Fostul deputat PSD Iulian Iancu, care timp de 16 ani, între 2004 și 2020, a fost președinte al Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei, poziție din care a acționat ca un veritabil "ministru din umbră" informal al PSD pe chestiuni energetice, a fost votat de Comisiile reunite de Industrii ale Parlamentului pentru funcția de membru în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Pentru a deveni efectivă, mumirea sa mai trebuie aprobată de plenul reunit al celor două Camere parlamentare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Iancu îi va lua locul în Comitetul de Reglementare al ANRE lui Alexandru Stănescu, fratele liderului PSD Paul Stănescu, în urma demisiei acestuia.
Ceilalți candidați la funcție au fost Scarlat Iriza (fost deputat PSD, UNPR, PMP și ALDE, în prezent consilier al președintelui ANRE Dumitru Chiriță), Victorel Florin Rădoi (director în ANRE) și Florian Munteanu (reprezentant în România al companiei de asset-management Schroders UK, fost manager financiar și auditor la compania de foraj petrolier Transocean, susținut de USR).
Votul Comisiilor reunite de Industrii în favoarea lui Iulian Iancu a fost dat fără audierea candidaților.
În cei 16 ani în care a fost președinte al Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, Iulian Iancu, fost director la Romgaz și Distrigaz, a avut un cuvânt greu de spus la dezbaterea și aprobarea tuturor proiectelor de acte normative legate de sectorul energiei din perioada respectivă, inclusiv la adoptarea primei variante a Legii offshore din 2018, care a întârziat luarea deciziilor finale de investiție în noile proiecte de producție de gaze naturale din Marea Neagră. Iulian Iancu a mai fost în prima parte a anilor 2000 secretar de stat în Ministerul Industriei și Resurselor, responsabil cu sectoarele energetic, țiței și gaze și minier, precum și președinte al fostei Autorități Naționale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).
CITEȘTE ȘI DECIZIE Funcția de președinte al României va putea fi ocupată și de persoane condamnate la închisoarePotrivit News.ro, în luna martie a acestui an, liderul PSD Marcel Ciolacu a solicitat serviciilor secrete un punct de vedere privind numirea lui Iulian Iancu în conducerea ANRE. În 2008, Iulian Iancu era descris, în telegrame diplomatice americane publicate de Wikileaks, chiar de către colegul său de partid, Georgian Pop, drept politician "controlat de Gazprom". Tot Georgian Pop spunea la acea vreme, citat de oficiali americani, că Iulian Iancu "va susține South Stream și propunerile Rusiei pentru instalații de depozitare a gazului în Mediaș, Moldova și București", arăta sursa citată.
CITEȘTE ȘI BP a închis singurul terminal non-rus de pe costa estică a Mării Negre, cel de la Supsa, prin care era exportat țiței azer, de care era interesată și RomâniaDe altfel, Ciolacu a declarat miercuri la Parlament, după vot, că nu are știință că Iulian Iancu ar fi lucrat sau ar lucra pentru un stat străin, ci dimpotrivă, că ceea ce știe cu certitudine de sută la sută e că Iulian Iancu este un specialist pe zona de energie.
”Eu nu am știință în acest moment că există vreo problemă în ceea ce îl privește pe domnul Iulian Iancu, că ar fi lucrat sau că lucrează cu alt stat străin. Dimpotrivă, ce știu cu certitudine de sută la sută, Iulian Iancu este un specialist pe zona de energie”, a afirmat Ciolacu.
CITEȘTE ȘI Mugur Isărescu: Avem costuri enorme de pe urma acestei pandemii pe care am finanțat-oPe de altă parte, în august 2019, președintele Klaus Iohannis a respins propunerea premierului PSD din acel moment, Viorica Dăncilă, de numire a lui Iulian Iancu în funcția de vicepremier cu responsabilități în domeniul economic.
"Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții", a declarat atunci Iohannis.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Voucherele de vacanță vor putea fi folosite și la plata taberelor școlareIulian Iancu a respins în repetate rânduri acuzațiile potrivit cărora ar fi controlat de Rusia și chiar a câștigat în justiție un proces pe această temă intentat împotriva fostului premier și lider PNL Ludovic Orban.