Legea parteneriatului civil a fost respinsă de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților, după ce în 2018 fusese respinsă de Senat. Inițiativa legislativă ar fi oferit posibilitatea tuturor persoanelor să încheie un parteneriat civil, fie cu cineva de sex opus, fie cu o persoană de același sex. Singurul partid care a susținut proiectul a fost USR PLUS, care a invocat drepturile civile de care cuplurile de același sex sunt lipsite comparativ cu celelalte persoane.
Proiectul legii parteneriatului civil a fost propus de fostul deputat independent Oana Bîzgan, iar pentru raportul de respingere a proiectului a votat cvasi-majoritatea deputaților de la toate partidele politice, inclusiv de la minorități.
Excepție au făcut 50 de deputați USR PLUS, cărora li s-au alăturat 4 deputați de la UDMR, 2 de la PNL și un deputat de la minorități - 57 de deputați, în total - , care au votat împotriva respingerii proiectului , în timp ce 6 deputați - 3 de la PSD, 2 de la PNL și unul de la UDMR - s-au abținut, iar alți 3 (PNL, USR și neafiliați) nu au votat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul de lege ar fi oferit posibilitatea tuturor persoanelor să încheie un parteneriat civil, fie cu cineva de sex opus, fie cu cineva de același sex, partenerii având aceleași drepturi procedurale și statut în toate instanțele și procedurile administrative precum cuplurile căsătorite.
Documentul prevedea și drepturile și obligațiile partenerilor civili în ceea ce privește copiii.
De asemenea, un cetățean străin ar fi putut obține cetățenie română prin parteneriatul civil în aceleași condiții precum o persoană căsătorită cu un cetățean român.
CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?Inițiatorul proiectului arată că numărul cuplurilor care trăiesc împreună a crescut în ulimii ani, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, iar conviețuirea în afara căsătoriei ar trebui să devină și o stare de drept, pentru că toți cetățenii au dreptul la protecție din partea statului cu privire la viața privată, fără discriminare, indiferent de starea civilă.
Potrivit expunerii de motive, la data inițierii proiectului, la nivelul Uniunii Europene, 22 de țări ofereau dreptul cetățenilor de a-și oficializa relația de cuplu fără a fi obligați la căsătorie, singurele state membre care nu asigură niciun fel de protecție juridică cuplurilor ce trăiesc în uniuni consensuale sunt România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.
De asemenea, arată inițiatorul proiectului de lege, rata nupțialității a scăzut în ultimii ani, iar vârsta medie la prima căsătorie a crescut, ceea ce înseamnă că mentalitatea noii generații cu privire la acest subiect s-a schimbat, inclusiv prin apariția neîncrederii în instituția căsătoriei. În ceea ce privește copiii născuți în afara căsătoriei, dacă în 2007 procentajul era de 26,7 la sută, în 2016 a ajuns la 31,3 la sută, rezultând că pentru mulți cetățeni români căsătoria nu mai reprezintă un element definitoriu în alegerea de a-și întemeia o familie.
CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus„Ținând cont de evoluțiile sociale cu privire la relațiile de cuplu și de familie, se impune o actualizare și o aliniere a legislației ce le privește, iar parteneriatul civil reprezintă un prim pas în acest sens. Această nouă reglementare are ca finalitate oferirea unei protecții juridice acelor cupluri care nu doresc să-și schimbe statutul civil, dar care sunt dispuse să-și oficializeze relația printr-o alternativă la căsătorie. Importanța acestui lucru rezidă în posibilitatea beneficierii de drepturi și îndeplinirea de obligații corelative, asemănătoare celor căsătoriți”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
După referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție, care a avut loc în 2018 și care nu a fost validat din cauza absenței masive la vot, fostul lider PSD Liviu Dragnea a vorbit și el despre legea parteneriatului civil și despre posibilitatea adoptării unei astfel de inițiative legislative. Partidele parlamentare ar fi trebuit să depună în comun un astfel de proiect de lege, însă procedura a fost amânată pentru că PSD nu ar mai susține inițiativa.
Forma propusă de parlamentari prevedea că parteneriatul civil poate fi încheiat între persoane de sex opus sau de același sex, dar adopțiile sunt interzise.