Pragurile pentru achizițiile publice directe pentru lucrări și pentru bunuri și servicii se dublează, potrivit unei propuneri legislative aprobate de Senat.
Parlamentarii majorității guvernamentale susțin că este nevoie de achiziții simplificate pentru a atrage mai rapid fondurile din PNRR, potrivit expunerii de motive.
Senatul a adoptat astfel un proiect pentru modificarea și completarea Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale și Legea nr.100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, cu un amendament admis la comisiile de specialitate, care prevede dublarea pragurilor pentru achizițiile publice directe de la 450.000 la 900.000 pentru lucrări și de la 135.000 la 270.000 de lei pentru bunuri și servicii, scrie Agerpres.
S-au înregistrat 60 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și 20 de abțineri.
„Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 900.400 lei”, prevede amendamentul admis la comisiile juridică și economică, care au adoptat un raport comun de admitere.
Proiectul, inițiat de parlamentari PSD, PNL și UDMR, mai prevede, potrivit unui alt amendament admis, menținerea Curții de Conturi în mecanismul de control. Inițial, se prevedea scoaterea Curții de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bunăModificările vin pe fondul unor alocări de bugete fără precedent în istoria recentă pentru achiziții publice, atât din bugetul de stat (prin PNDL și programul Anghel Saligny), cât și din fonduri europene și PNRR. De asemenea, inflația galopantă a crescut semnificativ prețurilor multor bunuri, servicii și lucrări, mai cu seamă în construcții.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect.