Rezultate estimate la ieșirea de la urne
Europarlamentare 2024
PSD-PNL sunt cotate la alegerile europarlamentare cu 54%, AUR - 14%, Dreapta Unită 11%, conform exit-poll-ului CURS-Avangarde, pe baza datelor culese până la ora 20.00.
23:00 Prezența la vot, conform datelor Autorității Electorale Permanent, la nivel național, a ajuns la 50% la alegerile locale, în timp ce la europarlamentare a fost de 52,4%.
La locale au votat 9.041.105 de alegători, iar pentru europarlamentare s-au exprimat 9.441.177 de alegători.
CITEȘTE ȘI Nicușor Dan anunță referendum pentru cum sunt împărțiți banii între Primăria Generală și primăriile de sector. Solicitare și pentru candidații la președințieRomânii s-au prezentat duminică, 9 iunie, la urne pentru a vota atât primari, consilieri județeni și locali, cât și membri ai Parlamentului European. Secțiile de votare au fost deschise în țară de la ora 07,00 până la ora 22,00.
22:00 Prezența la vot, la închiderea urnelor, la nivel național, se apropie de 50% și la alegerile locale, fiind de peste 49,96%, în timp ce la europarlamentare a trecut de 52,32%.
Au votat peste 9,4 milioane de alegători, conform datelor Autorității Electorale Permanente.
21:15 Polițiștii din București au deschis o anchetă după ce un bărbat a postat pe TikTok imagini din momentul în care votează.
”Astăzi, 09 iunie 2024, polițiști din cadrul Sectorului 3 s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, un utilizator de cont a postat pe o rețea de socializare informații de propagandă electorală. Prin acest mesaj, utilizatorul rețelei de socializare încalcă prevederile legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale. În cauză se efectuează verificări pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale”, a transmis Poliția Capitalei.
21:02 Pezența la vot, la nivel național, la ora 21.00, cu oră înainte de închiderea oficială a urnelor, a fost de 50,7% la alegerile europarlamentare, iar la alegerile locale a fost de 48,5%. Au votat peste 9,14 milioane de alegători.
La alegerile locale din 2020, până la aceeași oră, votaseră 46,02% dintre alegători, iar la alegerile europarlamentare din 2019, prezența la vot a fost, la aceeași oră, de 49,02%.
20:47 Prezența la vot pentru alegerile europarlamentare a trecut de 50%.
20:38 Un bărbat de 44 de ani din județul Covasna este cercetat, fiind acuzat că bărbat a oferit bani și băutură alegătorilor dintr-o localitate pentru a alege un anumit candidat.
20:02 Pezența la vot la alegerile europarlamentare, la nivel național, la ora 20.00, a fost de 47,84%, iar la alegerile locale a fost de 45,83%. Au votat în total peste 8,3 milioane de alegători.
La alegerile locale din 2020, până la aceeași oră, votaseră 44,54% dintre alegători, iar la alegerile europarlamentare din 2019, prezența la vot a fost, la aceeași oră, de 46,6%.
19:58 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a votat duminică seară în jurul orei 18:00 la alegerile europarlamentare și locale 2024, potrivit Agenției de Știri Basilica.ro.
sursa foto Basilica.ro
19:48 Doi bărbați au fost duși la Poliție pentru audieri, după ce o persoană a reclamat că un candidat la Primăria comunei Vidra, din Ilfov, oferă alimente unor persoane din comunități sărace. Decizia ca cei doi să fie duși la audieri a fost luată după ce polițiștii care au intervenit au constatat că ei aveau în autoturism mai multe produse alimentare.
19:33 Datele oficiale ale Biroului Electoral Central (BEC) indică o prezență la vot la alegerile europarlamentare, la nivel național, la ora 19:00, de 43,23%, în timp ce la alegerile locale au fost înregistrată o prezență de 42,36%.
Prezența se menține puțin mai mare decât cea de la alegerile anterioare.
19:10 Un candidat independent pentru funcția de primar al municipiului Brașov a fost arestat preventiv, sub acuzația de ultraj, au declarat pentru News.ro reprezentanți ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.
El ar fi trimis un e-mail președintei Biroului Electoral Județean Brașov în care a amenințat-o că o omoară și o violează.
CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu la o hală a fabricii de îmbuteliere a apei minerale de la Borsec19:02 Pezența la vot la alegerile europarlamentare, la nivel național, la ora 19.00, a fost de 44,16%, iar la alegerile locale a fost de 42,36%. Au votat în total peste 7,65 milioane de alegători.
La alegerile locale din 2020, până la aceeași oră, votaseră 41,48% dintre alegători, iar la alegerile europarlamentare din 2019, prezența la vot a fost, la aceeași oră, de 42,87%.
18:20 Procesul dintr-o secție de votare din județul Bistrița-Năsăud a fost suspendat după ce reprezentantul unui partid politic a reclamat la Poliție că locțiitorul președintelui secției a dat unor alegători câte două buletine de vot pentru alegerea primarului. Poliția face cercetări în cadrul unui dosar penal de fraudă.
18:02 Până la ora 18:00, pentru ambele tipuri de alegeri, au votat în țară 6,98 milioane de alegători, respectiv peste 38,6% dintre aceștia, conform datelor Autorității Electorale Permanente. Pe listele suplimentare votaseră peste 164.000 de persoane.
Pezența la vot la alegerile europarlamentare, la nivel național, la ora 18.00, a fost de 40,24%, iar la alegerile locale a fost de 38,64%.
La alegerile locale din 2020, până la aceeași oră, votaseră 38,16% dintre alegători, iar la alegerile europarlamentare din 2019, prezența la vot a fost, la aceeași oră, de 39,01%.
17:41 Conducerea PNL Dolj solicită demisia prefectului Dan Diaconu pentru "organizarea defectuoasă" a alegerilor locale în județ, potrivit unui comunicat de presă al filialei liberale.
"Solicităm demisia prefectului de Dolj, Dan Diaconu, pentru organizarea defectuoasă a alegerilor locale. Situația incredibilă de la secția de votare 279 din satul Belcinu, comuna Calopăr, a scos la iveală deficiențele majore în procesul electoral. Nu există buletine de vot pentru alegerea președintelui Consiliului Județean Dolj, iar cetățenii nu își pot exercita dreptul de vot", susțin liberalii.
17:19 Un conflict spontan a avut loc în localitatea dâmbovițeană Mănești, în care au fost implicați și candidați, polițiștii au intervenit cu spray-uri lacrimogene și două persoane au ajuns la spital, informează IPJ Dâmbovița.
CITEȘTE ȘI FOTO Jaf spectaculos la un magazin Bulgari din centrul Romei. Hoții au plecat cu bijuterii de jumătate de milion de euro17:03 Până la ora 17:00, pentru ambele tipuri de alegeri, au votat în țară 6,33 milioane de alegători, respectiv peste 35% dintre aceștia, conform datelor Autorității Electorale Permanente. Pe listele suplimentare votaseră peste 152.000 de persoane.
Pezența la vot la alegerile europarlamentare, la nivel național, la ora 17.00, a fost de 36,48%, iar la alegerile locale a fost de 35,07%.
La alegerile locale din 2020, până la aceeași oră, votaseră 34,58% dintre alegători, iar la alegerile europarlamentare din 2019, prezența la vot a fost, la aceeași oră, de 35,07%.
16:55 Organizațiile membre ale Coaliției VotCorect au identificat mai multe nereguli în desfășurarea alegerilor, printre care nerespectarea procedurilor electorale, interzicerea accesului observatorilor acreditați în secții de votare sau presiuni asupra alegătorilor.
"Una dintre problemele cel mai des întâlnite a fost confuzia legată de modalitatea în care se votează la cele două tipuri de scrutin, precum și cu privire la secțiile de votare în care își exercita dreptul de vot alegătorii. În unele cazuri, alegătorilor li s-a limitat dreptul la vot din cauza neînțelegerii procedurilor și aplicării defectuoase a normelor legale. În unele cazuri, alegătorii nu au fost lăsați să voteze la europarlamentare în afara localității de domiciliu. BEC Curtea de Argeș a instruit președinții de secție să nu permită membrilor biroului care lucrează să voteze, chiar dacă sunt arondați în aceeași localitate", reiese dintr-un comunicat al Expert Forum.
16:48 Dosare penale pentru coruperea alegătorilor
Polițiștii din județul Caraș-Severin au deschis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor pe numele unui bărbat care se afla în fața unei secții de votare și avea liste cu numele unor alegători. În total, în acest județ au fost semnalate 15 incidente în legătură cu procesul electoral, a fost dată o amendă și au fost deschise două dosare penale.
Un candidat la primăria unui oraș de pe Valea Buzăului s-a ales cu dosar penal pentru coruperea alegătorilor după ce a fost reclamat că ar fi dat bani unui localnic de 70 de ani pentru a vota în favoarea sa.
16:37 Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), prezența la vot la alegerile europarlamentare, la nivel național, la ora 16.00, a fost de 32,36%, iar la alegerile locale a fost de 31,8%, conform datelor oficiale anunțate de BEC. La alegerile europarlamentare din 2019, la aceeași oră, prezența era 31.29 %, iar la alegerile locale din 2020 a fost 30,94%
16:25 Un alegător a furat o ștampilă de vot, la o secție s-a primit un buletin pentru alegerile europarlamentare pe care deja era aplicată ștampila, iar în urnele unei secții au fost introduse mai multe buletine de vot, a anunțat, într-un comunicat de presă, Centrul de Comunicare Județean Sibiu.
16:12 Fraudă electorală la Iași, confirmată de polițiști
PNL Iași a reclamat faptul că la o secție de votare din municipiu un alegător ar fi primit mai multe buletine votate deja cu candidații PSD la alegerile locale, reprezentanții Poliției fiind la fața locului pentru verificări. Potrivit PSD Iași, incidentul înregistrat la secția de votare nr. 15 din municipiu este unul izolat, nefiind afectat procesul electoral. Polițiștii ieșeni susțin că a fost întocmit dosar penal în acest caz, fiind vorba de două buletine de vot gata ștampilate primite de un alegător.
“Polițiștii au efectuat verificări, ocazie cu care au constatat că cele sesizate se confirmă. Ulterior, pe timpul verificărilor s-a constatat și faptul că persoanei în cauză nu i-au fost înmânate alte două buletine de vot. A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de falsificarea documentelor și evidențelor electorale și împiedicarea exercitării drepturilor electorale“, au precizat reprezentanții Poliției județului Iași, potrvit News.ro.
CITEȘTE ȘI BBC: Probleme cu clienții pentru lanțul Starbucks după majorările repetate de prețuri16:03 Până la ora 16:00, pentru ambele tipuri de alegeri, au votat în țară 5,75 milioane de alegători, respectiv peste 31,8% dintre aceștia, conform datelor Autorității Electorale Permanente. Pe listele suplimentare votaseră peste 140.000 de persoane.
Pezența la vot la alegerile europarlamentare, la nivel național, la ora 16.00, a fost de 33,02%, iar la alegerile locale a fost de 31,8%.
La alegerile locale din 2020, până la aceeași oră, votaseră 30,94% dintre alegători, iar la alegerile europarlamentare din 2019, prezența la vot a fost, la aceeași oră, de 31,29%.
15:43 Prezență de peste 160%, la votare, într-un sat din Timiș
Prezența la urne în localitatea Dobrești, comuna Bara din județul Timiș, a depășit 160%, la scrutinul electoral pentru alegerile locale, la orele 14.00, relatează News.ro.
Pe listele permanente sunt înscrise 36 de persoane cu drept de vot, din care 21 își exprimaseră opțiunea electorală la primele ore ale zilei de duminică. Alte 37 de persoane au votat pe listele suplimentare, după ce și-au făcut viza de flotant în localitatea ce adăpostește mănăstirea ctitorită Patriarhul BOR, PF Daniel. Dealtfel, satul Dobrești este localitatea de naștere a PF Daniel.
15:18 Peste 312 incidente legate de procesul electoral au fost semnalate, duminică, până la ora 14, la nivel național, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, care a precizat că 114 dintre acestea nu s-au confirmat, iar altele sunt în curs de verificare. De asemenea, polițiștii au dat amenzi de peste 47.000 de lei.
15:03 Până la ora 15:00, pentru ambele tipuri de alegeri, au votat în țară peste 5,17 milioane de alegători, respectiv peste 28,6% dintre aceștia, conform datelor Autorității Electorale Permanente.
Pezența la vot la alegerile europarlamentare, la nivel național, la ora 15.00, a fost de 29,7%, iar la alegerile locale a fost de 28,67%.
La alegerile locale din 2020, până la aceeași oră, votaseră 27,38% dintre alegători, iar la alegerile europarlamentare din 2019, prezența la vot a fost, la aceeași oră, de 27,68%.
14:52 Un candidat în alegerile locale din municipiul Brașov a fost reținut în legătură cu o acuzație de ultraj, a anunțat Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov. Potrivit sursei citate, bărbatul ar fi amenințat-o cu moartea pe președinta unei secții de secții de votare.
14:40 Noi cazuri de buletine de vot deja ștampilate.
Polițiștii din județul Mureș au deschis un dosar care vizează fraude la vot, după ce o tânără care a mers să voteze într-o secție din Sighișoara a reclamat că a primit buletinul cu candidații pentru Primărie deja ștampilat. Polițiștii care au mers să facă verificări cu descoperit și alte buletine deja ștampilate, care se aflau pe masa unuia dintre membrii secției de votare.
Polițiștii de la Secția 6 Poliție au fost sesizați, prin sistem 112, de către un candidat la alegerile locale, cu privire la faptul că, într-o secție de votare s-ar fi găsit un buletin de vot ștampilat. Ei s-au deplasat cu operativitate la fața locului, unde au luat legătura cu membrii comisiei de votare. Astfel, în urma verificărilor efectuate s-a constatat prezența unui buletin de vot ștampilat în cabina de votare.
CITEȘTE ȘI Recomandări oficiale pentru fanii care vor asista la meciurile de la EURO 202414:15 Mai multe incidente electorale au fost semnalate în comuna Ștefăneștii din Jos din județul Ilfov. Un bărbat care a fusese reclamat că împarte bani alegătorilor a fost prins de polițiști având în autoturism sume de bani și liste cu nume de persoane. La o secție de votare președintele nu s-a prezentat în ziua alegerilor și la aceeași secție una dintre ștampile a dispărut.
VIDEO AICI
”La data de 9 iunie a.c., în jurul orei 12:20, polițiștii orașului Voluntari au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că, în localitatea Ștefăneștii de Jos, un bărbat care se deplasa cu un autoturism împarte sume de bani mai multor persoane, în context electoral. Imediat polițiștii orașului Voluntari au desfășurat activități specifice, context în care au identificat în cel mai scurt timp autoturismul respectiv și au legitimat conducătorul acestuia, în cauză fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 33 de ani. În continuarea verificărilor efectuate, polițiștii din Voluntari au descoperit în autoturismul bărbatului respectiv mai multe sume de bani precum și liste ce conțin numele și prenumele unor persoane”, informează oficialii Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov.
14:10 Pezența la vot la alegerile europarlamentare, la nivel național, la ora 14.00, a fost de 26,19%, iar la alegerile locale a fost de 25,35%.
La alegerile europarlamentare din 2019, la aceeași oră, prezența era de 23,91%, iar la alegerile locale din 2020 a fost de 23,71%.
14:00 Liderii alianței Dreapta Unită, Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac susțin că partidele de guvernământ ncearcă să fraudeze votul la alegeri ”pe scară largă”, realateză News.ro.
Liderii alianței Dreapta Unită au dat doar câteva exemple:
Județul Cluj, Apahida, Secția 313 - Un cetățean a depus 32 de cereri pentru urna mobilă pentru persoane născute în jurul anului 1930, având deci 94 de ani. Întrebat de reprezentantul USR din secția de votare despre existența acelor persoane, solicitantul a retras documentele și a plecat.
Județul Ilfov, Ciorogârla, Secția 183 - 52 de cetățeni cu nume de proveniență asiatică, probabil angajați extracomunitari care nu au drept de vot la alegerile europarlamentare, toți cu aceeași adresă, pe lista complementară pentru europarlamentare.
La Râmnicu Sărat, un votant a găsit un buletin de vot gata ștampilat cu PSD.
La Bistra, în Alba, un votant a primit un buletin de vot gata ștampilat cu PNL.
În Filiași, în Dolj, un bărbat a primit 5 buletine de vot pentru votarea primarului. Motru, în Gorj, 7 perechi de buletine de vot pentru primar. La fel s-a întâmplat și într-o secție de votare din Constanța.
La Săcălaz, lângă Timișoara, un bărbat a primit un buletin de vot preștampilat cu AUR.
La secțiile de votare de la școlile gimnaziale nr. 13, 181 și 184 din Sectorul 1, echipele PSD-PNL aduc masiv oameni la vot.
13:44 Pezența la vot la alegerile europarlamentare, la nivel național, la ora 13.00, a fost de 21,93%, iar la alegerile locale a fost de 21,63%, conform datelor oficiale anunțate de BEC.
La alegerile europarlamentare din 2019, la aceeași oră, prezența era de 19,75%, iar la alegerile locale din 2020 a fost de 19,84%.
13:25 Au fost reclamate o serie de agresiuni în secțiile de vot.
Un polițist aflat într-o secție de votare din județul Dolj a folosit sprayul lacrimogen după ce un bărbat devenise agresiv. De asemenea, în urma conflictului partenera bărbatului l-a mușcat de mână pe polițist.
Managera Spitalului Județean Slatina Angela Nicolae a transmis că un bărbat în vârstă de 43 de ani s-a prezentat la Unitatea de Primire Urgențe, fiind victimă a unei agresiuni fizice care a avut loc la o secție de votare din Municipiul Slatina.
Un candidat la Primăria Băneasa din județul Constanța este acuzat că a agresat un alegător după ce îi oferise acestuia 1.000 de lei și a fost refuzat.
CITEȘTE ȘI Românii pot împrumuta Statul prin Tezaur de iunie – iulie începând de luni. Ce dobânzi oferă Ministerul Finanțelor13:17 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut un apel, către români și mai ales către tinerii care votează pentru prima oară să vină în număr cât mai mare la urne, fiind un moment important în istoria națională și europeană.
"Apelul meu este ca un număr cât mai mare dintre români și românce să vină la vot, este extrem de important. Un gând special pentru cei peste un milion de tineri și tinere care votează pentru prima dată - este foarte important să facă acest prim pas către implicare democratică și civică și, chiar dacă, din păcate, nu am avut o dezbatere pentru alegerile europene mai conturată, sper ca și diaspora românească, în număr atât de mare prezentă, să vină și să voteze pentru europarlamentare", a declarat Geoană, care a votat la Colegiul Național "I.L. Caragiale" din București.
13:12 Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că a votat pentru a avea o voce puternică în Parlamentul European și pentru a avea o forță în autoritățile locale.
”Am votat, astăzi, pentru a avea o voce puternică în Parlamentul European, am votat pentru o reprezentare puternică în această instituție europeană”, a declarat Kelemen Hunor.
13:03 Până la ora 13:00, pentru ambele tipuri de alegeri, au votat în țară peste 3,9 milioane de alegători, respectiv peste 21,6% dintre aceștia, conform datelor Autorității Electorale Permanente.
La alegerile locale din 2020, până la aceeași oră, votaseră 19,84% dintre alegători, iar la alegerile europarlamentare din 2019, prezența la vot a fost, la aceeași oră, de 19,75%.
12:37 Patru președinți ai unor secții de votare din orașul Strehaia, județul Mehedinți, au plecat acasă cu ștampilele de control, după ce sâmbătă seară au sigilat secțiile de votare. Polițiștii au sesizat Autoritatea Electorală Permanentă.
12:20 Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat că a votat ”plin de speranță pentru o Românie Modernă. Pe încredere se poate construi viitorul unei țări”.
”Am votat plin de speranță pentru o Românie modernă, pentru continuarea modernizării orașelor și localităților care sunt conduse onest și unde mafiile nu mai au acces, pentru un prim pas în 2024, un an complicat, către schimbare, către modernizare, către dreptate. Cel mai mare inamic al viitorului construcției unei națiuni sunt neîncrederea și dezamăgirea și astea mi se pare că s-au sădit în ultimii ani. Eu vin cu un mesaj de speranță, de construcție și de încredere. Pe încredere se poate construi viitorul unei țări”, a explicat Drulă după vot.
12:05 Polițiștii din județul Timiș au dat două amenzi și au întocmit două dosare penale pentru fraudă electorală, după incidente care au avut loc în secțiile de votare. Potrivit polițiștilor, au fost date amenzi la Recaș (pentru propagandă electorală) și la Voiteg (pentru fotografierea buletinului de vot).
12:02 Până la ora 12:00, pentru ambele tipuri de alegeri, au votat în țară peste 3,13 milioane de alegători, respectiv 17,3% dintre aceștia, conform datelor Autorității Electorale Permanente.
La alegerile locale din 2020, până la aceeași oră, votaseră 15,69% dintre alegători, iar la alegerile europarlamentare din 2019, prezența la vot a fost, la aceeași oră, de 15,06%.
CITEȘTE ȘI Germania și-a făcut un plan de război: Recrutare obligatorie, buncăre la metrou, raționalizare11:55 Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leonte Turcanu, spune că a votat, la Chișinău, pentru o Românie puternică într-o Europă cu pace și prosperitate și pentru viitorul european al Republicii Moldova.
11:25 Ministerul Afacerilor Interne anunță că în ziua alegerilor au fost înregistrate 73 de sesizări de la începerea procesului de votare și că au fost deschise dosare penale pentru 11 posibile infracțiuni.
O femeie de 58 de ani a fost surprinsă într-o secție de votare din orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți, în timp ce încerca să introducă în urna de votare patru buletine având aplicată ștampila cu mențiunea votat, însă după ce își exprimase deja votul.
11:05 USR anunță că a făcut cerere de suspendare a votului într-o secție de votare din Sectorul 2 al Capitalei, și anume Secția 190, ar continua să apară buletine de vot gata ștampilate.
11:02 Până la ora 11:00, pentru ambele tipuri de alegeri, au votat în țară peste 2,33 milioane de alegători, respectiv 12,93% dintre aceștia, conform datelor Autorității Electorale Permanente.
La alegerile locale din 2020, până la aceeași oră, votaseră 11,53% dintre alegători, iar la alegerile europarlamentare din 2019, prezența la vot a fost, la aceeași oră, de 10,58%.
Liderii politici speră ca numărul de votanți să ajungă la 50% din cei înscriși pe liste.
10:45 Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, pezența la vot la nivel național, la ora 10:00, a fost de 8,8% la alegerile europarlamentare, iar la alegerile locale a fost de 8,72%.
CITEȘTE ȘI Fondul suveran al Novegiei, acționar important al Tesla, va vota împotriva salariului de 56 de miliarde dolari al lui Elon Musk. UPDATE Reacția multimiliardarului10:33 Un bărbat din Calafat și-a fotografiat buletinul de vot și a fost amendat cu 1.000 de lei, au anunțat reprezentanții IPJ Dolj.
Filiala ieșeană a PSD a reclamat la Biroul Electroral Județean Iași faptul că există localități din județul Iași cu primari PNL în care sunt foarte multe solicitări pentru urna mobilă, dar că nu toate aceste solicitări sunt însoțite de documentele justificative necesare.
10:15 Polițiștii din Olt au fost sesizați că lângă o secție de votare trei persoane ar influența alegătorii să voteze cu un anumit candidat, dar au stabilit că acestea erau acreditate să facă sondaje de opinie.
10:01 În primele trei ore de la deschiderea urnelor, adică până la ora 10:00, votaseră cu puțin peste 1,56 milioane de alegători, respectiv 8,6% dintre aceștia, conform datelor Autorității Electorale Permanente.
Au fost semnalate mai multe cazuri în care alegătorilor le-au fost înmânate mai multe buletine de vot. Procesul de votare a fost și suspendat temporar la o secție din Cristian, județul Sibiu, după ce un alegător a primit mai multe buletine de vot pentru alegerea primarului.
09:46 Președintele unei secții de votare din județul Vaslui a fost schimbat pentru că era băut. El s-a prezentat la secția de votare băut, aparatul etilotest indicând o alcoolemie de 1,02 g/l.
09:25 Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică, după exercitarea votului la Liceul Jean Monnet din București că este o zi importantă, o zi în care sunt aleși cei care conduc comunitățile și cei care îi reprezintă pe români în Parlamentul European. ”Eu am votat și vă invit pe toți să poftiți la vot”, a fost mesajul șefului statului.
09:10 Confuzie sau vot multiplu la o secție din Murfatlar. PSD a reclamat că unui alegător i-ar fi fost înmânate trei buletine de vot de același fel, a votat pe toate și le-a introdus în urnă. Biroul Eelectoral Județean Constanța face verificări.
CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENTE Ce politicieni au finanțat șefii companiei americane care vrea mini-reactoare nucleare la Doicești09:01 În primele două ore de la deschiderea secțiilor de vot în țară, respectiv până la ora 09:00, au votat peste 875.000 de persoane, adică 4,8% din votanți, conform datelor prezentate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Numărul alegătorilor din mediul rural se apropia de 500.000, locuitorii de la sate dovedindu-se, ca de obicei, mai matinali decât cei din mediul urban.
08:32 Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după ce și-a exercitat dreptul de vot la o secție de votare din Buzău, în jurul orei 08.00, că a votat ”românește”, pentru o voce puternică în Parlamentul European și nu în ultimul rând pentru investiții, pentru autostrăzi, pentru școli, pentru spitale, pentru reindustrializarea României. Premierul a mai spus că și-ar dori ca, indiferent de opțiunea de vot, să vină cât mai mulți români la vot, astfel încât cei aleși să fie legitimi.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, care a votat tot la prima oră, a declarat că este un moment decisiv, în care e nevoie de implicare în viitorul României.
”Cred că este un moment decisiv, în care trebuie să ne implicăm în viitorul României, în viitorul nostru al tuturor, un viitor care poate să fie al dezvoltării, al siguranței, sau poate fi al stagnării sau al haosului. Ca atare, este foarte importantă prezența la vot, este foarte important cine ne reprezintă la Bruxelles și este foarte important cine conduce comunitățile. Ca atare, îi îndemn pe fiecare să meargă la vot și să decidă viitorul țării noastre, care trebuie să fie un viitor mai bun”, a spus Ciucă.
08:05 - În prima oră de la deschiderea secțiilor de vot de pe teritoriul național votaseră circa 400.000 de persoane, adică 2,2% din votanți, conform datelor prezentate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
CITEȘTE ȘI Afacerile firmelor de curierat continuă să duduie, în ciuda contextului inflaționist. Liderul pieței, FAN Courier, a depășit 1,2 miliarde de lei cifră de afaceri în 2023 și și-a majorat profitul cu aproape 6%Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, la data de 31 mai 2024, era de 18.978.908. Cu alte cuvinte, numărul de alegători este de aproape 19 milioane, respectiv aproximativ numărul de cetățeni români recenzați oficial în 2021.
Dintre aceștia puțin peste 18 milioane (18.018.921) au domiciliul sau reședința în țară, iar aproape 1 milioan (959.987) au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport cu reședința sau domiciliul în strănătate (CRDS).
Persoanele autorizate să efectueze operațiuni în Registrul electoral cuprinzând cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Noi obligațiuni guvernamentale Fidelis în iunie. Condiții speciale pentru o anumită categorieAlegerile pentru Parlamentul European
Parlamentul European este singura adunare transnațională din lume aleasă în mod direct de cetățenii fiecăreia dintre cele 27 de țări membre. Europarlamentarii reprezintă interesele cetățenilor UE la nivel european, iar anul acesta vor fi aleși 720 de europarlamentari, cu 15 mai mulți decât la precedentele alegeri.
Din România vor fi aleși 33 de europarlamentari, iar 494 de candidați își dispută aceste mandate care revin țării noastre în Parlamentul European
Toți deputații din Parlamentul European primesc același salariu, care este stabilit la 38,5 % din salariul de bază al unui judecător la CJUE (Curtea de Justiție a UE). Astfel, salariul lunar al unui deputat este 10.075,18 euro brut și de 7.853,89 euro net, după deducerea impozitelor UE și a contribuțiilor la asigurările sociale (cifre valabile la 1 iulie 2023).
CITEȘTE ȘI De știut la alegeri. Precizările BEC - unde se poate vota la locale și la europarlamentare.Reguli pentru urna mobilăAlegeri locale
Românii aflați în țară votează duminică și pentru primarii și consiliul local al localității de domiciliu, cât și pentru consiliul județean, respectiv, în București, pentru primarul general, cei șase primari de sector, consiliile locale și consiliul general al Capitalei.
Pentru alegerile din 9 iunie s-au înscris 207.390 de candidați.
88% dintre candidaturi au fost înregistrate la consiliul local – 184.496, iar pentru poziția de primar sunt 11.386 de candidaturi (5%) din total. Un număr de 10.729 de candidați s-au înscris în cursa pentru consiliul județean, iar 275 pentru președinte al consiliului județean.
Pentru funcția de primar al Capiitalei sunt în competiție 9 candidați.
Biroul Electoral Central (BEC) a avertizat că, la alegerile locale, alegătorul poate vota doar în comuna, orașul, municipiul sau sectorul unde are domiciliul sau reședința! Alegătorul care nu se află în comuna, orașul sau municipiul unde are domiciliul sau reședința nu poate vota la alegerile locale! Chiar dacă alegătorul se află într-o altă comună, alt oraș sau alt municipiu din același județ în care este situată localitatea unde are domiciliul sau reședința, acesta nu poate vota doar pentru consiliul județean sau doar pentru președintele consiliului județean.
CITEȘTE ȘI Românii pot împrumuta Statul prin Tezaur de iunie – iulie începând de luni. Ce dobânzi oferă Ministerul FinanțelorPeste 170 de incidente electorale în preziua votului
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a declarat că în cursul zilei de sâmbătă au fost sesizate 173 de incidente sau fapte interzise în context electoral și au fost deschise 31 de dosare cu la posibile infracțiuni. Printre neregulile semnalate, continuarea acțiunilor electorale și posibila corupere a alegătorilor.
Astfel, polițiștii au constatat că într-o comună din Călărași, primarul în funcție a sesizat faptul că un candidat și persoane din anturajul acestuia oferă sume de bani alegătorilor pentru a-i determina să-l voteze. În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor.
Polițiștii dintr-o localitate din județul Brăila au fost sesizați, prin 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că un cetățean ar fi primit 150 de lei de la un consilier al unui partid politic, cu scopul de a vota un anumit candidat. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor, suma de bani fiind ridicată în vederea continuării cercetărilor.
De asemenea, un cetățean dintr-o comună din județul Maramureș a sesizat faptul că într-o secție de votare a fost montat o camera audio-video.
CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai în vârstă student din România a absolvit cursurile de masteratCentrul de suport tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a comunicat că este pregătit să acorde asistență personalului din secțiile de votare pentru utilizarea echipamentelor și a aplicației pentru verificarea dreptului de vot.
Centrul de suport tehnic al STS include cele 41 de centre de preluare a apelurilor, câte unul pentru fiecare județ din țară și unul pentru București-Ilfov și străinătate, dispeceratele și centrele de intervenție tehnică ale căror echipe sunt pregătite să remedieze eventualele situații semnalate de personalul din secțiile de votare în cel mult 45 de minute.