Kazahstanul și România pot deveni lideri regionali, parteneri pentru a media dialogul acestui spațiu, ambele fiind țări de dimensiuni medii, care au, de asemenea, țări mai mici și giganți globali în imediata lor vecinătate, și confruntându-se cu sarcina comună de a identifica modalități de cooperare echitabilă și reciproc avantajoasă cu toți, respectând suveranitatea națională, dar și demonstrând deschiderea către arhitecturile geopolitice în schimbare, spune într-un interviu pentru Profit.ro Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Nurbakh Rustemov.
El arată că România are o serie de avantaje structurale, iar stabilitatea pe care a demonstrat-o în ultimii ani, în special în timpul pandemiei, o evidențiază pe harta regională ca o țară în care pot fi realizate planuri pe termen mediu.
Întrebare: Stimate ambasador, trăim un moment de mare schimbare globală, când există o concurență între puteri și regiuni pentru cine va decide soarta secolului XXI. Pe fondul îngrijorărilor cauzate de pandemia covid-19, cum apreciați starea actuală a relațiilor internaționale?
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ambasador: Momentul istoric pe care îl trăim seamănă cu cel care a schimbat ordinea lumii cu un secol în urmă, și anume Primul Război Mondial. Dacă întreaga lume încă face eforturi pentru a crea un vaccin împotriva Covid-19, liderii săi ar trebui să înceapă să planifice schimbările care vor urma în urma acestei pandemii. Deoarece acest lucru se întâmplă după schimbarea echilibrului puterii și a relațiilor economice la nivel global, se întâmplă după întărirea opoziției la globalizare, dar se suprapune și cu competiția recent începută dintre marile puteri. Momentul în care trăim este similar cu momentul tulburărilor sociale care au închis o epocă la începutul secolului al XX-lea, dar și cu momentul impulsului tehnologic care a permis integrarea globală fără precedent în decadele 1920 și 1930.
Întrebare: Cum se prezice viitorul Kazahstanului în acest context?
Ambasador: Kazahstanul are șansa de a se regăsi la intersecția mai multor fluxuri și arhitecturi geopolitice globale și se află în procesul de schimbări politice și de modernizare a statului. După destrămarea Uniunii Sovietice, Kazahstanul a evitat ruina economică și prăbușirea țării, ceea ce a permis oamenilor noștri să învețe din experiența altor țări. Acum suntem la începutul regândirii identității noastre ca țară și popor, a parteneriatelor și prieteniilor noastre.
Nursultan Nazarbayev, în calitate de lider național, îl susține pe deplin pe președintele K. Tokayev, asigurând continuitatea puterii, al doilea lider kazah contemporan imprimând un nou vector de dezvoltare a statului bazat pe dialogul cu societatea, pluralismul de opinii și diversitatea punctelor de vedere. Președintele Tokayev a trimis un semnal semnificativ în acest sens în primul an al mandatului său, vizitând țări precum vecinii Uzbekistan și Kârgâzstan, partenerii tradiționali Rusia și China, precum și noi parteneri precum Emiratele Arabe Unite și Germania. Acest lucru îi poate surprinde pe mulți, dar Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al țării noastre.
Kazahstanul dorește să crească la maximul de potențialului al său și să coopereze cu restul lumii, precum și cu liderii mondiali în inovație și tehnologie, ceea ce va ajuta Kazahstanul să-și accelereze dezvoltarea către consolidarea rolului și statutului unei puteri economice regionale.
Întrebare: În ultima sa adresare către popor, președintele Kassym-Jomart Tokayev a subliniat dezvoltarea economică a țării și a prezentat 7 principii esențiale ale noului curs economic. Spuneți-ne, cum se caracterizează aceste principii?
Ambasador: În discursul său anual, șeful statului a subliniat că crearea unei economii tehnologice cu adevărat diversificate nu este doar o necesitate, ci o modalitate alternativă. În același timp, el a menționat că economia trebuie să acționeze pentru a îmbunătăți bunăstarea oamenilor. În acest sens, noul curs economic al țării noastre este fundamentat de șapte principii de bază.
Primul este distribuirea corectă a beneficiilor și responsabilităților.
Al doilea este rolul principal al antreprenoriatului privat.
Al treilea este concurența loială și deschiderea piețelor pentru o nouă generație de antreprenori.
Al patrulea este creșterea productivității prin creșterea complexității și a tehnologizării economiei.
Al cincilea este dezvoltarea capitalului uman și investițiile într-un nou tip de educație.
Al șaselea este ecologizarea economiei și protejarea mediului.
Al șaptelea este procesul decizional și responsabilitatea statului față de societate.
Aceste principii indică dorința țării noastre de a ieși din criza economică cauzată de pandemie, incluzând sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, raționalizarea și digitalizarea serviciilor publice, precum și aprobarea principiilor pieței libere pentru a crește competitivitatea țării. De asemenea, merită remarcat faptul că Kazahstanul intenționează să sprijine în continuare dezvoltarea durabilă și pe termen lung a țării prin investiții în educație, sănătate și redresare demografică, precum și o serie de măsuri administrative de reorganizare.
Întrebare: Sunteți ambasador în România de aproximativ un an, după ce ați ocupat anterior funcții similare în regiune și în țările vecine. Cum vedeți situația în relațiile dintre România și Kazahstan, care pentru mulți români, desigur, se bazează pe relații de cooperare energetică? Ce ar trebui să știe românii astăzi despre ce vrea să realizeze țara dvs. împreună cu România?
Ambasador: România are o relație specială cu Kazahstanul, datorită cooperării noastre economice și energetice, începând cu reformele structurale prin care România a trecut pentru a se integra în NATO și Uniunea Europeană, precum și pentru a putea participa la fluxurile globale de capital, oameni și bunuri.
Dar acesta nu este singurul aspect care leagă țările noastre. Ambele țări sunt țări de dimensiuni medii, care au, de asemenea, țări mai mici și giganți globali în imediata lor vecinătate. Astfel, cele două țări, în special pe fondul schimbărilor globale descrise mai sus, se
confruntă cu sarcina comună de a identifica modalități de cooperare echitabilă și reciproc avantajoasă cu toți, respectând suveranitatea națională, dar și demonstrând deschiderea către arhitecturile geopolitice în schimbare.
Kazahstanul este în proces de a-și regândi rolul și potențialul, făcând un salt calitativ dintr-o țară care se află în centrul unui imens continent asiatic către o țară care este o platformă pentru comerțul global. Are capacități industriale care îi permit să producă produse care vin prin fluxuri globale și apoi să le distribuie în toate colțurile continentului asiatic.
România va juca, de asemenea, un rol semnificativ în acest sens, având deja începute negocierile care vor spori schimburile bilaterale, în special prin prisma exporturilor românești de tehnologie și echipamente industriale. Acestea nu sunt singurele schimburi între țările noastre, dar vor pune bazele unei cooperări de fond pe termen lung, care va duce la transformarea țărilor noastre în puteri mijlocii.
Întrebare: Prin urmare, considerați că cele două țări nu numai că au potențialul economic de a-și accelera creșterea, dar și că ar putea deveni lideri regionali?
Ambasador: Ei bine, desigur! Kazahstanul și România pot deveni parteneri pentru a media dialogul acestui spațiu care odată ne lega. Să nu uităm că, la momentul formării primelor state române, populația kazahă era în contact cu nordul regiunii Mării Negre - în termeni comerciali și culturali, Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Europa de Sud-Est au format un complex care a durat câteva secole. Kazahstanul, făcând eforturi materiale și spirituale semnificative în ultimii ani, a încercat să-și reînvie tradițiile vechi de secole, cultura și identitatea, lucrând în același timp pentru a crea o guvernanță nouă, modernă, deschisă schimbului internațional și reformelor de stat.
România este o țară în care vechile tradiții trăiesc alături de identitatea și aspirațiile moderne, și se confruntă, de asemenea, cu alegerea modernizării și recunoașterii internaționale.
Întrebare: Ce element le-ar putea aduce succes în acest sens?
Ambasador: Credem că lumea a observat și a apreciat schimbările care au loc în Kazahstan. O serie de acorduri internaționale și bilaterale au fost deja semnate, deschiderea mediului de afaceri încurajează participarea actorilor externi, iar societatea Kazahstanului se grăbește și face eforturi să fie deschisă, să descopere și să experimenteze. Deschiderea unor centre universitare moderne a oferit condițiile materiale necesare pentru ridicarea capitalului uman necesar țării noastre pentru a- și accelera dezvoltarea.
Pașii următori sunt legați de o mai mare deschidere - în agricultură, energie, comerț pe piețele naționale și internaționale și o participare
mai mare în afaceri internaționale. România are o serie de avantaje structurale, și stabilitatea pe care a demonstrat-o în ultimii ani, în special în timpul pandemiei, o evidențiază pe harta regională ca o țară în care se pot realiza planuri pe termen mediu.
Întrebare: Dacă privim spre viitor, luând în considerare nu numai efectele Covid- 19, ci și schimbările de fundal pe care le-am văzut în ultimii doi ani - contrar tehnologiei și globalizării, și în ceea ce privește mediul, drepturile fundamentale și așa mai departe - unde se îndreaptă lumea? Cum pot România și Kazahstan să fie integrate în peisajul global?
Ambasador: Concurența globală ia forme noi. Unele dintre ele sunt, de asemenea, pozitive, deoarece pandemia împinge statele lumii să fie mai atente la binele societății, precum și la protecția vieții pe Pământ și la problemele de dezvoltare durabilă. În acest sens, Kazahstanul este foarte interesat de extinderea schimburilor între est și vest, nord și sud, fiind una dintre țările din lume cu cea mai mare nevoie de investiții și infrastructură pentru a-și asigura viitorul și a se asigura că ecosistemul natural al țării nu este transformat de schimbările climatice.
Convergența cu idealurile internaționale în ceea ce privește respectul pentru alegerea cetățenilor de politici și guvernare, valori universale fundamentale recunoscute în întreaga lume - toate acestea fac parte din identitatea modernă a Kazahstanului. Și, ca și România, am reușit să creăm legături între diferite culturi, religii și popoare din întreaga lume, astfel încât cetățenii noștri să fie bineveniți de la Lisabona la Shanghai și de la Helsinki la Calcutta.
Sperăm că, în ciuda momentelor economice și umane dificile pe care le trăiesc țările noastre din cauza pandemiei, relațiile noastre bilaterale vor crește și se vor aprofunda în 2021, an care pentru țările mijlocii, dar cu aspirații regionale, precum România și Kazahstan, ar trebui să fie unul de redresare economică. Și cooperarea noastră ar trebui, de asemenea, aprofundată la nivel internațional și
regional, în formate multilaterale cum ar fi OSCE, sau global - cum ar fi Organizația Mondială a Comerțului, la care România și Kazahstanul pot aduce o contribuție semnificativă.
Întrebare: Domnule ambasador, dorim să vă mulțumim pentru interviul acordat presei române. La sfârșitul interviului, doriți să transmiteți un mesaj românilor?
Ambasador: Aș dori să transmit un mesaj comunității de afaceri din România: ne bucurăm de deschiderea și cooperarea pe care le-ați arătat până acum și sperăm că interesul comun al țărilor noastre pentru conectivitate, în special logistică, energie și digital, va duce la formarea de noi parteneriate și programe care vor ajuta la creșterea și dezvoltarea economică pe care le dorim cu toții.