Niciun român în Consiliul Local Sfântu Gheorghe

Niciun român în Consiliul Local Sfântu Gheorghe
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2024

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a obținut toate cele 21 de locuri în Consiliul Local Sfântu Gheorghe, niciuna dintre celelalte șase formațiuni politice participante la alegerile de duminică neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a trece pragul electoral.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Potrivit rezultatelor postate pe site-ul rezultatevot.ro, UDMR a câștigat Consiliul Local Sfântu Gheorghe cu 78,84% din sufragiile electoratului, în timp ce PSD a atins 4,8%, USR 4,44%, AUR 3,71%, PNL 3,28%, iar celelalte două formațiuni maghiare, Alianța Maghiară din Transilvania și Forța Civică Maghiară, sub 3%, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Victoria Capital Partners, a unui cunoscut DJ din România, face un ansamblu rezidențial pe malul Lacului Morii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Victoria Capital Partners, a unui cunoscut DJ din România, face un ansamblu rezidențial pe malul Lacului Morii

„Asta înseamnă că pentru prima dată din ultimii 100 de ani, în Consiliul Local din municipiul Sfântul Gheorghe se pare că vor fi doar consilieri de la UDMR”, a declarat primarul Antal Arpad, care a obținut cel de-al cincilea mandat pe lista Uniunii, cu 83% din voturile celor prezenți la urne.

Acesta a mai adăugat, în cadrul unei conferințe de presă, că va propune „partidelor democratice”, respectiv PSD, PNL și USR să accepte să formeze un consiliu consultativ, deoarece consideră că este important să aibă un dialog instituțional cu reprezentanții comunității românești din municipiu.

„Vreau să transmit către românii din municipiu Sfântul Gheorghe că o să-i reprezint în următorii patru ani, cu atât mai mult cu cât cifrele din acest moment arată că în Consiliul Local Sfântu Gheorghe nu va trece pragul niciun partid românesc (…) Sunt îngrijorat de acest lucru, că nu intră partide românești în Consiliul Local. Nu cred că este un lucru normal ca o comunitate atât de mare, de peste 20% dintr-un oraș, să nu fie reprezentată în Consiliul Local. Tocmai de aceea în cursul acestei după-amiezi o să caut acele persoane care au fost pe primele locuri pe listele celor trei partide democratice – USR, PSD și PNL și o să le invit să formeze un consiliu consultativ lângă Consiliul Local. O să vedem cum o să denumim acest for, dar îmi doresc să am un dialog cu aceste șase persoane și înainte de a lua decizii importante pentru oraș, fie că vorbim de buget, fie că vorbim de decizii care privesc instituții de învățământ, de cultură și așa mai departe, o să mă consult cu aceste persoane ori de câte ori este nevoie, pentru că îmi doresc să existe totuși un dialog instituțional între Primărie și reprezentanții comunității românești”, a declarat Antal Arpad.

Președintele USR Covasna, Dulanyi-Balogh Szilard, a menționat, într-o declarație de presă, că mulțumește primarului pentru ofertă, dar va declina invitația.

„Îi felicit pe toți participanții și pe actualul și viitorul primar. Ce se va întâmpla cu noi în viitorul apropiat, după această înfrângere, va fi o decizie personală, iar despre asta vom vorbi la momentul potrivit. Mă bucură să am orice conversație constructivă, oricând, oriunde, care este în beneficiul comunității, dar spun aici și acum că mulțumim pentru oferta primită prin intermediul mass-mediei de a participa la consiliul consultativ care urmează să se înființeze lângă Consiliul Local, cu rol pur consultativ, dar eu, cu respect, o să declin această invitație”, a declarat liderul USR Covasna.

FOTO Ucraina anunță că a lovit în premieră un avion de luptă rusesc de ultimă generație CITEȘTE ȘI FOTO Ucraina anunță că a lovit în premieră un avion de luptă rusesc de ultimă generație

Președintele PSD Covasna, Bogdan Barbu, a declarat că este pentru a doua oară, consecutiv, când social-democrații nu reușesc să intre în Consiliul Local Sfântu Gheorghe și consideră că situația trebuie reevaluată.

La rândul său, președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, a declarat că prezența scăzută la vot a românilor, dar și lipsa de unitate a acestora au condus la această situație.

„Se pare că noi, românii din Sfântu Gheorghe, nu înțelegem ce avem de făcut. Din păcate, voturile s-au împărțit între partide. Și pe mine mă doare, nu îmi convine situația. Eu am spus de mai multe ori că e nevoie de o strategie, că nu trebuie să mai repetăm greșeala de acum patru ani când am obținut un singur loc de consilier local și că e nevoie de o listă comună de candidați. Chiar eu am inițiat de două ori aceste discuții, teoretic au fost de acord, dar practic nu s-a concretizat”, a afirmat Olimpiu Floroian.

În ultimii patru ani, în Consiliul Local Sfântu Gheorghe a fost un singur consilier de naționalitate română, Liviu Comăneci, ales pe lista PNL

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul local sfântu gheorghe
alegeri