Noul Consiliu General al Municipiului București (CGMB), rezultat în urma alegerilor locale din septembrie, are pe ordinea de zi a viitoarei sale ședințe schimbarea reprezentanților instituției în adunările generale ale acționarilor (AGA) companiilor municipale înființate în mandatul fostului primar general PSD Gabriela Firea și declarate ilegale de instanță, dar și în cele ale Apa Nova, STB (fosta RATB), REBU și Service Ciclop SA.
Mișcarea reprezintă primul pas în vederea numirii ulterioare a unor noi reprezentanți CGMB în Consiliile de Administrație ale companiilor menționate, precum și, eventual, în unele cazuri, a unor noi conducători executivi ai acestora. Proiectele de hotărâri CGMB supuse dezbaterii publice nu dezvăluie numele celor propuși să reprezinte Consiliul în AGA companiilor.
Noul primar general Nicușor Dan a declarat luna aceasta că, pentru desființarea companiilor municipale, una dintre principalele promisiuni ale sale din campania electorală, trebuie ca mai întâi să se întrunească CGMB.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Asta e ceva ce ține de Consiliul General, eu sper ca, în curând, majoritatea din Consiliul General să numească noile Adunări Generale care să numească noile Consilii de Administrații, cu mandat să lichideze, adică să întrerupă contractele și, bineînțeles, acolo unde sunt colective importante de oameni și valoroase, să le aducă către administrație", a spus Dan pe 8 octombrie.
El a precizat că va desființa aproape toate companiile municipale și că vor rămâne STB-ul și Termoenergetica, plus Energetica, care este un satelit al Termoenergetica. "Rămân, fără îndoială, STB-ul și Termoenergetica, rămâne Energetica, care este un satelit al Termoenergetica și din celelalte o să aducem colective importante către administrație, nu și managementul, care este total defectuos", a declarat Nicușor Dan. Întrebat dacă managerii acestor companii desființate "dispar", edilul a spus că "Asta e viața".
În noiembrie 2018, Curtea de Apel București a decis, în recurs, anularea hotărârilor CGMB de aprobare a înființării unui număr de 20 de companii municipale bucureștene, dintr-un total de 22 care fac parte din holdingul municipal pus pe picioare la inițiativa primarului general Gabriela Firea, admițând solicitarea în acest sens a USR și a două consiliere generale ale partidului, Roxana Wring și Ana Maria Ciceală.
CITEȘTE ȘI Cuantumul burselor elevilor din Sectorul 1 ar putea scădeaHotărârile CGMB de înființare a companiilor municipale au fost anulate de instanță ca ilegale din cauza faptului că nu fuseseră adoptate cu voturile a cel puțin două treimi dintre membrii Consiliului ceea ce, în viziunea Curții de Apel, a constituit o încălcare a Legii de atunci a administrației publice locale.
Ulterior, Primăria a pierdut și cele 2 revizuiri ale procesului pe care le-a intentat, însă companiile municipale au fost salvate în cele din urmă de noul Cod Administrativ adoptat în 2019. Acesta a păstrat necesitatea majorității calificate doar pentru deciziile de înstrăinare a patrimoniului, stipulând că cele de închiriere, concesionare sau dare în administrare se iau cu majoritate simplă.
În aprilie 2020, fostul CGMB a aprobat reducerea numărului companiilor municipale, prin reorganizarea activității celor 21. Primarul Gabriela Firea a precizat atunci că nu este vorba despre o renunțare la ideea de a avea companii municipale, ci despre a reduce cheltuielile, având în vedere contextul economic dificil generat de pandemia de coronavirus.