Compania Agropan Impex, care operează sub brandul comercial Panifcom, una dintre cele mai mari companii de panificație din zona Moldovei, având și una dintre cele mai mari ferme de vaci din țară, preia un teren de 6,2 hectare din fosta platformă industrială Fortus Iași.
La licitația organizată de primărie, compania a ofertat 141.500 euro pentru redevența anuală, cu 500 euro mai mult față de pragul minim al licitație, potrivit lui Dan Postolea, purtător de cuvânt al Primăriei.
„Contractul de concesiune poate fi încheiat numai după împlinirea unui termen de 20 de zile calendaristice de la comunicarea rezultatelor”, a declarat oficialul Primăriei, citat de Ziarul de Iași.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ce planuri are Panifcom
Agropan Impex a fost solicitantul inițial al terenului de 61.917 mp, suprafață pe care se află mai multe construcții industriale în stare avansată de degradare.
Într-un plan de afaceri propus în aprilie 2024, Panifcom s-a angajat să construiască o fabrică de panificație.
Firma își propune să producă pâine, chifle, produse de patiserie, prăjituri, plăcinte, clătite, tarte, vafe, pâine prăjită și altele, conform sursei citate.
Panifcom ar urma să investească 120 milioane lei pentru construirea fabricii. După finalizarea investiției, în unitate vor lucra 88 de salariați.

„Prin investiția propusă se are în vedere înființarea unei noi unități de producție și diversificarea producției existente prin produse noi care nu au fost fabricate anterior în unitate și o extindere a capacității de producție pentru anumite produse care sunt fabricate în unitatea de producție existentă”, arăta Panifcom în adresa trimisă municipalității ieșene.
În același document, firma s-a angajat să modernizeze halele industriale existente și să amenajeze o unitate modernă din domeniul agro-alimentar, cu asigurarea unui lanț complet de procesare, prin înființarea unor linii de producție specifice industriei de panificație, respectiv: produse de panificație congelate și linii de de fabricație produse de panificație cu hidratare mare, spații de frig și depozitare.
Doar pentru modernizarea halelor sunt necesare 30 milioane lei
O expertiză realizată la comanda Primăriei Iași a relevat că halele sunt puternic degradate, iar fără „o reabilitare temeinică” nu pot fi puse în exploatare.
„Valoarea investițiilor pentru aducerea tuturor utilităților în cadrul acestor hale (…) depășesc cu mult valoarea bunurilor în stadiul actual în care se află”, se precizează în raportul de evaluare comandat de Primăria Iași.
30 milioane lei pentru modernizarea halelor
Potrivit raportului, este necesară cel puțin o sumă de 30 milioane lei pentru modernizarea halelor, fără costurile aferente rețelelor de utilități.
Combinatul este nefuncțional de mulți ani, dar dispune de o platformă industrială de 1,4 milioane de metri pătrați.

A intrat în posesia statului român, prin intermediul AAAS, în urma unei dări în plată în contul unor datorii de 230 de milioane lei către bugetul de stat.
Combinatul era în faliment de peste un deceniu și în reorganizare din 2016. Întrucât nu mai este funcțional, miza statului este acum valorificarea fondului imobiliar aferent.
Situat în Iași, în zona platformei industriale, Fortus are un activ funcțional format din terenuri cu o suprafață de 680.000 de metri pătrați. Toate terenurile aferente combinatului sunt însă în suprafață dublă, întrucât nu toate sunt parte a activului functional, ci sunt disparat amplasate, întretăindu-se cu alte terenuri ale Municipiului Iași și/sau private.
În total, ar fi vorba de 1,4 milioane de metri pătrați adică o adevărată avere imobiliară cu potențial de sute de milioane de euro, dacă nu chiar peste un milliard de euro.
Astfel, activul funcțional este compus dintrun număr de peste 130 imobile-construcții în suprafață de 289.614 mp, amplasate pe un teren de 613.409 mp și un număr de peste 650 obiecte de inventar.

Activul funcțional nu este concentrat într-o anumită zonă, bunurile fiind amplasate aleatoriu pe o suprafață totală de aproximativ 1.400.000 mp (140 Ha - suprafața vechiului combinat), cu distanțe și de aproximativ 1,5 - 3 km între ele, iar căile de acces sunt comune cu terenurile și clădirile administrate de Primăria Municipiului Iași și fostul combinat.
Fortus Iași, fostul Combinat de Utilaj Greu din localitate, a fost producător de mașini și utilaje de mari dimensiuni. În fabrică se făceau inclusive turele de tancuri. În perioada comunistă, aici lucrau 11.000 de salariați.
Fosta AVAS a preluat în 2012 de la ANAF o creanță a Fiscului asupra Fortus Iași în valoare de circa 172,5 milioane lei, la care s-au adăugat, în timp, datorii curente de 62,2 milioane lei. Preluarea a fost posibilă în urma unei OUG emise în acest sens de către Guvernul Ponta.
Planul de reorganizare al Fortus Iași prevedea că datoria către AAAS urmează să fie stinsă prin darea în plată către instituție a activului funcțional al combinatului, aceasta urmând ulterior să înființeze o nouă companie , având ca bază de capital activul respectiv. Celelalte active, neesențiale, ale Fortus Iași, ar urma să fie vândute pentru achitarea datoriilor către ceilalți creditori, inclusiv către salariați.
Mai Jos Povestea Panifcom
Panifcom este controlată integral la aces moment de Doina Gheorghică, conform termene.ro.
În 22023, ultimul an raportat, a avut afaceri de 61,4 milioane lei și un profit net de 6,5 milioane lei, cu 91 angajați.