Agenția Națională pentru Locuințe reacționează, într-un mesaj transmis Profit.ro, la afirmațiile lui Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), conform căruia "Cea mai mare problemă este legată de scurgerea de bani publici", urmând ca instituția să fie desființată, iar atribuțiile să fie preluate de minister.
Mesajul ANL
1. Propunerea de disponibilizare a personalului ANL nu s-a făcut în urma unei analize temeinice. Declarațiile publice cu privire la ineficianța angajaților ANL nu se susțin, acestea fiind făcute pe baza unei analize superficiale.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Operațiunile desfășurate de ANL în cadrul programelor de construcții locuințe pentru tineri acoperă toate etapele de realizare a unei investiții: preluare teren de la autoritățile publice locale; contractare, verificare și avizare studiu de fezabilitate; contractare și verificare proiect tehnic; contractare, monitorizare și recepție lucrări de construcții-montaj; decontare pe toate fluxurile descrise; predarea investiției la autoritățile publice locale.
Pentru parcurgerea corespunzătoare a acestor etape, ANL are angajați specialiști din domeniile corespunzătoare, atât la sediul central, cât și în cele opt regiuni teritoriale. Se face precizarea că etapele de realizare a unei investiții, astfel cum sunt descrise mai sus, nu sunt parcurse de colegii noștri din MDLPA, aceștia asigurând doar finanțarea lucrărilor de construcții-montaj.

În acest context, este evident că există diferențe semnificative în „eficiența muncii" dintre angajații celor două instituții – ANL și MDLPA (un angajat ANL „gestionează" 68 de locuințe față de un angajat MDLPA care răspunde de 774 de locuințe). Nu se poate face comparație, din acest punct de vedere, între cele două instituții.
2. Cei 124 de angajați nu sunt plătiți din bani publici, ANL având autonomie financiară, cheltuielile cu salarizarea personalului și cele de funcționare se asigură din resursele constituite conform legii, fără alocații de la bugetul de stat cu această destinație, astfel că nu impacteaza cetățenii contribuabili și are partener mediul privat de construcții, prin contractele pe care le derulează, și autoritățile publice locale.
Mai mult de atât, Agenția Națională pentru Locuințe a pus în aplicare, cu celeritate, prevederile Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung astfel că au fost desființate un număr de 52 posturi, din care 15 funcții de conducere și 37 funcții de execuție, actuală organigramă respectând cerințele impuse de lege. Venitul mediu net pe salariat este de 5.634 lei.
3. Deficiențele programului de construcții locuințe proprietate personală prin credit ipotecar și gestionarea defectuoasă a unor proiecte de anvergură, precum cartierul Henri Coandă, nu se datoreaza exclusiv angajaților ANL

4. ANL a fost coordonat permanent, încă de la înființare, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Consiliul de Administrație, care a luat decizii pentru instituție (Consiliu alcătuit din reprezentanți MDLPA), precum și de directorii numiți în funcție pe criterii politice, fapt ce dovedește că nu este vina exclusivă a angajaților ANL (pe care domnul ministru dorește să îi disponibilizeze) pentru deficiențele constatate pe acest program.
5. Mai mult, aceste probleme se știau de către entitatea coordonatoare fiind comunicate în nenumărate rânduri iar MDLPA putea să efectueze o evaluare a cadrului legal aplicabil și să întreprindă măsuri prin ANL.
6. Având în vedere eficiența și capacitatea administrativă a MDLPA, ANL susține preluarea programului de construcții locuințe proprietate privată de către MDLPA în vederea închiderii. În acest sens ANL va oferi tot sprijinul entității coordonatoare.
7. ANL NU SUSTINE DESFIINȚAREA INSTITUTIEI
8. Auditul financiar realizat de Curtea de Conturi a României care privește situațiile financiare ale ANL pentru exercițiul financiar încheiat la 31.12.2023, menționat ca temei în proiectul de Ordonanța de Urgență pus în consultare publică, nu s-a finalizat încă și cu siguranță nu recomandă desființarea instituției.

9. Inexistența unui studiu de impact pe termen scurt și mediu în urma desființării instituției. Sunt în curs de implementare astăzi proiecte pentru construirea a 6.318 locuințe, solicitate de 218 primării și de 16 consilii județene. În plus, în evidențele ANL sunt înregistrate cereri de pentru construirea a peste 14.000 locuințe.
10. Preluarea proiectelor de către autoritățile publice locale va conduce la majorarea financiară a investițiilor, deoarece entitățile locale nu dispun de personal de specialitate.
11. ANL poate gestiona toate programele guvernamentale de construcții locuințe prin mecanismele deja create și prin experiența oamenilor din direcțiile tehnice.
12. Costurile de edificare a locuințelor realizate prin programele implementate de ANL sunt mai mici decât în cazul celorlalte categorii de locuințe ale MDLPA, în aceleași condiții tehnice.

13. De exemplu, în județul Tulcea, comuna Jurilovca, ANL a lansat o procedură de achiziție publică servicii de proiectare și execuție lucrări la un cost unitar estimat de 926,25 Euro/mp, exclusiv TVA, versus procedura lansată, în aceeași perioadă – februarie 2025, de Primăria comunei Jurilovca pentru construcția de locuințe sociale unde costul este de 1.546,90 Euro/mp, exclusiv TVA, cu finanțare asigurată de MDLPA.
14. ANL este singură instituție de interes public din România, cu activitate și experiență de peste 25 de ani în domeniul construcției de locuințe, care a livrat peste 42.000 de locuinte la nivel national si are un mecanism clar pentru administrarea proiectelor de locuințe publice și private. In contextul european este evident, și evidențiat, deficitul de locuințe la nivelul Uniunii Europene.
15. ANL a solicitat MDLPA prin adresa nr. 6168/10.04.2025 o dezbatere publică, în prezența instituțiilor de presă, privind proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind reorganizarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul acestuia, în care se prevede desființarea ANL.
Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a anunțat recent că vrea reorganizarea ministerului pe care îl conduce, prin reducerea a peste 500 de posturi, urmând ca două dintre instituțiile subordonate - Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) și Institutul Național de Administrație (INA) -, să fie desființate, iar atribuțiile să fie preluate de minister.
Ceea ce urmează, respectiv derularea programului de investiții care sunt în curs, respectiv pentru ceea ce va urma în anii următori, trebuie să avem structuri eficiente, în primul rând. Și trebuie să facem programe în care risipa banului public să dispară, astfel că anumite instituție trebuie complet regândite, reformate.
“Și atunci, propunem desființarea a două instituții subordinate Ministerului Dezvoltării, din cele șase pe care le avem, urmând ca ministerul să le absoarbă. Este vorba de Agenția Națională de Locuințe și de Institutul Național de Administrație. La Agenția Națională de Locuințe avem construcție de locuințe pentru tineri, pentru romi, pentru tinerii specialiști în educație și sănătate.

La Ministerul Dezvoltării un alt program pe care îl avem este cel pentru locuințele sociale, locuințe de necesitate. Evident că am făcut o comparație legat de personalul necesar pentru implementarea acestor direcții. Și chiar dacă nu ne place, chiar dacă doare, adevărul este că la Ministerul Dezvoltării, pe un program de construire de locuințe, un angajat produce de 11 ori mai mult decât un angajat la Agenția Națională de Locuințe.
Numărul unităților locative pe care le implementează structura care se ocupă de implementarea acestui program, respectiv structura care se ocupă la Ministerul Dezvoltării, care cu oameni mai puțini produce mai mult”, spune, la PRIMA NEWS TV, Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării.

Prin desființarea acestor două instituții și reorganizarea ministerului se va face o economie de 22,6 milioane de lei anual, mai anunța acesta.
“Proiectele începute, toate proiectele care sunt începute, respectiv aprobate, indiferent în ce stadiu sunt, vor fi descentralizate. Toate vor fi implementate de primării de aici încolo. Este un model pe care îl avem la Ministerul Dezvoltării, în care achiziția nu se face de către minister. Acesta este astăzi sistemul ANL-ului. De exemplu, pe programul Anghel Saligny, unde avem 5.000 de contracte, implementarea, derularea investițiilor se face prin autorități locale. E și imposibil și e ineficient să ai atât de multe investiții derulate de la nivel central”, mai spune acesta.
În total, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) va desființa 512 posturi, din care 74 ocupate și 438 vacante.
“Și mai avem o problemă și anume, aceea că avem câteva proiecte care produc astăzi un prejudiciu bugetului de stat, și mă refer la implementarea proiectului cartierului Henri Coandă, unde până în prezent s-au plătit aproape 50 de milioane de lei din bani publici, despăgubiri, pe baza unor hotărâri judecătorești, care obligă ANL-ul la despăgubiri și avem, hotărâri judecătorești prin care, de exemplu, unui cetățean i se plătesc zilnic 1.000 de lei despăguriri.
Acest sistem nu mai poate să continue. Deci, dacă ANL-ul nu a reușit să facă măsuri în așa fel încât să predea la termen acele locuințe pe care le-a contractat și în fiecare zi plătim din bani publici despăgubiri, acest sistem trebuie să ia sfârșit”, precizează Cseke Attila, adăugând că problemele legate de implementarea proiectului cartierului Henri Coandă vor fi preluate de către ministerul pe care îl conduce.

“Noi trebuie să închidem acest proiect în sensul în care trebuie să predăm apartamentele. Așa că ori răscumpărăm locuința care încă nu e finalizată și o termină statul și o vindem la licitație, ori pur și simplu o terminăm prin mecanismele pe care le are totuși un minister față de o agenție”, completează acesta.
Ministrul Dezvoltării mai afirmă și că proiectul Henri Coandă “s-a dovedit păgubos pentru statul român”, astfel că acest program de credit ipotecar trebuie să fie închis.
“Va trebui închis în sensul în care locuințele trebuiesc livrate. Există mecanisme pentru acest lucru. Din păcate, ANL este astăzi un model învechit. El trebuia reformat în timp. Dar cea mai mare problemă a lor este legat de această scurgere de bani publici pe care îi plătim”.