PNL anunță desființarea a 20 de companii "înființate de PSD Gabriela Firea"

PNL anunță desființarea a 20 de companii "înființate de PSD Gabriela Firea"

Inquam Photos

Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2021

Președintele PNL București, Violeta Alexandru, anunță desființarea Companiei Municipale Turistică, urmată de desființarea altor 19 companii municipale care funcționează la nivelul Primăriei Generale. Alexandru afirmă că vor fi păstrate doar patru dintre companiile existente în prezent la nivelul administrației general, respectiv: Servicii Transport București (STB), Trustul Clădiri Metropolitane, Energetica Servicii și Termoenergetica, despre care președintele PNL București afirmă că au fost înființate legal.

Într-o conferință de presă organizată duminică dimineață, liderul PNL București, Violeta Alexandru a anunțat că PNL „apreciază că nu sunt justificate aceste companii, de altminteri și instanța a găsit de cuviință, prin deciziile pe care le-a luat, să certifice acest lucru”, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

„Vom trece la desființarea primei companii înființate de PSD Gabriela Firea: Compania turistică București. Continuăm cu celelalte companii, până la 20 de companii care vor fi desființate. Patru dintre ele, înființate legal, vor fi eficientizate pe baza legislației privind guvernarea corporativă. Consiliul de Administrație și managerii în cursul acestui an, vor fi angajați prin concurs. Cele patru companii care vor rămâne - STB ,Trustul de Clădiri Metropolitane, Energetica Servicii și Termoenergetica - vor avea curând o nouă conducere cu un mandat clar de a organiza procesul de selecție competitivă a managerilor care vor eficientiza aceste companii. Restul companiilor vor fi desființate”, a anunțat Violeta Alexandru, duminică.

Președintele PNL București a precizat că partidul are convingerea că în piața liberă din București există „suficienți furnizorii de servicii care pot pune pe masă oferte clare, la prețuri competitive” fără a fi nevoie de existența unor companii municipale care  „să se alimenteze exclusiv cu fonduri de la bugetul public”.

„Considerăm că ele nu erau decât locuri în care clienți ai PSD își găseau suplimentate veniturile”, a adăugat Alexandru.

Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de stat CITEȘTE ȘI Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de stat

„Ce este de reținut din acest proces este faptul că managerii acestor companii nu au avut niciun interes să meargă lucrurile bine. Aveau liniștea, confortul de a-și lua banii indiferent dacă erau performanți sau nu și și-au bătut joc de angajați. Sunt angajați care nu și-au luat salariile plătite de luni de zile. Gabriela Firea a știut această situație și a tolerat-o. Managerii care încasau niște bani în toată această perioadă, fără să asigure veniturile angajaților, fără să le pese de ceea ce se întâmplă, de fapt, în activitate au stat liniștiți, crezând că PSD va câștiga alegerile și că le va merge bine în continuare”, a mai afirmat Violeta Alexandru.

Ea a precizat că fiecare procedură de dizolvare care va trece sub forma unui proiect în Consiliul General are susținerea consilierilor USR PLUS, iar întreaga procedură de desființare ar urma să fie încheiată în doi ani.

La rândul său, consilierul general liberal Andrei Badiu, șef al comisiei care monitorizează companiile de la nivelul Primăriei Capitalei, anunță că la Compania Municipală Turistica cifrele arată „dezastruos”, susținând că firma „a tocat tot ceea ce a generat” prin activitatea sa. El susține că în anul 2020 compania nu a emis nicio factură, deși pandemia a început în martie, contul contabil este zero, iar singura sursă a companiei pentru anul trecut este subvenția primită de la buget.

Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România

„Primarul general susține demersul, s-a exprimat clar că aceste companii vor fi plătite pentru serviciile prestate, că acei oameni care lucrează acolo și care sunt profesioniști își vor putea găsi  în cadrul direcțiilor primăriei, sau sub alte forme, un loc de muncă, dar am serioase dubii că acei manageri care au condus aceste companii își vor mai găsi locul, în viziunea noastră, a ce înseamnă serviciile care se vor presta către Primărie.  Asemenea manageri nu ar trebui să mai ocupe vreodată o funcție de conducere într-o companie. Nu au condus nimic, doar au tocat bani, au tocat banii publici și serviciile prestate au fost jalnice”, a afirmat Badiu.

Compania Turistică are angajate 10 persoane în acest moment. Potrivit lui Badiu, în companiile municipale lucrează 20.000 de oameni dintre care 15:000 la STB și Termoenergetica.

Badiu a mai afirmat că „situația a fost ținută sub preș” în ceea ce privește compania Turistică.

Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan

Potrivit PNL București, Compania Municipală Turistică București S.A. a fost înființată în anul 2017, cu un capital social inițial de 120.000 de lei, crescut ulterior până la 8.682.000 de lei.

În anul 2017, primul an de activitate , societatea a avut o cifră de afaceri netă de 0 lei, un număr mediu de 9 salariați, cheltuieli cu personalul în cuantum de 114.720 lei, și a înregistrat la finalul anului 2017 o pierdere netă de 252.382 lei. În fiecare an, societatea a acumulat pierderi de milioane de lei (2020 : 2.157.296 lei), astfel și-a cheltuit practic, în cei 3 ani de activitate, întregul capital social fără a produce venituri. Sunt 8,5 milioane de lei din banii Bucureștenilor care au fost cheltuiți majoritar, doar pe angajați!

În 2019, compania avea, în medie, cheltuieli de personal de 7.000 lei/lună/angajat pentru cei 38 de angajați care nu produceau venit.

Această companie, de la înființare și până în prezent, a funcționat doar din împrumuturi, iar veniturile din exploatare nu au reușit să acopere cheltuielile societății, precum și faptul că societatea a înregistrat în cei 3 ani și jumătate doar pierderi financiare, susțin liberalii bucureșteni.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnl
psd
firea