Partidul la putere în Japonia își pierde majoritatea în Parlament. Coaliția de guvernare, în suspans

Partidul la putere în Japonia își pierde majoritatea în Parlament. Coaliția de guvernare, în suspans
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 18:10

Pentru prima oară din 2009, partidul noului premier japonez Shigeru Ishiba și-a pierdut majoritatea în Camera inferioară a Parlamentului nipon în urma alegerilor legislative de duminică, potrivit proiecțiilor prezentate imediat după închiderea secțiilor de votare.

Aceste prime proiecții ale postului public de televiziune NHK, realizate în baza sondajelor de la ieșirea de la urne, atribuie PLD între 153 și 219 mandate, relatează News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Aceste estimări nu permit însă, pentru moment, să se stabilească dacă coaliția Partidului Liberal Democrat (PLD) a lui Ishiba cu partenerul său Komeito (centru-dreapta) și-au putut păstra majoritatea absolută - de 233 de mandate din 246.

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Sindicatul de la Metrou amenință cu grevă în trei săptămâni, dacă eșuează negocierile privind contractul colectiv de muncă CITEȘTE ȘI Sindicatul de la Metrou amenință cu grevă în trei săptămâni, dacă eșuează negocierile privind contractul colectiv de muncă

Un asemenea rezultat ar fi aproape fără precedent în istoria PLD, care a reușit să se mențină la putere aproape tot timpul în cei 69 de ani ai existenței sale. Un scandal financiar în partid i-a înfuriat pe alegători.

”Mi-am luat înainte de toate decizia pe baza politicii lor economice și măsurilor împotriva inflației”, declară Yoshigiro Uchida, în vârstă de 48 de ani, intervievat de AFP la ieșirea dintr-o secție de votare, la Tokyo.

Taniyama, în vârstă de 63 de ani, care preferă să nu-și spună numele, recunoaște că a votat ”prin eliminare”, pentru că ”era singurul mod”.

Prezența la vot duminică, la ora locală 18.00 (10.00, ora României), cu două ore înainte de închiderea secțiilor de votare era de 29%, ușor mai mică față de cea de la ultimele alegeri legislative, în 2021, la aceeași oră (31,6%), a anunțat Ministerul de Interne.

Aproximativ 20% dintre alegătorii înscriși pe liste au votat anticipat, precizează ministerul.

ANAF a confiscat peste 8 milioane euro de la oameni de afaceri și companii rusești supuse sancțiunilor internaționale CITEȘTE ȘI ANAF a confiscat peste 8 milioane euro de la oameni de afaceri și companii rusești supuse sancțiunilor internaționale

PARTID ”ORGOLIOS”

Shigeru Ishiba, în vârstă de 67 de ani, a convocat acest scrutin anticipat la puțin timp după ce a devenit premier, la 1 octombrie, sperând să beneficieze de o perioadă de grație pentru a-și consolida puterea.

El a dat asigurări sâmbătă, la un miting de campanie, la Tokyo, că PLD vrea ”să repornească pe baze noi, ca un partid echitabil, just și sincer”.

El le-a promis alegătorilor ”o Japonie nouă”, sperând să-și aplice programul de consolidare a securității și apărării, de susținere sporită a gospodăriilor sărace și de revitalizare a mediului rural japonez.

Însă PLD nu reușește să dea pagina scandalului de finanțare care a contribuit deja la nepopularitatea precedentului premier, Fumio Kishida.

Shigeru Ishiba s-a angajat să nu susțină campania menbrilor incriminați, însă cotidianul Asahi a dezvăluit că PLD le-a plătit 20 de milioane de yeni (122.000 de euro) secțiilor locale conduse de către acești oficiali, înfuriind opoziția și amplificând îndoieli cu privire la rezultatul scrutinului de duminică.

Shigeru Ishiba este criticat din cauză că a dat înapoi în mai multe subiecte, după ce a fost ales, de exemplu în privința posibilității ca un cuplu căsătorit să nu poarte același nume de familie sau unei taxări mai mari a câștigurilor de capital.

Presa locală preconiza, înainte de vot, că Ishiba ar putea să demisioneze imediat, în cazul unei înfrângeri electorale, pentru a-și asuma responsabilitatea, și să devină astfel premierul care a rămas cel mai puțin timp la conducerea țării de după al Doilea Război Mondial.

Actualul ”record” este deținut de către Naruhiko Higashikuni, cu 54 de zile în post în 1945.

Ishiba se afla duminică în a 26-a zi de mandat.

FOTO După ce a intrat în insolvență, fabrica Titan Mașini Grele, fosta IMUAB, este scoasă la vânzare. Platforma industrială se află într-o zonă în plină dezvoltare imobiliară CITEȘTE ȘI FOTO După ce a intrat în insolvență, fabrica Titan Mașini Grele, fosta IMUAB, este scoasă la vânzare. Platforma industrială se află într-o zonă în plină dezvoltare imobiliară

OPOZIȚIA, DIVIZATĂ

Partidul Democrat Constituțional (PDC), principala forță din opoziția parlamentară, și-a crescut în mod clar numărul de mandate în Parlament potrivit NHK - până la 191, potrivit unei prime proiecții.

Liderul acestuia, fostul premier Yoshihiko Noda, a criticat sâmbătă ”politica PLD care constă în a implementa rapid măsuri pentru cei care le dau mulți bani”.

”O majoritate a japonezilor are încredere în Noda”, a cărei poziționare ”nu este atât de diferită de cea a PLD. Este în mod fundamental un conservator cu o politică foarte pragmatică”, subliniază un profesor de științe politice la universitatea Ritsumeikan, Masato Kamikubo.

Însă o victorie a PDC este însă ”dificilă, pentru că opoziția este foarte divizată”, declară el AFP.

În funcție de amploarea sa, această înfrângere a PLD ar putea să agite piețele financiare, puțin obișnuite cu acest caz, avertizează analiștii.

În total 1.344 de candidați se aflau în competiție în Japonia duminică, în rândul cărora se află o proporție foarte mică de femei (23,4%) - un record într-o țară marcată de inegalități puternice de gen.

viewscnt
Afla mai multe despre
japonia
alegeri
majoritate
parlament
partid
guvernamant
coalitie