Dacă până în prezent singurul traseu important de gaze din Balcani era Coridorul Transbalcanic, care străbătea și România, pe conductele dintre Isaccea și Negru Vodă, cât de curând locul acestuia va fi luat de prelungirile TANAP și Turkstream, iar peninsula va fi inundată anual cu 10 miliarde metri cubi de gaz azer și cu 15 miliarde metri cubi de gaz rusesc. O cantitate de 4 ori mai ridicată decât gazul din Neptun Deep, zăcământul deținut de OMV Petrom și Exxon și la care americanii vor să renunțe.
De ce este important? Aproximativ o patrime din veniturile Transgaz erau obținute din tranzitul internațional prin Coridorul Transbalcanic. Agenția de evaluare financiară Fitch avertiza, în raportul din iulie, că veniturile Transgaz din tranzitul gazelor rusești pe teritoriul României pot scădea cu peste două treimi după expirarea actualelor contracte cu gigantul rus de stat Gazprom.
În acest weekend a fost inaugurată, la Edirne, în Turcia, legătura europeană a conductei TANAP, care va transporta anual, în primă fază, 6 miliarde de metri cubi în Turcia și 10 miliarde în Europa. În cea de-a doua fază, capacitatea va fi majorată până la 24-31 miliarde metri cubi.
Gazul din TANAP ar urma să alimenteze Bulgaria, Grecia, Macedonia, Albania, Serbia, Bosnia-Herțegovina și Italia.
Inaugurarea a fost făcută de președinți turc și azer și de premierul georgian.
„Dincolo de asigurarea nevoilor energetice ale Turciei, ne-am propus să contribuim la securitatea aprovizionării cu energie a Europei”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de AlArabiya.
TANAP se conectează la conducta Trans-Adriatică (TAP), care este încă în construcție.
„Adevărata responsabilitate de acum încolo revine vecinilor noștri de cealaltă parte a graniței. TAP trebuie finalizată cât mai curând posibil pentru a începe transferul de gaze în Europa", a precizat Erdogan, adăugând că în prezent se preconizează că TAP să fie finalizată anul viitor.
Însă TANAP nu este singurul gazoduct finalizat în această perioadă. Același președinte turc a anunțat că pe 8 ianuarie va fi inaugurat la Istanbul, în prezența omologului său rus Vladimir Putin, și gazoductul TurkStream.
Potrivit Gazprom, ambele secțiuni ale gazoductului, de 15,75 miliarde metri cubi fiecare, una destinată Turciei, alta Europei, sunt umplute cu gaz.
Ceea ce nu se știe încă este data de la care va fi posibil importul de gaze din TurkStream de către Bulgaria. Bulgarii au anunțat crearea unui punct virtual și a unei stații, la Strandzha 2, însă aceasta va trebui conectată cu Coridoul Transbalcanic, iar fluxul inversat, pentru ca gazul rusesc provenit din Turcia să fie exportat către Ucraina, Republica Moldova și, eventual, și România. În ceea ce privește prelungirea TurkStream către Serbia și Ungaria, aceasta urmează a fi finalizată, potrivit oficialilor unguri, de-abia în 2021.
Până în prezent, Balcanii și Turcia se alimentau cu gaz rusesc prin Coridoul Transbalcanic, cu o capacitate tehnică de aproximativ 15 TWh/lună. Noile conducte, TANAP și TurkStream 2, vor avea o capacitate de aproximativ 23 TWh/lună.