Patronat: Industria balneară și de SPA din România riscă falimentul

Patronat: Industria balneară și de SPA din România riscă falimentul
scris 30 aug 2020

Industria balneară și de SPA se pregătește să închidă porțile stațiunilor balneare și să trimită acasă specialiștii din domeniu, dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate "foarte curând", avertizează reprezentanții Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), adăugând că peste 60% din companiile acestei industrii nu vor supraviețui până la sfârșitul acestui an.

Deși investitorii din industria balneară se declară mulțumiți de decizia de redeschidere a restaurantelor, ei afirmă că în prezent se găsesc în imposibilitatea de a putea funcționa în viitor, pentru că turiștii nu vin în stațiuni balneare "doar pentru a servi masa", scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Sezonul turistic estival din Bulgaria este un dezastru CITEȘTE ȘI Sezonul turistic estival din Bulgaria este un dezastru

"Sigur că această decizie era vitală pentru întreaga industrie în pragul sezonului rece, însă statul trebuie să înțeleagă că industria balneară și SPA nu reprezintă HoReCa. Această industrie reprezintă pachete complete de balnear, SPA și servicii de masă, ce nu pot funcționa una fără cealaltă. Nu putem avea așteptarea ca turiștii să vină în stațiuni sau resorturi balneare și SPA doar pentru a servi masa. În acest moment riscăm ca zecile de milioane de euro investiți în ultimii ani în această industrie, toate eforturile de revitalizare a balneologiei românești și dezvoltarea a unui sistem de SPA la nivel european să se piardă, atât pentru bugetul României, cât și pentru specialiștii noștri apreciați în întreaga lume", a declarat Nicu Rădulescu, președintele OPTBR.

Potrivit sursei citate, România, țara cu cele mai bogate resurse balneare din Europa, rămâne închisă în acest moment, fără a putea să folosească elementele sale naturale. Hotelurile din stațiunile balneare având facilitățile balneare și spa, inclusiv piscinele interioare, închise încă din luna martie, acestea neputând să desfășoare activitatea fără profilul lor specific pentru care erau căutate înaintea pandemiei.

"În perioada ieșirii din starea de urgență, țările europene și-au întors atenția către turismul lor intern și mai ales către resursele naturale pe care le dețin. Astfel, începând cu luna mai, vânzările pentru segmentul de balneologie și SPA în Europa au cunoscut o creștere fără precedent în încercarea de a menține populația sănătoasă, crescând imunitatea prin resurse proprii. Slovacia și Islanda fiind primele care și-au deschis porțile pentru tratament, urmate de celelalte tări ce au devenit complet funcționale pe acest segment până în luna iulie. Mai mult, operatorii au fost nevoiți să ridice prețurile pentru a putea face față acestui val de solicitări fără precedent", se arată în comunicatul OPTBR.

viewscnt
Afla mai multe despre
spa
balneo
turism