Marcel Bogdan Pandelică a fost retras de la conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, post pe care îl preluase în noiembrie 2015, înlocuindu-l atunci pe Marius Dunca, demis de premierul Victor Ponta. Pandelică a mai condus ANPC în 2009, este membru PSD de peste 20 de ani și a ocupat mai multe funcții politice în stat.
În locul acestuia, la șefia ANPC a fost instalat, prin decizie a premierului Viorica Dăncilă, Marius Pîrvu, consilier PSD în Consiliul Județean Argeș, fost director al Direcției Petrochimice Bradu- Pitești și al Administrației Bazinale de Ape Argeș Vedea.
Piteșteanul Pandelică, 48 de ani, vine la conducerea ANPC pe cărări bătute. Între august 2012 și august 2013 a fost vicepreședinte al ANPC, iar în 2009, timp de nouă luni, a ocupat chiar funcția de președinte al Autorității. Între cele două funcții, a mai fost și consilier local și consultant la Consiliul Județean Argeș.
Înainte să fie numit la ANPC, după ce Dunca a fost primul cap politic care a căzut la presiunea străzii după tragerdia din clubul Colectiv, deși nimeni nu i-a cerut demisia, Pandelică a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Economiei, începând cu martie 2014. Anterior, a fost subsecretar de stat la Departamentul pentru Energie din același minister.
Până să ocupe funcții politice, Pandelică a lucrat în mediul privat. A fost director la Erste Automobile Pitești, timp de cinci ani, la Romlux Târgoviște, timp de un an și la Mentor Trading Pitești, timp de șase ani, începând cu 2000.
Pandelică a moștenit 37 de procese cu băncile
Noul șef al ANPC va prelua și responsabilitatea celor 37 de procese pe care Autoritatea le-a intentat băncilor pe clauze abuzive în contractele de credit.
O parte dintre litigii au fost inițiate începând cu sfârșitul anului 2013, când în fruntea ANPC se afla liberalul Bogdan Nica, iar peste jumătate după ce Marius Dunca a venit la conducerea instituției, în februarie 2014.
Procesele vizează eliminarea unor clauze privind dobânzile și comisioanele din toate contractele de credit a 11 bănci locale și a unei instituții financiare nebancare.