități de învățământ din municipiu vor fi polițiști locali care pot lua măsuri și aplica amenzi în cazul în care elevii nu respectă Regulamentul Școlar sau comit infracțiuni, relatează Agerpres.
„Am desemnat câte un polițist pentru fiecare școală. Ca pe vremuri. Așa cum era înainte de 1990: câte un polițist desemnat pentru fiecare școală. Atunci când un elev are un număr nejustificat de absențe, iar părinții nu înțeleg să ia măsuri pentru a rezolva situația, directorii școlilor pot sesiza direct polițiștii locali, care vor lua legătura cu părinții sau tutorii legali, pe care, în funcție de situație, să îi amendeze potrivit legii”, a declarat primarul ieșean.
Edilul a invocat o prevedere din Legea Educației din 2011, care prevede că amenzile pot varia între 100 lei și 1.000 lei sau muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal.
„Sunt profund îngrijorat de fenomenul absenteismului școlar în municipiul Iași, ca și de mult prea numeroase cazuri petrecute în ultima vreme în țară de consum și trafic de droguri, de violență între elevi sau de agresiuni asupra cadrelor didactice. Toate aceste situații afectează nu numai performanța școlară a elevilor, ci și siguranța și ordinea publică în comunitate”, a afirmat primarul.
Totodată, el a arătat că polițiștii locali trimiși în școli vor avea un rol mai larg decât împărțirea amenzilor din cauza absențelor.
„Va avea un rol mai larg. Va sta în contact cu școala și pentru alte chestiuni care se întâmplă acolo și care nu au nimic de-a face cu actul educațional. Polițistul poate să informeze colegii de la Ministerul de Interne sau Parchet dacă se întâmplă și altfel de lucruri. Nu este o glumă. Școala nu trebuie să mai rămână un câmp de dispută unde fiecare își dă cu părerea. (…) Există prea multe ingerințe în bunul mers al școlii care în loc să aibă un rol pozitiv au un rol negativ. Părinții au intrat în cancelarii sau peste profesor la ore. Asta înseamnă că au încurajat elevii (…) Fac un apel și către toți părinții și tutorii legali să își asume rolul lor de educatori. Școala nu este nici loc de distracție, nici ring de lupte, ci acel loc aproape sacru în care împreună – elevi, dascăli, părinți și autorități – formăm oameni adevărați pentru o societate sănătoasă”, a mai afirmat primarul Mihai Chirica.