Klaus Iohannis a retrimis în Parlament OUG care desființa Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989

Klaus Iohannis a retrimis în Parlament OUG care desființa Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989
scris 9 oct 2020

Președintele Klaus Iohannis a retrimis vineri în Parlament Legea pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, transmite Administrația Prezidențială. Șeful statului argumentează că ascest institut nu a reușit să-și dovedească utilitatea, ci „a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse în spațiul public”.

Pe 24 septembrie, Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, obiecția Guvernului pe Legea pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Prin urmarea, actul normativ este constituțional, decizia CCR fiind definitivă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
PROFIT ENERGY.FORUM Diaconu-Pințea, CE Oltenia: Sperăm ca planul de restructurare să fie aprobat de Bruxelles anul acesta CITEȘTE ȘI PROFIT ENERGY.FORUM Diaconu-Pințea, CE Oltenia: Sperăm ca planul de restructurare să fie aprobat de Bruxelles anul acesta
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 a fost înființat în data de 17 decembrie 2004, ca instituție publică de specialitate, autonomă, de interes național, cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului. Astfel, deși acest institut a funcționat ca instituție publică, finanțată parțial de la bugetul de stat, Legea nr. 556/2004 nu a reglementat condițiile de integritate în exercitarea mandatului, modalitatea de revocare a membrilor forurilor de conducere, posibilitatea reînnoirii mandatului conducerii instituției ori prezentarea rapoartelor de activitate către Senat, instituție din al cărei buget era finanțat Institutul.

Potrivit art. 2 din Legea nr. 556/2004, Institutul a avut ca obiect de activitate „analiza științifică a premiselor, desfășurării și efectelor - în plan politic, economic și social - ale Revoluției române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective și cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a țării noastre”. Cu toate acestea, în perioada în care a funcționat - până la desființarea sa prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 91/2019, la data de 31 decembrie 2020 - această instituție nu a acționat în vederea atingerii scopului și misiunii pentru care a fost înființată. Mai mult, nu numai că Institutul nu a reușit să își demonstreze utilitatea, ci a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse în spațiul public. Toate aceste aspecte, precum și cele privind unele deficiențe în cheltuirea fondurilor publice, denotă că orice demers în vederea menținerii funcționării acestui institut ar fi de natură să afecteze însuși scopul pentru care acesta a fost creat, potrivit legii.

Prin urmare, considerăm că soluția adoptată de Parlament în sensul respingerii ordonanței de desființare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 trebuie reanalizată, în condițiile în care acest institut și-a dovedit de-a lungul timpului ineficiența. În acest sens, apreciem că soluția legislativă de aprobare prin lege a OUG nr. 91/2019 ar fi în total acord cu prerogativele de control parlamentar conferite de legiuitorul constituant Parlamentului, ceea ce implică maximă responsabilitate în analiza activității unor asemenea instituții. Din această perspectivă, decizia de a remedia cheltuirea ineficientă de fonduri publice prin desființarea instituțiilor care nu servesc scopului pentru care acestea au fost create reprezintă nu numai o atitudine consonantă cu rolul conferit Parlamentului prin Legea fundamentală – aceea de organ reprezentativ suprem al poporului român – ci și o probă de atașament al parlamentarilor, în exercitarea mandatului, față de interesele cetățenilor, precum și o dovadă de autentică moralitate”, arată motivarea șefului statului pentru retrimiterea actului normativ în Parlament.

viewscnt
Afla mai multe despre
institutul revoluției române din decembrie 1989
klaus iohannis