"Timpul României voastre a început!" este mesajul Regelui Mihai I pentru tinerii protestatari, cărora le transmite că democrația și libertatea se recâștigă permanent, nu doar prin legi bune, ci prin legi în care oamenii să creadă, prin promovarea constantă a valorilor autentice și a eticii.
"Democrația și libertățile nu sunt câștigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un <mâine>. Țara își redobândește, cu fiecare generație, privilegiul de a continua să existe", se arată în mesajul Regelui transmis românilor de Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril.
În contextul mișcărilor de stradă din ultima săptămână, în care zeci de mii de români au protestat împotriva sistemului politic actual, legislației deficitare și corupției generalizate, Majestatea Sa a vorbit de nevoia promovării unei legislații în care oamenii să creadă cu adevărat, condiție a respectării legilor.
"A avea legi bune este un lucru însemnat. A-i face pe oameni să le respecte este încă mai valoros. Dar fundamental este ca oamenii să creadă în ele. România prezentului nu a ajuns încă acolo", continuă mesajul Regelui.
Deși recunoaște importanța instituțiilor statului în garantarea libertăților și a identității naționale, Regele pune reușita oricărei arhitecturi statale în contextul promovării eticii, a competențelor și a respectării legii, adică valori care țin de mentalul colectiv, de ceea ce promovează societatea.
"Instituțiile nu pot funcționa fără respectul legii, fără competență și fără etică. Dar, după cum ați constatat recent voi înșivă, legislația cea mai avansată și atitudinea civică nu sunt, din păcate, suficiente pentru a obține și garanta o viață instituțională solidă. Sunt sigur că tânăra generație va ști să găsească, în România ei, justa măsură între atitudinea civică și instituțiile Statului", a adăugat Regele Mihai I.
Încă din debutul mesajului Majestatea Sa a făcut referire directă la protestatari, arătând că atunci când a întors țara de partea Aliaților, "pentru salvarea existentei Statului român", avea 22 de ani, la fel ca românii care au încercat să apere țare de comunism în urmă cu 70 de ani sau cei care au ieșit în ultima săptămână la proteste.
"Aceeași vârstă o aveau și cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piața Palatului Regal, pentru a-și apăra libertatea. Aceeași vârstă o au și cei ce au ieșit în stradă, în aceste zile. Un lucru pe care l-am învățat în tinerețe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât dușmanii. Alt lucru învățat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur", a mai spus Regele Mihai I.
Mesajul Regelui continuă cu un îndemn spre unitate și o anumită formă de conciliere, în contextul în care Coroana va rămâne "fântâna mândriei, a încrederii și a iubirii".
"Ea ocrotește și întruchipează ființa națională. Ea este o punte de legătură între comunități, între credințe, între cetățean și aproapele lui. Coroana Română împlinește peste câteva luni 150 de ani. Ea a continuat să existe, timp de un secol și jumătate, în ciuda unor nelegiuri și greutăți de neimaginat. Din cei 150 de ani ai Coroanei, aproape 100 i-am trăit personal. Toate acestea mă îndreptățesc să spun tinerilor noștri: Timpul României voastre a început!", a spus în încheiere Regele Mihai I.