ING: Învestirea Guvernului Cîțu ar fi una dintre puținele vești bune în aceste zile

ING: Învestirea Guvernului Cîțu ar fi una dintre puținele vești bune în aceste zile
scris 12 mar 2020

Șansele ca Executivul PNL condus de premierul desemnat Florin Cîțu să primească votul de învestitură azi în Parlament sunt de peste jumătate, în condițiile epidemiei de coronavirus, arată ING Bank. Ar fi o veste bună, în condițiile unei volatilități crescute în piață, cu creșterea presiunii pe costuri de finanțare.

“Având în vedere cele mai recente evoluții privind răspândirea coronavirusului, considerăm că există șanse peste 50% pentru ca guvernul propus să obțină aprobarea parlamentară. Dacă se întâmplă acest lucru, probabil că va fi una dintre foarte puține știri pozitive în aceste zile”, arată Valentin Tătaru, economist la ING Bank România.

Urmărește-ne și pe Google News

Cîțu, actual ministru de Finanțe interimar, a fost desemnat de președintele Iohannis după ce desenarea din nou a premierului demis Ludovic Orban a fost respinsă de către Curtea Constituțională.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Curtea a respins, astăzi, și ordonanța pentru organizarea alegerilor anticipate, ceea ce reduce drastic șansele de a avea alegeri parlamentare anticipate, pentru care ar fi necesare două respingeri consecutive ale desemnărilor din partea Președinției.

Isărescu, la Guvern: Finanțarea bugetului să fie fluidă, fără impact major asupra dobânzilor. Nevoile de refinanțare vor crește, dar BNR are lichiditate. Cîțu l-a asigurat pe Iohannis că nu vor fi probleme cu plățile CITEȘTE ȘI Isărescu, la Guvern: Finanțarea bugetului să fie fluidă, fără impact major asupra dobânzilor. Nevoile de refinanțare vor crește, dar BNR are lichiditate. Cîțu l-a asigurat pe Iohannis că nu vor fi probleme cu plățile

Florin Cîțu este de profesie economist și înainte să intre în politică a lucrat în sistemul bancar, inclusiv pentru Banca centrală a Noii Zeelande sau ING.

El avertiza astăzi Parlamentul să nu ia măsuri populiste de creștere a cheltuielilor și să pericliteze situația financiară a României, în condițiile în care nu mai există spațiu fiscal și este nevoie de bani pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Piețele de capital au deschis azi din nou în scădere, într-o ședință volatilă. Indicii bursieri europeni au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, inclusiv pe fondul deciziei SUA de a interzice zborurile din UE.

Leul se menține în jurul a 4,82/euro, cu o variație minimă azi, mult sub cea a unor monede din regiune precum zlotul polonez sau coroana cehă.

Pe de altă parte, dobânzile la datoria publică sunt în creștere, cu un avans al curbei randamentelor de circa 0,3 puncte procentuale în ultimele două zile.

Obligațiunile în lei pe 10 ani s-au depreciat și randamentul a crescut în piața secundară la 4,34% (cu 0,4 pp peste nivelul de ieri), la cel mai ridicat nivel de după 1 ianuarie.

Titlurile în lei beneficiaseră de interes din partea investitorilor la începutul acestui an, ceea ce a permis ministerului condus de Cîțu să împrumute sume mai mare decât cele programate și la costuri în scădere.

Ministerul Finanțelor vrea să vândă azi titluri de stat de 500 de milioane de lei scadente în octombrie 2034, licitație care s-ar putea dovedi dificilă.

“Tindem să credem că va predomina sentimentul de risc și vom avea o licitație eșuată. Recunoaștem, însă, că am fost surprinși de câteva ori în acest an de rezultatele licitației primare”, notează Tătaru.

România are 48 de cazuri confirmate de infectare cu noul tip de coronavirus din China, iar autoritățile au decis, printre altele, închiderea școlilor și limitarea adunărilor publice, precum și carantina obligatorie pentru persoanele care vin din țări de risc.

viewscnt
Afla mai multe despre
florin citu
ministerul finantelor
guvernul romaniei
curs valutar
datorie publica
dobanzi