Ministrul Justiției spune că va discuta cu Lazăr și Kovesi despre ancheta pe OUG 13 și nu exclude demisia lor. "Protocoalele dintre SRI și Parchete trebuie desecretizate"

Ministrul Justiției spune că va discuta cu Lazăr și Kovesi despre ancheta pe OUG 13 și nu exclude demisia lor. "Protocoalele dintre SRI și Parchete trebuie desecretizate"
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2017

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, duminică, la Antena 3, că va avea zilele următoare o discuție cu procurorul general Augustin Lazăr și, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruța Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei CCR, și a dat de înțeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci, transmite News.ro.

"Zilele următoare voi avea discuții cu procurorul general al PICCJ, cu Augustin Lazăr, și separat cu procurorul șef de la DNA, pe tema despre care vorbim, evoluțiile acestea, modul în care dânșii s-au raportat la lege, la standardul constituțional, la standardele Comisiei de la Veneția", a spus Toader.

Urmărește-ne și pe Google News

El a afirmat că aceste întâlniri vor avea loc separat, pentru a le afla punctele de vedere.

Ministrul a criticat ancheta DNA privind oportunitatea și constituționalitatea OUG 13, considerând că CCR a demonstrat că Direcția și-a depășit atribuțiile.

VIDEO Airbus a prezentat Pop.Up, un hibrid între un automobil și o dronă CITEȘTE ȘI VIDEO Airbus a prezentat Pop.Up, un hibrid între un automobil și o dronă

Tudorel Toader afirmă și că va face o analiză a activității Ministerului Public în următoarele două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

"Voi face o fundamentare, o evaluare a activităților desfășurate de Ministerul Public, pe de o parte, de DNA, pe de altă parte. Atunci evaluarea va avea două componente, două direcții: pe de o parte, cea profesională, pe cauză, pe de altă parte cea managerială, privind instituțiile pe care domniile lor le conduc", a declarat Toader.

Ministrul a dat de înțeles că nu exclude nici ca cei doi să demisioneze între timp.

"Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanșate de mine să aibă dânșii inițiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziționat la dispozițiile legale, constituționale", a spus Tudorel Toader.

Democrații evocă un posibil conflict de interese între Donald Trump și ancheta asupra Deutsche Bank CITEȘTE ȘI Democrații evocă un posibil conflict de interese între Donald Trump și ancheta asupra Deutsche Bank

El a mai spus că în decizia sa va conta și efectul pe care astfel de măsuri l-ar putea avea, invocând și MCV.

"Trebuie să vedem și efectul, impactul, acestei măsuri. Mă întorc la condiționalitățile MCV. Mă întorc la modul în care noi ne raportăm la instituțiile europene. De aceea, sunt convins, în detrimentul unor critici, în detrimentul celor care vor spune - repet, suficient încălcare pentru luarea măsurii - că o astfel de măsură necesită o abordare, o fundamentare complexă și completă", a precizat el.

Curtea Constituțională (CCR) arată în motivarea deciziei prin care a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public - DNA și Guvern, că ancheta procurorilor DNA legată de adoptarea OUG 13/2017 nu intra în competențele procurorilor, deoarece aceștia nu pot face cercetări privind oportunitatea și legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor. Ministerul Public a precizat, vineri seară, că analizează ”atent” motivarea deciziei Curții Constituționale privind existența unui conflict juridic între DNA și Guvern, ”urmând ca decizia să fie respectată întocmai de către procurori”.

Curtea Constituțională a decis, pe 27 februarie, că există un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Singurul judecător care a făcut opinie separată la această decizie a fost Livia Stanciu.

Complexul Energetic Oltenia vrea să-și \ CITEȘTE ȘI Complexul Energetic Oltenia vrea să-și "spioneze" meteorologic concurenții din energia regenerabilă

Tudorel Toader a mai spus că că denunțarea protocoalelor secrete încheiate între SRI și Ministerul Public nu este suficientă, fiind nevoie și ca ele să fie desecretizate, pentru a se afla cum s-a lucrat între cele două instituții, arătând că el nu va accepta decât protocoale în limitele legii.

"Nu e suficient să denunți, că dacă denunți ce faci? Nu mai este în vigoare, îl lași inoperant, inaplicabil, dar cred că mai interesant ar fi să îl și vedem, să îl și desecretizăm, să știm cum au funcționar aceste structuri, cum s-a desfășurat această colaborare, activitate mixtă", a spus ministrul.

Întrebat dacă el va mai accepta semnarea unor astfel de protocoale, Tudorel Toader a răspuns nuanțat. "Sigur, nu voi menține astfel de protocoale, astfel de colaborari, decăt în limitele strict ale competențelor legale", a afirmat el.

Președintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul Adrian Țuțuianu, a anunțat, marți, că directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus denunțarea de către Serviciu a protocoalelor de colaborare interinstituționale care nu mai respectă criteriile de necesitate, actualitate sau utilitate.

Supermarketurile scapă de impozitarea la cifra de afaceri, dar firmele nu vor beneficia de scutiri pentru angajarea mamelor CITEȘTE ȘI Supermarketurile scapă de impozitarea la cifra de afaceri, dar firmele nu vor beneficia de scutiri pentru angajarea mamelor

Ancheta în cazul Ordonanței 13 continuă în legătură cu comiterea de infracțiuni, dar nu poate continua asupra aspectelor de oportunitate și legalitate, a declarat, sâmbătă, ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Digi 24, preluată de News.ro, referindu-se la motivarea CCR privind conflictul juridic dintre DNA și Guvern. Ministrul a precizat că a prezentat Comisiei de la Veneția, al cărei membru titular este, un raport privind evoluțiile constituționale și legislative recente din România.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a declarat, sâmbătă, la Digi 24, că procurorii își vor continua ancheta pentru a finaliza dosarul privind OUG 13.

"Ancheta continuă pe infracțiuni, pe fapte prevăzute în Codul penal sau într-o lege specială, dar nu poate continua pe oportunitate, circumstanțe, împrejurări, legalitate, constituționalitate", a spus Toader.

El a adăugat că participă, în aceste zile, la cea de a 110-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneția, în cadrul căreia a prezentat un raport privind OUG 13, OUG 14 și protestele din România.

Am participat și particip în calitate de membru titular. În plus, președintele Comisiei de la Veneția mi-a adresat invitația de a face o prezentare în plenul Comisiei priind evoluțiile constituționale, legislative, recente din România. Am făcut această prezentare, acest raport. Despre ce puteam să vorbesc? OUG 13 cu legea de respingere, OUG 14 cu legea de aprobare, despre atitudinea civică, protestele care au însoțit aceste evenimente legislative, despre decizia CCR care a fost publicată ieri (vineri, n.r.) în Monitorul Oficial. Așadar, am prezentat conținutul actelor normative, efectele juridice pe care acestea le-au produs sau le produc încă și consecințele sociale pe care le-au generat. (...) De ce consider că raportul este util și era necesar? Pentru o bună informare a Comisiei Europene, a Consiliului Europei, a Comisiei de la Veneția, pentru că numai comunicând corect și la timp conținutul și evoluțiile la care m-am referit și evaluările noastre pot fi obiective în acord cu realitățile sociale și juridice. Să nu uităm că avem MCV, România trebuia să răspundă la niște standarde, la niște condiționalități, iar prezența mea aici o consider utilă, benefică din aceasta perspectivă”, a mai spus Tudorel Toader.

viewscnt
Afla mai multe despre
dba
oug 13
tudorel toader
ministerul justitiei
curtea constitutionala
ministerul public
directia nationala anticoruptie