Statele Unite au inițiat o anchetă pentru a elucida dispariția, în urmă cu doi ani, a unui miliard de dolari din bănci din Republica Moldova, caz în care se presupune că sunt implicați cetățeni americani în vederea spălării banilor și care a generat, în vara acestui an, condamnarea la închisoare a fostului prim-ministru moldovean Vlad Filat, declară un fost oficial guvernamental moldovean și un parlamentar american, relatează The Wall Street Journal (WSJ).
Mihail Gofman, un fost adjunct al șefului unității moldovene de luptă împotriva spălării banilor, a declarat că s-a întâlnit cu anchetatori guvernamentali americani din cadrul Biroului Federal de Investigații (FBI) și Departamentului Securității Interne, cărora le-a răspuns la întrebări cu privire la "dispariția", în 2014, a sumei de aproximativ un miliard de dolari din bănci moldovene, arată news.ro.
Gofman a declarat că furtul a implicat tranzacții constând într-o cascadă de împrumuturi fictive, în baza unor garanții fictive, care nu au fost plătite vreodată.
Documente care constituie probe ale furtului au fost încărcate într-o furgonetă, duse într-o zonă rurală și incendiate, a declarat el.
Reprezentanți ai FBI și Departamentului pentru Securitate Internă nu au confirmat și nici nu au informat existența unei anchete în acest sens.
Însă o rezoluție a Congresului pare să arate că Guvernul american este implicat.
Reprezentantul republican Randy Weber din Texas a depus un proiect de rezoluție, în septembrie, adoptat de Camera Reprezentanților, care îndemna Statele Unite să susțină eforturile în lupta bîmpotriva corupției din Republica Moldova. Rezoluția evocă furtul, despre care afirmă că relevă corupția la cele mai înalte niveluri în Guvernul moldovean.
În acest text se arată că "se înțelege" că agenții americane cu atribuții în aplicarea legii "au inițiat anchete" cu privire la dispariția sumei de un miliard de dolari din rezervele Băncii centrale moldovene, "dar și o posibilă utilizare frauduloasă" a sistemului bancar american, prin implicarea unor cetățeni americani în vederea spălării banilor.
În rezoluție sunt citați foști oficiali guvernamentali moldoveni care cooperează cu Statele Unite, dar și alte persoane care știu personal despre furt, ca surse ale informațiilor.
"Acest scandal bancar a necesitat implicarea activă a unui număr de oligarhi și oficiali aleși", a declarat Weber în Camera Reprezentanților.
În iunie acest an, fostul premier moldovean Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, fiind acuzat de fraudă bancară și luare de mită.