Parlamentul dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban

Parlamentul dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban
scris 31 aug 2020

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului dezbate, luni, de la ora 14.00, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, inițiată de 205 senatori și deputați. În afară de PSD, Pro România și ALDE au anunțat că votează ”pentru”, iar USR și PNL nu participă la vot. UDMR a precizat că decide până la ora ședinței cum se va poziționa, iar PSD se bazează pe voturile tuturor parlamentarilor proprii. Social-democrații care nu se vor prezenta sau vor vota altfel decât a decis partidul nu vor mai face parte din echipa PSD, a anunțat prim-videpreședintele formațiunii, Sorin Grindeanu.

Moțiunea de cenzură a fost inițiată de 205 senatori și deputați și sunt necesare 233 de voturi pentru ca ea să treacă de Parlament, iar Guvernul să fie demis, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Actorul american Chadwick Boseman, cunoscut pentru rolul din „Black Panther”, a murit la vârsta de 42 de ani CITEȘTE ȘI Actorul american Chadwick Boseman, cunoscut pentru rolul din „Black Panther”, a murit la vârsta de 42 de ani

În documentul intitulat ”Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belșug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”, social-democrații acuză Executivul că a pierdut complet controlul în gestionarea situației COVID-19. De asemenea, Guvernul este acuzat de devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei.

PSD amintește și de măsurile contradictorii ale Executivului și vorbește despre restricții impuse fără rost românilor.

În plus, social-democrații fac referire la ”distorsionarea datelor comunicate despre evoluția pandemiei” și la faptul că testele puține au dus la existența multor cazuri neidentificate care au accelerat răspândirea pandemiei.

PSD mai vorbește despre ”haosul din educație” și despre ”dezastrul bugetar”.

Partidul condus de Marcel Ciolacu afirmă că președintele Klaus Iohannis a fost surprins fără mască la reuniunile de la Bruxelles, ”într-un contrast jenant cu ceilalți lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecție”.

De asemenea, PSD îi reproșează ministrului de Finanțe Florin Cîțu că, în doar nouă luni de guvernare PNL, a împrumutat 105 miliarde lei.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că există suficiente voturi ca moțiunea de cenzură să treacă, în condițiile în care sunt necesare 233 de voturi. El a precizat că și fără aleșii UDMR există numărul necesar pentru ca Guvernul Orban să pice.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că o eventuală votare a moțiunii de cenzură înaintate de PSD ar ”șubrezi dramatic capacitatea Guvernului de a face față provocărilor imense” cu care se confruntă, el arătând că, din punctul de vedere al puterii executive, dezbaterea moțiunii înainte de a se pronunța Curtea Constituțională nu este în acord cu legea fundamentală.

Guvernul a sesizat la CCR un conflict juridic de natură constituțională între Executiv și Parlament din cauza depunerii moțiunii de cenzură în perioada vacanței parlamentare. Părțile implicate în conflict trebuie să transmită până la 1 septembrie punctele de vedere, urmând ca CCR să stabilească o zi pentru ședința în care vor fi susținute opiniile.

PSD așteaptă prezența tuturor parlamentarilor săi și se așteaptă ca toți să voteze moțiunea.

Platts: Gazoductul Ungheni-Chișinău nu va fi o alternativă la gazul rusesc, ci un atu folosit de Republica Moldova pentru obținerea unui discount de la Gazprom. Cum va amortiza Transgaz “investiția de suflet”? CITEȘTE ȘI Platts: Gazoductul Ungheni-Chișinău nu va fi o alternativă la gazul rusesc, ci un atu folosit de Republica Moldova pentru obținerea unui discount de la Gazprom. Cum va amortiza Transgaz “investiția de suflet”?

”Cine nu se prezintă sau votează invers, dacă nu există o cauză obiectivă, înseamnă că nu mai face parte din echipa PSD”, a anunțat, duminică, într-o conferință de presă, prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu.

Pro România a anunțat că va vota pentru demiterea Guvernului, iar UDMR a precizat că va decide până la ora ședinței cum se va poziționa.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că reprezentanții formațiunii vor vota moțiunea de cenzură "cu două mâini", susținând că acest guvern trebuie să plece, "pentru că oricum nu se ocupă de criza medicală și mai ales de cea economică".

"Nu știm dacă moțiunea va trece, pentru că în aceste ultime zile PNL a pus la bătaie toate resursele materiale ale guvernării pentru a cumpăra parlamentari în scopul rămânerii la putere", a spus însă Tăriceanu, menționând că de la ALDE vor fi opt voturi, toate în favoarea moțiunii de cenzură.

Președintele PNL, premierul Ludovic Orban, a precizat că moțiunea, pe care a numit-o "poțiune de cianură”, nu va fi votată de către parlamentarii PNL, care nu vor intra în sala de plen la momentul votului.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a anunțat că parlamentarii formațiunii nu vor participa la votul pentru moțiunea de cenzură, întrucât ”România nu are nevoie de circul PSD”.

Liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a declarat că atitudinea grupului nu va fi una compactă.

Guvernul condus de Ludovic Orban, care avea în componență aproape aceiași miniștri, a mai fost demis prin moțiune de cenzură în 5 februarie.

După consultări cu partidele parlamentare, președintele Klaus Iohannis a decis ca tot PNL să formeze Guvernul, fiind desemnat Florin Cîțu pentru formarea noului Executiv. În ziua în care trebuia acordat votul de învestitură, Cîțu a renunțat la calitatea de premier desemnat și a fost din nou desemnat Ludovic Orban.

Guvernul Orban 3 a fost învestit de Parlament, în 14 martie, la începutul pandemiei de coronavirus.

Dacă moțiunea de cenzură este adoptată, actualul Cabinet va funcționa ca unul interimar, cu prerogative limitate.

”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) și (2) îndeplinește numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, precizează Constituția.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcția de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului. Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
motiune de cenzura
guvern