Fostul premier Victor Ponta a dat în judecată statul român prin Ministerul Finanțelor, DNA și pe procurorul Jean Uncheșelu, cel care l-a trimis în judecată pe Ponta în dosarul Turceni - Rovinari și în care acesta a fost achitat defintiv la sfârșitul anului trecut.
Acțiunea lui Ponta a fost înregistrată în 26 aprilie, la Tribunalul București, pârâți fiind statul român, prin Ministerul Finanțelor, dar și DNA și procurorul Jean Nicolae Uncheșelu. Obiectul dosarului este ”acțiune în răspundere delictuală”, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fostul premier Victor Ponta și fostul senator Dan Șova au fost achitați, în 28 decembrie 2023, de magistrații instanței supreme în dosarul "Turceni - Rovinari", în care au fost judecați pentru fapte de corupție, în legătură cu încheierea unor contracte de consultanță, decizia magistraților fiind definitivă.
În luina februarie, Victor Ponta anunța că a decis să înceapă lupta la tribunal împotriva procurorului Jean Uncheșelu.
„Am decis să-l dau în judecată pentru cei opt ani și jumătate pe care mi i-a luat din viață, sigur, cu Statul Român în subsidiar. Nu ca o chestie personală, ci vreau să văd la cât apreciază statul român, poate îmi dă zece lei despăgubiri, poate o sută de lei, poate un milion de lei, faptul că ai fost dat jos din funcție cu un dosar fals. Am avut sechestru pe bunuri opt ani și jumătate. Vreau să-i iau jumătate din salariul de 10.000 de euro”, a afirmat Victor Ponta în emisiunea „Marius Tucă Show”.
La momentul achitării definitive, Victor Ponta spunea că a fost tot timpul nevinovat.
CITEȘTE ȘI Iohannis a promulgat legea prin care alegerile prezidențiale pot fi organizate mult mai devreme”Am fost tot timpul nevinovat și dosarul penal a avut, de la început, scopul de a mă îndepărta din funcție. Mă bucur că am avut încredere în Justiție; le cer iertare celorlalți 4 inculpați (toți achitați) care au fost «victime colaterale»; îmi pare rău pentru suferința familiei și a prietenilor mei din această perioadă. Regret că statul român (adică noi toți) a plătit cheltuieli inutile de peste 1 milion de euro - expertize, percheziții, magistrați, avocați etc., doar să justifice o acuzație evident neserioasă și netemeinică. Nu am nicio așteptare și nicio dorință de revanșă față de autorii acestui dosar sau față de cei care au profitat politic. Nu vreau însă să uităm că, prin acest dosar și demisia impusă, a fost schimbată soarta mea, a multor alți oameni nevinovați și chiar destinul politic al României. Îmi doresc ca asemenea abuzuri să nu se mai repete niciodată în țara noastră”, a arătat Ponta atunci.
De asemenea, Ponta mai afirma că „Jean Uncheșelu nu a comis o eroare, o greșeală, o interpretare greșită sau a fost indus în eroare de o schimbare de legislație sau o decizie nouă a CCR, el a comis un abuz despre care știa că e un abuz”.
CITEȘTE ȘI Proiectul-mamut al hidrocentralei Tarnița: licitația pentru studiul de fezabilitate a fost prelungită cu încă o lună”A îndeplinit un ordin de la șefa lui știind de la bun început că ordinul este ilegal și că toți oamenii acuzați sunt nevinovați”, declara fostul premier, adăugând că ”procurorul Uncheșelu a fost și recompensat pentru îndeplinirea acestui ordin abuziv, a fost preluat la Parchetul European de către doamna Kovesi, primește lunar un salariu de mii de euro din bani europeni și nu plătește din buzunarul său nimic, plătește Statul Român”.
În acest dosar, Victor Ponta a fost trimis în judecată în 17 septembrie 2015. Procurorii îl acuzau pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, ar fi obținut de la Societatea Civilă de Avocați "Șova și Asociații" 181.439,98 de lei, pentru activități care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate. Victor Ponta a fost judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.
În 10 mai 2018, Victor Ponta a fost achitat pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătura privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, decizia nefiind definitivă.