Liderii sindicali vor putea fi concediați după mandat, la insolvența/falimentul firmei sau după două evaluări profesionale slabe

Liderii sindicali vor putea fi concediați după mandat, la insolvența/falimentul firmei sau după două evaluări profesionale slabe
scris 16 oct 2016

Liderii sindicali vor putea fi concediați dacă firma în care îi reprezintă pe angajați intră în reorganizarea judiciară sau faliment, dar și dacă sunt evaluați ca necorespunzător profesional 2 ani consecutivi. Deputații au decis astfel că interdicția de concediere a liderilor sindicali timp de 2 ani după încetarea mandatului, declarată neconstituțională, nu va fi valabilă în cazul reorganizării judiciare sau falimentului angajatorului, respectiv dacă în doi ani consecutivi angajatul a fost evaluat ca necorespunzător profesional.

În iunie, președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare proiectul de lege care reglementează interdicția, în condițiile în care Camera Deputaților, ca for decizional, îl adoptase deși Curtea Constituțională stabilise că interzicerea concedierii liderilor sindicali este neconstituțională.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de lege, anunțat de Profit.ro aici, fusese respins de Senat la începutul acestui an, iar apoi, la începutul lunii septembrie, deși nu fuseseră de acord cu acest proiect, senatorii au respins și cererea de reexaminare primită din partea președintelui.

La finele anului trecut, Curtea Constituțională stabilise că că articolul din Codul Muncii care prevede că liderii de sindicat nu pot fi concediați este neconstituțional. Curtea a motivat că acești lideri trebuie să beneficieze de protecție pentru activitatea sindicală depusă, dar nu și pentru cea profesională, de bază.

"Concedierea salariaților nu poate fi dispusă pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârșite de către acel salariat”, este articolul care a fost declarat neconstituțonal.

Curtea Constituțională a reținut că interzicerea absolută a concedierii atât pentru motive care țin de persoana salariatului (necorespunderea profesională cu locul de muncă în care acesta este încadrat), cât și pentru motive care nu țin de persoana salariatului (desființarea locului de muncă) reprezintă o limitare a activității economice, prin îngrădirea dreptului angajatorului de a hotărî cu privire la organizarea activității persoanei juridice.

EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorii din mai multe domenii au liber să crească orele suplimentare lucrate de angajați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorii din mai multe domenii au liber să crească orele suplimentare lucrate de angajați

Ulterior, deputații din Comisia pentru muncă și protecție socială nu doar că nu au ținut cont de verdictul Curții Constituționale, dar, menținând interdicția concedierii liderilor sindicali, au extins protecția acordată acestora până la doi ani.

“Este interzisă, sub sancțiunea nulității absolute a deciziei de concediere, concedierea persoanelor alese în organele de conducere ale sindicatelor pe toată durata mandatului, precum și pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia, pentru motive care nu țin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce țin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariații din unitate”, era arătat în proiectul aprobat anterior.

La acel moment, Profit.ro a arătat că, având în vedere decizia Curții Constituționale, șeful statului poate solicita reexaminarea proiectului.

Acest lucru s-a întâmplat, iar președintele Iohannis a transmis Parlamentului că proiectul "reintroduce soluții legislative constatate ca fiind neconstituționale, cu ignorarea efectelor deciziilor Curții Constituționale".

Șeful statului amintea că "pentru persoanele alese în organele de conducere ale sindicatelor, Curtea Constituțională a  statuat că protecția acestor persoane trebuie să funcționeze exclusiv în raport cu activitatea sindicală efectiv desfășurată, iar nu și în ceea ce privește activitatea profesională de bază a angajatului".

EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Va fi dublată perioada cu interzis la angajare pentru anumite firme CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Va fi dublată perioada cu interzis la angajare pentru anumite firme

Deputații consideră acum că au găsit o soluție care răspunde deciziei Curții și obiecțiilor președintelui

Acum, Comisia de specialitate a Camerei Deputaților a admis în parte cererea de reexaminare a președintelui, prin introducerea unui nou articol, care relaxează regimul interdicției de concediere a liderilor sindicali.

Astfel, deputații au stabilit că interdicția concedierii timp de doi ani după terminarea mandatului de conducere "nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului ori în situația în care, doi ani consecutivi, salariatul a primit la evaluarea profesională anuală calificativul necorespunzător".

Această modificare urmează să fie votată în perioada următoare în plenul Camerei Deputaților, iar proiectul va fi retrimis președintelui pentru promulgare.

EXCLUSIV Modificări la Codul Muncii: Modul de stabilire a salariului minim va fi schimbat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări la Codul Muncii: Modul de stabilire a salariului minim va fi schimbat

Senatul a respins, chiar săptămâna trecută, un proiect de lege care propune interzicerea concedierii membrilor din conducerea sindicatelor nu doar pe durata mandatului acestora, dar și timp de doi ani după ce nu mai dețin această calitate.

Proiectul a fost respins Senat deși avea raport de admitere din partea comisiei de specialitate. Inițiativa interzicea concedierea angajaților pe toată durata exercitării mandatului de reprezentanți aleși în organele de conducere ale sindicatelor, precum și pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia, pentru motive care nu țin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce țin de îndeplinirea mandatului.

Senatorii au respins, prin acest proiect, și o modificare a Codului Muncii, care stabilea că un contract de muncă poate fi suspendat la inițiativa angajatorului în cazul în care salariatul a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcția deținută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Codul permite în prezent suspendarea în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcția deținută.

Și acest proiect urmează a fi dezbătut în Camera Deputaților, care este for decizional.

viewscnt
Afla mai multe despre
lideri
sindicat
concedia
curtea constitutionala
companii
deputati
parlament