Ancheta în cazul Ordonanței 13 continuă în legătură cu comiterea de infracțiuni, dar nu poate continua asupra aspectelor de oportunitate și legalitate, a declarat, sâmbătă, ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Digi 24, preluată de News.ro, referindu-se la motivarea CCR privind conflictul juridic dintre DNA și Guvern. Ministrul a precizat că a prezentat Comisiei de la Veneția, al cărei membru titular este, un raport privind evoluțiile constituționale și legislative recente din România.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader a declarat, sâmbătă, la Digi 24, că procurorii își vor continua ancheta pentru a finaliza dosarul privind OUG 13.
"Ancheta continuă pe infracțiuni, pe fapte prevăzute în Codul penal sau într-o lege specială, dar nu poate continua pe oportunitate, circumstanțe, împrejurări, legalitate, constituționalitate", a spus Toader.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a adăugat că participă, în aceste zile, la cea de a 110-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneția, în cadrul căreia a prezentat un raport privind OUG 13, OUG 14 și protestele din România.
"Am participat și particip în calitate de membru titular. În plus, președintele Comisiei de la Veneția mi-a adresat invitația de a face o prezentare în plenul Comisiei priind evoluțiile constituționale, legislative, recente din România. Am făcut această prezentare, acest raport. Despre ce puteam să vorbesc? OUG 13 cu legea de respingere, OUG 14 cu legea de aprobare, despre atitudinea civică, protestele care au însoțit aceste evenimente legislative, despre decizia CCR care a fost publicată ieri (vineri, n.r.) în Monitorul Oficial. Așadar, am prezentat conținutul actelor normative, efectele juridice pe care acestea le-au produs sau le produc încă și consecințele sociale pe care le-au generat. (...) De ce consider că raportul este util și era necesar? Pentru o bună informare a Comisiei Europene, a Consiliului Europei, a Comisiei de la Veneția, pentru că numai comunicând corect și la timp conținutul și evoluțiile la care m-am referit și evaluările noastre pot fi obiective în acord cu realitățile sociale și juridice. Să nu uităm că avem MCV, România trebuia să răspundă la niște standarde, la niște condiționalități, iar prezența mea aici o consider utilă, benefică din aceasta perspectivă”, a mai spus Tudorel Toader.
Curtea Constituțională a arătat în motivarea deciziei prin care a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public - DNA și Guvern, că ancheta procurorilor DNA legată de adoptarea OUG 13/2017 nu intra în competențele procurorilor, deoarece aceștia nu pot face cercetări privind oportunitatea și legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.
”În ceea ce priveşte Ministerul Public, conduita conformă Constituţiei transpare din (…) abţinerea de la orice acţiune care ar avea ca efect subrogarea în atribuţiile altei autorităţi publice. Prin urmare, Ministerul Public nu are competența de a desfășura activități de cercetare penală cu privire la legalitatea și oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor”, scrie în motivarea deciziei CCR, dată publicității vineri.
Curtea Constituțională a decis, pe 27 februarie, că există un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Singurul judecător care a făcut opinie separată la această decizie a fost Livia Stanciu.