Parlamentarii nu renunță la 51% alimente locale în supermarket-uri, dar nu mai obligă magazinele să le promoveze și permit facturarea de servicii în limita a 8%

Parlamentarii nu renunță la 51% alimente locale în supermarket-uri, dar nu mai obligă magazinele să le promoveze și permit facturarea de servicii în limita a 8%
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 15 mar 2017

Parlamentarii din comisia de agricultură s-au arătat deciși, într-o primă dezbatere asupra Legii care obligă supermarket-urile să vândă 51% alimente din producția locală, să nu renunțe la această cerință, deși Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva României. Aleșii au propus însă modificarea legii astfel încât marii comercianți să nu mai fie obligați să promoveze aceste produse și să poată factura furnizorilor în limita a 8% din prețul de achiziție.

Profit.ro a anunțat în premieră decizia Comisiei Europene, luată la mijlocul lunii februarie, de de a declanșa procedura de infringement pentru Legea care obligă marii comercianți să vândă 51% produse locale.

Conform documentelor prezentat de Profit.ro, autoritățile comunitare de la Bruxelles au atenționat autoritățile române că legea pare să discrimineze lanțurile de magazine cu capital străin, iar interzicerea facturării de către supermarketuri a oricăror servicii furnizorilor, chiar dacă cei din urmă beneficiază de pe urma lor, poate constitui o ingerință în comerțul cu amănuntul. Forul comunitar a apreciat și că suspendarea comercianților pentru 6 luni, în cazul nerespectării legii, este o măsură disproporționată.

Comisia a avut de asemenea obiecții cu privire la obligarea supermarket-urilor de a promova produsele românești și de a le oferi spații separate pe raft, considerând în esență că procentul obligatoriu de 51% poate constitui o ingerință în comerțul liber statele europene.

Într-o primă discuție pe această temă cu reprezentanții producătorilor și comercianților, parlamentarii au propus ca procentul de 51% să rămână în lege, urmând a efectua modificări doar cu privire la definiția lanțului scurt de aprovizionare din care trebuie să provină produsele vândute de comercianți.

EXCLUSIV Guvernul începe negocieri cu Comisia Europeană și va promova prin ordonanță de urgență noi condiții de liberalizare a prețului la gaze naturale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul începe negocieri cu Comisia Europeană și va promova prin ordonanță de urgență noi condiții de liberalizare a prețului la gaze naturale

În schimb, aleșii au propus ca din lege să fie modificată prevederea prin care comerciantul este obligat să acorde spații distincte de expunere și “vânzare” produselor românești. Astfel, termenul “vânzare” urmează a fi eliminat, urmând ca supermarket-urile să fie obligate doar să “semnalizeze” prin marcaje specifice prezența la raft a produselor românești.

Prevederea privind doar semnalizarea produselor autohtone a fost susținută chiar de Ministerul Agriculturii.

O altă modificare importantă avută în vedere în Parlament este cea privind interdicția supermarket-urilor de a încasa de la furnizor taxe și servicii, prevedere care, în opinia Comisiei, limitează semnificativ modelul modern de comerț cu amănuntul.

Propunerea comisiei a fost că, prin derogare de la această prevedere, să permită facturarea unor servicii de stimulare a vânzărilor și astfel “rabaturile, remizele, risturnele nu vor depăși 8% din prețul de achiziție facturat”. Totodată, serviciile de transport în cazul furnizorilor care contractează aceste servicii de la comerciant vor fi facturate separat.

În această privință, reprezentanții Consiliului Concurenței au avut o opinie diferită, susținând că și procentul de 8% poate fi interpretat ca o restricție la prețul de vânzare.

În cadrul discuțiilor a mai fost propusă și abrogarea prevederii prin care comerciantul este obligat să organizeze evenimente de promovare și vânzare a produselor alimentare românești.

După ANAF, și Curtea de Conturi poate fi obligată, cu acordul Guvernului, la activități de prevenție, nu doar de control CITEȘTE ȘI După ANAF, și Curtea de Conturi poate fi obligată, cu acordul Guvernului, la activități de prevenție, nu doar de control

Conform propunerilor avansate cu acest prilej, va fi eliminată și sacțiunea de suspendare a autorizației de funcționare a comerciantului pe o perioadă de până la 6 luni în cazul nerespectării prevederilor legii. Parlamentarii au argumentat acum necesitatea eliminării acestei sancțiuni din perspectiva angajaților care rămân fără locuri de muncă, deși nu se fac ei vinovați de nerespectarea legii.

Cu acest prilej, producătorii de lapte au solicitat ca laptele și produsele lactate să fie eliminate din categoria produselor alimentare proaspete pentru care comerciantul este obligat să plătească furnizorului în cel mult 7 zile.

Discuțiile cu privire la modificarea legii vor continua săptămâna viitoare, urmând ca parlamentarii să elaboreze un raport cu amendamentele admise, care va fi apoi votat în plen.

Profit.ro a relatat, în luna decembrie, despre decizia Comisiei Europende de a respinge argumentele cu care autoritățile române au promovat Legea care impune marilor comercianți să asigure 51% din oferta de alimente de la producători locali. În urma respingerii acestor argumente, Comisia a fost nevoită să închidă dosarul inițial privitor la această lege, iar pasul următor presupune în mod automat declanșarea procedurii de infringement.

Procedura de infringement presupune mai multe etape, inclusiv trimiterea notificării, autoritățile de la București având acum obligația de a trimite în maximum 2 luni un răspuns la argumentele Comisiei.

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
produse
romanesti
locale
51%
supermarket
comerciant
obligat
vanzare
lege
parlament
guvern
comisia europeana