GALERIE FOTO LIVE TEXT România își alege președintele - Pubele decorate cu baloane tricolore, folosite pe post de urne. Băsescu: Dacă azi nu votezi, 5 ani să taci din gură!

GALERIE FOTO LIVE TEXT România își alege președintele - Pubele decorate cu baloane tricolore, folosite pe post de urne. Băsescu: Dacă azi nu votezi, 5 ani să taci din gură! Galerie foto

Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 24 nov 2019

Ora 20.07 Prezența la urne cu o oră înainte de încheierea votului în România , respectiv la ora 20:00, este de 48,95%, peste 8.900.000 de români exercitându-și dreptul de vot la secțiile din țară. În diaspora au votat peste 880.000 de români, alături de voturile prin corespondență, numărul votanților din străinătate ridicânduse la 900.314. La primul tur al alegerilor prezidențiale, prezența a fost de 51,19%, 675.348 persoane votând în diaspora.

În București, prezența este de.52,82%, în condițiile în care la aceeași oră, la primul tur de scrutin, era 49,95%

Urmărește-ne și pe Google News

Județele Ilfov și Cluj au o prezență de peste 60%.

Harghita și Covasna înregistrează o prezență sub 30%.

Ora 18.55 Un jandarm care asigură paza unei secții de votare din orașul Băicoi, județul Prahova, a intervenit, duminică după-amiază, și a făcut manevre de resuscitare unui alegător căruia i s-a făcut rău în secție. Jandarmul a aplicat manevrele de resuscitare până la sosirea ambulanței, care l-a preluat pe bărbat și l-a dus la spital, acesta fiind în stare stabilă.

Imagini pot fi văzute în articol și în GALERIA FOTO (INQUAM PHOTOS)

Potrivit reprezentanților Serviciului de Ambulanță Județean Prahova, unui alegător i s-a făcut rău, duminică după-amiază, la intrarea în secția de votare numărul 190 din Băicoi.

În sprijinul bărbatului a intervenit jandarmul care păzea secția și care i-a făcut manevre de resuscitare până la sosirea echipajului de la ambulanță.

FOTO 5.000 de mineri vor fi reconvertiți la energia eoliană CITEȘTE ȘI FOTO 5.000 de mineri vor fi reconvertiți la energia eoliană

Bărbatul a fost preluat și transportat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, în prezent starea lui fiind stabilă.

Ora 18.15 Președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat duminică după amiază, după ce a votat, că s-a gândit „până în ultima secundă” dacă să își exercite sau nu acest drept, el spunând că nu este „mulțumit” de niciunul dintre candidați. Ponta și-a exprimat speranța că peste cinci ani românii vor avea „ofertă mai bună” din care să aleagă.

„Cu siguranță sunt mai puțini oameni prezenți decât în 2014. Probabil, ca și mine, mulți s-au întrebat până în ultima secundă dacă să vină sau nu. Eu cred că e bine să participăm, chiar dacă nu suntem mulțumiți de niciunul dintre candidați. Data viitoare, în 2024 să avem oferta mai bună din care să alegem”.

În ceea ce privește prezența ridicată la vor a românilor din afara granițelor, fostul candidat in 2014 a afirmat că este „un lucru excelent”, remarcând însă că pe parcursul mandatelor prezidențiale șefii de stat îți pierd interesul față de diaspora,
„E foarte bine că oamenilor, chiar dacă plecați din țară, le pasă de cine va fi președinte. Important e că, de obicei, cine se alege cinci ani nu mai e interesat de diaspora, deodată din cinci în cinci ani se apucă toată lumea să iubească diaspora. Poate de data asta se întâmplă” a mai afirmat președintele Pro România.

Ora 18.04 Doi bărbați din județul Dolj și-au rupt buletinele de vot după ce au votat, în secții de votare diferite, iar unul dintre ei nu a mai primit alt buletin din partea președintelui secției de votare respective. Polițiștii fac cercetări pentru distrugere de înscrisuri, respectiv împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

FOTO Iohannis și-a lansat site-ul de campanie, și cu fotografii din tinerețe CITEȘTE ȘI FOTO Iohannis și-a lansat site-ul de campanie, și cu fotografii din tinerețe

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, la două secții de votare, una din Craiova, iar cealaltă din Ghercești, doi alegători, un bărbat de 47 de ani, respectiv unul de 34 de ani, ar fi rupt buletinele de vot, după ce ar fi votat.

De asemenea, bărbatul de 47 de ani, din Craiova, a reclamat și faptul că președintele secției respective, în vârstă de 61 de ani, nu i-ar fi înlocuit buletinul de vot, la solicitarea acestuia.

Polițiștii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, respectiv împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Ora 17.09 O femeie a murit, duminică după-amiază, în curtea unei secții de votare din județul Argeș, ea părăsind secția după ce își exercitase dreptul la vot.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Argeș, unei femei de 69 de ani i s-a făcut rău în curtea liceului unde este amenajată secția de votare numărul 173 din localitaeta Ștefănești, iar la fața locului s-a deplasat un echipaj medical.

Cadrele medicale nu au reușit să o salveze, femeia fiind declarată decedată. Femeii i se făcuse rău după ce plecase din secția de votare astfel încât procesul electoral nu a fost întrerupt.

Cazuri similare au avut loc și în județul Dolj. Un bărbat a murit în secție, înainte de a apuca să voteze, iar un altul în apropierea unei secții de votare.

Ora 16.32 Un bărbat în vârstă de 42 de ani din județul Dolj a fost agresat de un altul, de 49 de ani, pentru că l-ar fi fotografiat pe acesta în timp ce transporta două persoane la vot. Polițiștii au stabilit că bărbatul transporta un bătrân de 73 de ani și pe fiica acestuia, el fiind rudă cu cele două persoane.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bucovăț au fost sesizați de un bărbat de 42 de ani, din Țuglui, cu privire la faptul că, în timp ce se afla pe o stradă din localitate, a fost agresat fizic de un alt bărbat, pe motiv că i-a făcut fotografii, în timp ce transporta două persoane la vot.

“Din verificările efectuate a rezultat că un bărbat de 49 de ani ar fi transportat un bărbat de 73 de ani, care se deplasa cu ajutorul unui cadru metalic, acesta fiind însoțit și de fiica sa de 53 de ani, cei doi fiind rude cu cel care ii transporta”, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.

FOTO Firea, aflată în Tokyo, s-a interesat cum reușesc japonezii să controleze traficul rutier. După o plimbare prin oraș CITEȘTE ȘI FOTO Firea, aflată în Tokyo, s-a interesat cum reușesc japonezii să controleze traficul rutier. După o plimbare prin oraș

În cauză polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

Ora 15.46 Numărul românilor care au votat în străinătate a depășit deja prezența totală de la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC). Înainte de ora 15.30, în străinătate votaseră peste 677.000 de alegători, în timp ce numărul total al celor care au votat la primul tur a fost 675.348. Votul în diaspora continuă până luni, la ora 7.00.

Potrivit datelor transmise de BEC, înainte de ora 15.30, votaseră în străinătate 677.850 de persoane, dintre care 660.347 la secțiile de votare și 17.503 prin corespondență, arată news.ro.

În primul tur de scrutin s-au prezentat la urne, în total, 675.348 alegători.

Votul în diaspora se desfășoară în 835 de secții de votare și continuă până luni, la ora 7.00, când se închid secțiile de pe costa de vest a Statelor Unite ale Americii.

VIDEO Protestatarii din Hong Kong au tras cu arcuri cu săgeți și proiectile incendiare, în ciocnirile cu poliția dintr-un campus universitar CITEȘTE ȘI VIDEO Protestatarii din Hong Kong au tras cu arcuri cu săgeți și proiectile incendiare, în ciocnirile cu poliția dintr-un campus universitar

În țară, până la acestă oră, au votat peste 6,2 milioane de alegători, prezența fiind de 34,18%.

Ora 15.21 Polițiștii fac cercetări pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată după ce un bărbat a mers, duminică, să voteze, iar reprezentanții biroului electoral al secției de votare au constatat că pe numele alegătorului fusese înregistrată o cerere pentru urna mobilă, acesta susținând că nu a făcut o astfel de solicitare, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Teleorman.

Potrivit IPJ, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat s-a prezentat la secția de votare nr. 181 din satul Bâscoveni, comuna Gălăteni, județul Teleorman, și și-a exercitat dreptul la vot, deși pe numele său exista o cerere pentru urna specială, arată Agerpres.

Bărbatul a precizat că nu a depus nicio solicitare în acest sens, iar când i-a fost arătată cererea, acesta nu a recunoscut nici scrisul, nici semnătura.

Cazul a fost preluat de polițiști, care efectuează cercetări pentru identificarea persoanei care a întocmit și depus înscrisul, fiind deschis dosar penal pentru infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

Ora 15.12 O femeie de 49 de ani, din municipiul Hunedoara, a ajuns duminică la Poliție, după ce și-a fotografiat buletinul de vot, incidentul fiind semnalat polițiștilor de către președintele secției de votare numărul 98, unde a avut loc fapta, potrivit informațiilor Biroului Electoral Județean (BEJ) Hunedoara.

"O doamnă și-a fotografiat buletinul de vot. Ea a fost interpelată de președintele secției de votare, care a anunțat Poliția. După verificările legale, polițiștii vor lua măsurile care se impun în astfel de situații", a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al BEJ Hunedoara, Cristian Dan.

VIDEO Șeful Transgaz crede în teleportarea gazelor pe timp de iarnă CITEȘTE ȘI VIDEO Șeful Transgaz crede în teleportarea gazelor pe timp de iarnă

Femeia a fost condusă la sediul Poliției Hunedoara pentru audieri.

Ora 14.44 Prezența la vot la alegerile prezidențiale este la ora 14:30 de 29,31 %,peste milioane de români exercitându-și dreptul de vot în țară, conform datelor BEC. Până la 14:30, la secțiile de vot din străinătate au votat peste 600.000 de alegători.

În continuare, votanții din mediul urban sunt mai numeroși decât cei din mediul rural. În ceea ce privește categoriile de vârstă, începe să crească uțor prezența celor sub 44 de ani.

Cea mai bună prezență, se înregistrează în județul Ilfov, 37,63%.

Cea maI slabă prezență este Harghita - 13,04%

La turul 1, la aceeași oră prezența în țară era similară celei de la turul 2.

Celor peste 600.000 de alegători de la secțiile de vot din străinătate li se adaugă cei 17.503 care au optat pentru votul prin corespondență. La turul precedent,până duminică, la ora 13:00 votaseră  la secțiile din străinătate peste 453.500 de alegători.

Ora 14.30 Pacienți internați în spitale din Capitală votează duminică, la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, la urna mobilă, procesul fiind în desfășurare, după cum au anunțat reprezentanții unităților medicale.

VIDEO Donald Trump menționează România într-un prezumtiv caz de corupție. Ar fi implicați Joe Biden și fiul acestuia CITEȘTE ȘI VIDEO Donald Trump menționează România într-un prezumtiv caz de corupție. Ar fi implicați Joe Biden și fiul acestuia

Procesul de vot este în curs la Spitalul Universitar de Urgență București, după cum a confirmat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al unității medicale, Silvia Nica. Aici, aproximativ 350 de pacienți și-au exprimat intenția de a vota.

Se votează și la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Carol Davila", a precizat comandantul Florentina Ioniță Radu. Și-au exprimat dorința de a vota aproximativ 340 de pacienți.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului "Elias", Silvius Negoiță, în unitatea medicală vor vota duminică aproximativ 310 pacienți și personal medical. "Votează personal medical și pacienți care și-au exprimat dorința de a vota. (...) Din punct de vedere al spitalului, organizarea s-a făcut bine, fără incidente", a spus medicul.

FOTO Proprietatea privată - un moft. Autoritățile orădene expropriază 19 imobile pentru a accesa 8 milioane de euro fonduri europene în vederea “regenerării urbane” CITEȘTE ȘI FOTO Proprietatea privată - un moft. Autoritățile orădene expropriază 19 imobile pentru a accesa 8 milioane de euro fonduri europene în vederea “regenerării urbane”

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Floreasca, Bogdan Oprița, a declarat, pentru AGERPRES, că și-au exprimat dorința de a vota 240 de pacienți și 18 medici, procesul fiind în derulare.

Și la Institutul Oncologic București s-a votat duminică la urna mobilă, a declarat managerul Lidia Kajanto.

Ora 14.12 Numărătoarea paralelă USR- PLUS relevă că, la secția de votare din Auckland (Noua Zeelandă), unde votul pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale s-a încheiat deja, Klaus Iohannis a obținut 185 de voturi, iar Viorica Dăncilă 20.

”Primele rezultate numărătoare paralelă USR-PLUS. Auckland, Noua Zeelandă: Iohannis 185 voturi, Dăncilă 20 voturi. Sidney, Australia: Iohannis 335 voturi, Dăncilă 25 voturi”, scrie parlamentarul USR Cătălin Drulă pe Facebook, preluat de news.ro.

Ora 13.59 Primarul și viceprimarul unui oraș din județul Olt sunt cercetați de polițiști, după ce ar fi oferit bani cetățenilor pentru a merge la vot.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Olt, duminică, polițiștii din cadrul Poliției orașului Potcoava au fost sesizati prin apel la 112 cu privire la faptul că primarul și viceprimarul orașului Potcoava oferă bani cetățenilor pentru a merge la vot.

La fața locului s-a deplasat o echipă operativă din cadrul IPJ Olt și din cadrul Poliției orașului Potcoava, oamenii legii întocmind dosar de urmărire penală pe numele celor doi pentru săvârșire infracțiunii de coruperea alegătorilor.

FOTO Ironie a reprezentanței Comisiei Europene, în ziua în care Mazăre este extrădat: UE a importat 179.000 de kilograme de mazăre din Madagascar CITEȘTE ȘI FOTO Ironie a reprezentanței Comisiei Europene, în ziua în care Mazăre este extrădat: UE a importat 179.000 de kilograme de mazăre din Madagascar

Ora 13.53 Primarul unei comune din județul Constanța este acuzat că a intrat în cabina de vot cu un bărbat imobilizat într-un scaun cu rotile și că i-ar fi indicat cum să voteze. Polițiștii au început cercetările în acest caz.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, polițiștii au fost sesizați de către un membru al secției de votare numărul 391 din cadrul Liceului Tehnologic Ciobanu cu privire la faptul că primarul localității Ciobanu ar fi însoțit la secția de votare un bărbat de 73 de ani, imobilizat în scaun cu rotile.

Primarul este acuzat că ar fi intrat cu bărbatul respectiv până la cabina de votate și profitnd de perdeaua intredeschisă, ar fi observat procesul de votare și l-ar fi îndrumat cum să voteze.

Polițiștii au întocmit dosar penal in rem pentru comiterea infracțiunii de violare a confidențialității votului.

Ora 13.49 Deținătorul unui salon de înfrumusețare din București a postat, duminică, pe Facebook, un mesaj prin care promite că va oferi servicii gratuite tuturor femeilor care vor face dovada că merg la vot. ”Așa cum ei fac pomeni și plimbă autocare, mă simt îndreptățit să acționez, folosind ce resurse am”, a scris patronul salonului.

GALERIE FOTO Dăncilă și-a chemat miniștrii la Guvern în prima ședință după cădere CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Dăncilă și-a chemat miniștrii la Guvern în prima ședință după cădere

”Pe toata durata săptămânii viitoare, de luni până sâmbată, între orele 9:00-21:00, voi tunde vârfurile, numai un centimetru, absolut gratuit oricărei femei ce îmi demonstrează că a votat azi. Voi solicita un selfie cu buletinul de vot ștampilat. În felul asta sper să vă încurajez, motivez, susțin. Mulțumesc”, a scris bărbatul pe rețeaua de socializare.

Hair-stylistul povestește că a crescut în Italia, cu o mamă imigrant, ”fugind de sărăcie” din România.

GALERIE FOTO Elena Udrea, la Curtea de Apel București, împreună cu partenerul ei: Trebuie să-mi demonstrez nevinovăția. S-au schimbat multe în ultimul an și jumătate CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Elena Udrea, la Curtea de Apel București, împreună cu partenerul ei: Trebuie să-mi demonstrez nevinovăția. S-au schimbat multe în ultimul an și jumătate

”M-am simțit ca și copil, ca dracu. Eram extracomunitari, am gustat rasismul, cruzimea copiilor la școală, mi-am văzut mama umilită, tratata ca pe sclavi. Asta trăiesc mulți români pe afară. Nu spun din cauza mândriei. Fiecare avem un cuvânt de spus. Hai să-l spunem în așa fel, încât să se cutremure pământul sub nespălații ăștia!!!!”, mai scrie el.

Bărbatul susține că a ”umblat cu foarfeca în mână pe toată planeta”, că a fost ”respectat” și a avut succes peste tot, dar că vrea să rămână în România fiindcă aici se simte acasă, nu se simte musafir.

El își motivează, totodată, decizia de a încuraja femeile să meargă la vot.

FOTO Consulatul României din Chicago a sărbătorit Centenarul într-un hotel al lui Trump. Recepția a atras atenția unei organizații de etică, care susține că banii au ajuns în buzunarele președintelui SUA deși Constituția interzice CITEȘTE ȘI FOTO Consulatul României din Chicago a sărbătorit Centenarul într-un hotel al lui Trump. Recepția a atras atenția unei organizații de etică, care susține că banii au ajuns în buzunarele președintelui SUA deși Constituția interzice

”Știu că este discutabilă modalitatea mea, dar așa cum ei fac pomeni și plimbă autocare, mă simt îndreptățit să acționez, folosind ce resurse am. Timpul, experiența, pasiunea și meseria. Nu mai pot, m-am saturat, mi-e lehamite!” mai spune el.

Și la Sibiu, un local oferă gratuit cafea celor care demonstrează că au votat. 

Ora 13.14 Prezența la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale a fost, duminică, la nivel național, până la ora 13.00, de 22,07%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC).

Au votat 4.021.634 de alegători: 2.363.058 - în mediul urban, iar 1.658.576 în mediul rural. În București, prezența la urne a fost de 22,33%, conform Agerpres.

Ora 12.48 Polițiștii din întreaga țară au primit, duminică, 17 sesizări privind posibile probleme în procesul electoral, iar cinci dintre acestea nu s-au confirmat. Cele mai multe reclamații s-au înregistrat în județele Dâmbovița, Dolj și București. Au fost aplicate trei avertismente pentru apelarea abuzivă a numărului 112.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a anunțat că, duminică, au fost înregistrate 17 sesizări de posibile probleme în legătură cu procesul electoral, arată news.ro.

”Din verificările efectuate până în prezent, 5 dintre sesizări nu se confirmă. Au fost aplicate trei avertismente pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe 112 și pentru consum de băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare”, a transmis Dajbog.

Cele mai multe incidente au fost semnalate în județele Dâmbovița (4), Dolj (4), București (3).

Dajbog a prezentat câteva exemple:

În județul Dâmbovița, respectiv în Bistrița-Năsăud, au fost înregistrate sesizări care făceau referire la continuarea propagandei electorale, însă, în urma verificărilor efectuate, nu s-au confirmat.

Vicepreședintele unei secții de votare din Municipiul Brăila a sesizat faptul că președintele secției de votare a consumat băuturi alcoolice, motiv pentru care a fost înlocuit. Polițiștii  fac verificări pentru a se stabili dacă s-au consumat băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare.

De asemenea, au fost raportate mai multe cazuri medicale: în Capitală, două femei au căzut în secțiile de votare și au fost transportate la Spitalul Universitar.

FOTO Un muzician din România, ales primar în Germania CITEȘTE ȘI FOTO Un muzician din România, ales primar în Germania

În județul Ilfov, unui bărbat de 85 de ani i s-a făcut rău în secția de votare, fiind chemată ambulanța, însă bărbatul a refuzat transportul la spital.

La o secție din județul Bihor, unui membru al unui birou electoral care este diabetic i s-a făcut rău, fiind transportat la o unitate medicală.

În Municipiul Mediaș, la ieșirea dintr-o secție de votare, o femeie de 80 de ani a alunecat și a căzut. Subofițerul din cadrul ISU Sibiu, aflat în paza secției i-a acordat primul ajutor și a sunat la 112. Femeia a fost transportată la spital.

La mai multe secții de votare din Timiș, au fost înregistrate probleme cu alimentarea cu energie electrică, motiv pentru care Inspectoratul pentru Situații de Urgență a trimis de urgență un generator.

Ora 12.34 Prezența la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale a fost, duminică, la nivel național, până la ora 12,00, de 16,60%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC).

FOTO Ilie Năstase se retrage definitiv din politică CITEȘTE ȘI FOTO Ilie Năstase se retrage definitiv din politică

Au votat 3.024.679 de alegători: 1.774.154 - în mediul urban, iar 1.250.525 în mediul rural. În București prezența la urne a fost de 16,20%, arată Agerpres.

Ora 12.28 Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, spune că a votat cu acel candidat capabil să ducă în continuare cele mai înalte garanții de securitate pe care România le are în întreaga ei istorie și care a utilizat toate instrumentele constituționale pentru a opri derapajele puterii.

“Potrivit Constituției, președintele reprezintă statul român și este garantul întregrității teritoriale și al unității statului român. În această calitate pe care o are m-am orientat la vot pentru a susține acel candidat care ne va asigura în continuare cele mai înalte garanții de securitate pe care le avem în întreaga noastră istorie. Este vorba de acel candidat care poate să reprezinte cu profesionalism România în Uniunea Europeană, la NATO și Parteneriatul Strategic cu SUA. În consecință, am votat cu acel candidat capabilă să ducă în continuare cele mai înalte garanții de securitate pe care România le are în întreaga ei istorie”, a declarat Emil Boc, la ieșirea din secția de votare.

Ora 12.26 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că a votat pentru o țară care să cunoască creștere economică și stabilitate politică, spunând că speră că următorii cinci vor fi mai buni decât ultimii cinci ani.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spune că a votat ”așa cum a promis” că va vota, că votat pentru o țară care să cunoască creștere economică și stabilitate politică.

”Sper că urmează cinci ani mai buni decât cei care sunt în urma noastră”, a afirmat liderul UDMR. 

Ora 12.24 Procesul electoral este oprit temporar, într-o secție de votare din Dolj, după ce unui alegător în vârstă de 80 de ani i s-a făcut rău când era acolo. El a primit îngrijiri medicale, dar în cele din urmă a fost declarat decesul.

FOTO Uimire în Marea Britanie: Noile pașapoarte nu mai conțin, deja, mențiunea \'\'Uniunea Europeană\'\' CITEȘTE ȘI FOTO Uimire în Marea Britanie: Noile pașapoarte nu mai conțin, deja, mențiunea ''Uniunea Europeană''

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, unui bărbat de 80 de ani din localitatea Amărăștii de Sus i s-a făcut rău în timp ce se afla în secția de votare din localitate, pierzându-și cunoștința, arată news.ro.

El a primit îngrijiri medicale, dar în ciuda eforturilor depuse de medici, bărbatul nu a mai putut fi salvat, fiind declarat decesul acestuia.

Din acest motiv, procesul electoral a fost suspendat temporar în secția de votare respectivă.

Bărbatul respectiv nu apucase să voteze.

Ora 12.05 Fostul candidat al PMP la alegerile prezidențiale Theodor Paleologu a declarat că în al doilea tur a votat "împotrivă", spre deosebire de primul tur, când a votat "pentru schimbare".

"Ziua votului este o zi de sărbătoare pentru democrație. Nu e deloc cazul astăzi, este o zi tristă, este o zi rușinoasă pentru România, în care, de fapt, nu există nicio speranță de schimbare. Românii votează între două catastrofe, între două forme ale continuității față de ultimii ani și îmi vine un minte un vers din 'Infernul' lui Dante - 'Lăsați orice speranță'. De fapt, am votat împotrivă, spre deosebire de primul tur când am votat pentru, am votat pentru niște valori, am votat pentru viitor, am votat pentru schimbare. Acum, a doua oară, am votat împotrivă, împotriva unui rău mai mare", a afirmat duminică Paleologu, la Liceul "Spiru Haret" din Sectorul 2 al Capitalei.

EXCLUSIV FOTO Idee de bloc cu 7 etaje pe spațiul verde din fața Cărturești, de pe Magheru colț cu Verona. Primăria poate fi bună de plată, cu sprijinul Guvernului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Idee de bloc cu 7 etaje pe spațiul verde din fața Cărturești, de pe Magheru colț cu Verona. Primăria poate fi bună de plată, cu sprijinul Guvernului

El a spus că aceasta este "o zi tristă care încheie o campanie aproape inexistentă".

Ora 11.04 Prezența la vot la alegerile prezidențiale era la ora 11:00 de 11.39 %, peste 2 milioane de români exercitându-și dreptul de vot, conform datelor BEC. Până la 11:00, la secțiile de vot din străinătate au votat peste 400.000 de alegători.

În continuare, în țară proponderenți sunt alegătorii cu vârsta peste 45 de ani. votanții din mediul urban sunt mai numeroși decât cei din mediul rural.

Cea mai bună prezență, de peste 15%, se înregistrează în judeâul Teleroman, care este urmat de județul Olt.

Cea maI slabă prezență este Harghita - 4.74%.Covasna - 5,22%.

La turul 1, prezența în țară era de 11.08%.

Ora 10.44 Președintele USR, Dan Barna, spune că a votat pentru ca dosarul 10 august să fie finalizat și pentru ca România să continue direcția spre Europa, afirmând că doar unul din cei doi candidați oferă această speranță, precizând că este vorba de speranță și nu despre o garanție.

Barna a declarat jurnaliștilor, duminică, la ieșirea din secția de votare, că el crede că votul este obligatoriu pentru calitatea de cetățean al României și îi îndeamnă pe toți cetățenii să își exercite acest drept.

“Mi-am exprimat votul necesar și din punctul meu de vedere obligatoriu pentru calitatea de cetățean al României. Am votat pentru ca dosarul 10 august să fie finalizat, am votat pentru ca România să continue direcția spre Europa, direcția spre bunăstare și direcția spre un stat civilizat și un stat modern și doar unul din cei doi candidați oferă această speranță, nu este o garanție, este o speranță. De aceea, îi îndemn pe toți cetățenii ca până la finalul acestei zile să iasă și să voteze pentru că astăzi ștampila aceea mică este forța pe care o avem noi ca societate, să dăm acel mesaj în care vrem să vorbim despre comunitate și vrem să vorbim despre oameni și despre interese particulare”, a afirmat Dan Barna.

FOTO Alegeri prezidențiale 2019 - Laura Codruța Kovesi a votat la Helsinki CITEȘTE ȘI FOTO Alegeri prezidențiale 2019 - Laura Codruța Kovesi a votat la Helsinki

El a votat la o secție din municipiul Sibiu. 

Ora 10.24 Biroul Electoral Județean (BEJ) Bistrița-Năsăud a fost sesizat, duminică dimineața, cu privire la buletinele de vot tip specimen distribuite la nivelul județului, care ar avea aplicată ștampila "Anulat" chiar pe numele unuia dintre competitorii electorali, dar și cu privire la distribuirea pe o rețea de socializare a unui material video de campanie, chiar în ziua celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Prima sesizare, privind buletinele de vot specimen, a fost respinsă, iar a doua a intrat în atenția Poliției, arată Agerpres.

"A fost adresată o întâmpinare Biroului Electoral Județean, formulată de către competitorul Partidul Național Liberal, care a fost respinsă, cu privire la modul în care s-a făcut anularea buletinului de vot specimen în birourile electorale ale secțiilor de votare. De asemenea, am mai avut și o plângere privind o postare pe Facebook, care face trimitere la competitorul electoral Partidul Social Democrat, care a fost admisă în parte, în sensul sesizării Inspectoratului de Poliție Județean cu privire de a face o cercetare și de a dispune, dacă există cazul, o sancționare în acest sens", a declarat duminică Alexandru Vintilă, membru în cadrul BEJ Bistrița-Năsăud.

ora 9.41 Prezența la vot la al doilea tur al alegerilor prezidențiale a fost, la ora 9:00, la nivel național, de 3,35%, 610.818 alegători prezentându-se la vot. Ilfov, Constanța, Teleorman sunt județele cu cea mai bună prezență, în timp ce Satu Mare, Constanța și Harghita înregistrează cea mai slabă prezență.

FOTO Deputat chemat de Iohannis, dar oprit să intre cu bicicleta la Cotroceni. \ CITEȘTE ȘI FOTO Deputat chemat de Iohannis, dar oprit să intre cu bicicleta la Cotroceni. "Un demnitar al statului este egal cu bolid de lux..."

Până la ora 9:00 s-a prezentat la vot 3,35% din totalul alegătorilor înscriși în listele electorale,adică 610.818 alegători, comform BEC.

În mediul urban prezența a fost de 3,3 %, iar în cel rural, 3,42%.

ora 9.10 Președintele Klaus Iohannis a declarat că a votat pentru o Românie modernă, europeană, normală, invitându-i pe toți românii să vină la vot. ”Astăzi este ziua campionilor cu ștampila ”votat” în mână”, a argumentat prezidențiabilul PNL.

”O zi foarte, foarte importantă astăzi. Eu personal am votat pentru o Românie modernă, o Românie europeană, o Românie normală și vă invit pe toți dragi români să veniți la vot. Astăzi este o zi extrem de importantă, votăm pentru viitorul României, pentru direcția în care va merge România mai departe. Astăzi este ziua campionilor cu ștampila ”votat” în mână. Dragi români, fiți toți campionii astăzi!”, a spus președintele, citat de news.ro.

Întrebat dacă are emoții, Iohannis a declarat: ”Sigur că am emoții și am așteptări. Am așteptarea să vină foarte mulți români la vot și evident cu ceva emoție așteptăm deseară rezultatul”. La plecarea de la secția de votare, răspunzând unei întrebări similare, a replicat: ”Emoții pozitive”.

Inquam Photos / Octav Ganea

Inquam Photos / Octav Ganea

ora 8.17 Președintele PNL, premierul Ludovic Orban a declarat duminică, după ce a votat la alegerile prezidențiale, că a votat pentru o Românie care să se dezvolte, o României în care instituțiile statului să servească cetățeanul și în care legea e lege pentru toți.

Orban a declarat jurnaliștilor după ce și-a exercitat dreptul constituțional, că a votat pentru o României normală și democratică.
“Am votat la fel ca în primul tur, am votat normal, am votat o Românie democratică, respectată în lume, pentru o Românie în care fiecare român să aibă șansa să reușească în viață, să ducă o viață normală, firească și de asemenea am votat pentru o Românie care să se dezvolte, o Românie în care instituțiile statului să servească cetățeanul, în care legea e lege pentru toți, o Românie care să fie casa fiecărui român, atât de primitoare încât să-i facă pe cei din diaspora să se întoarcă acasă”, a afirmat Orban, citat de news.ro.

FOTO Proprietatea privată - un moft. Autoritățile orădene expropriază 19 imobile pentru a accesa 8 milioane de euro fonduri europene în vederea “regenerării urbane” CITEȘTE ȘI FOTO Proprietatea privată - un moft. Autoritățile orădene expropriază 19 imobile pentru a accesa 8 milioane de euro fonduri europene în vederea “regenerării urbane”

ora 8.08 Prezidențiabilul PSD Viorica Dăncilă a declarat duminică, după ce a votat în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, că a votat pentru o Românie care să meargă înainte, nu înapoi, spre vremuri în care nu avea drepturi, nu avea libertăți.

”Am votat pentru o Românie care să meargă înainte, nu înapoi, spre vremuri în care nu aveam drepturi, nu aveam libertăți, pentru că toată puterea era în mâinile unui singur om. Am votat pentru un mandat la Cotroceni în care să vedem mai multă implicare, mai multă muncă, mai mult respect și devotament pentru poporul român și pentru interesele noastre naționale. Am votat cu inima și din inimă pentru România și pentru români”, a declarat Dăncilă după vot.

Inquam Photos / Octav Ganea

Inquam Photos / Octav Ganea

ora 7.49 Fostul președinte Traian Băsescu avertizează într-o postare pe Facebook, cu puțin timp înainte de deschiderea urnelor pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, că aceia care nu votează astăzi, trebuie să tacă în următorii 5 ani, îndeamnă oamenii să meargă la vot deși este puțin mai frig, pentru că ”iarna nu-i ca vara”, și anunță că nu votează PSD.

”Dacă azi nu votezi, în următorii 5 ani să taci din gură! Dacă azi nu votezi, înseamnă că n-ai înțeles nici faptul că azi ești unica putere în stat și nici faptul că răspunderea ta este pe măsura puterii uriașe pe care ți-a dat-o Constituția României. Chiar dacă este puțin mai frig decât în luna August iar ploaia măruntă te obligă să treci la ținuta cu umbrelă, nu ai nici un motiv serios să nu mergi la vot, mai ales că secția de votare este aproape de locuința ta. Știi și tu că „iarna nu-i ca vara”, scrie Băsescu pe Facebook.

ora 7.18 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a votat duminică,în al doileatur al alegerilor prezidențiale, afirmând că a votat pentru o Românie în care toți cetățenii să fie respectați indiferent de categoria socio-profesională de care aparțin și pentru respectul față de valorile câștigate după Revoluție.

FOTO Guvernul promite să lanseze construcția a 400 de terenuri de fotbal. Gică Popescu - printre cei care promit CITEȘTE ȘI FOTO Guvernul promite să lanseze construcția a 400 de terenuri de fotbal. Gică Popescu - printre cei care promit

“Am votat pentru o Românie în care toți cetățenii să fie respectați indiferent cărei categorii socio-profesionale aparțin, pentru un dialog mai direct cu toți cetățenii din România, mai apropiat, mai cald pentru înțelegerea nevoilor tuturor, pentru respectul față de valorile câștigate după Revoluție, mă refer în primul rând la libertatea presei, la diversitatea opiniilor care vin din partea mass-media, de asemenea, pentru pluripartidism cred că au trecut acele epoci în care există un singur partid, partidul unic, democrație înseamnă diversitate de opinii, multe partide, multe publicații, multe televiziuni și este normal să fie așa și ar fi păcat să regresăm, în loc să facem pași înainte pentru democratizarea țării noastre”, a declarat Firea, care s-a prezentat la secția de votare la ora 7.

Pubele decorate cu baloane în culorile roșu-galben - albastru au SUNT folosite pe post de urne la secții de vot din Olanda, pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

”Vă așteptăm la oricare dintre cele 25 de secții de votare din Olanda!!”, este anunțul postat pe pagina de Facebook a ambasadei.

GALERIE FOTO LIVE TEXT România își alege președintele - Pubele decorate cu baloane tricolore, folosite pe post de urne. Băsescu: Dacă azi nu votezi, 5 ani să taci din gură!

GALERIE FOTO LIVE TEXT România își alege președintele - Pubele decorate cu baloane tricolore, folosite pe post de urne. Băsescu: Dacă azi nu votezi, 5 ani să taci din gură!

Votul în cadrul celor 835 de secții organizate în străinătate a început vineri, 22 noiembrie, iar cetățenii români din străinătate pot în continuare să își exercite dreptul de vot la acest scrutin sâmbătă și duminică, în intervalul 7.00-21.00.

Peste 18,2 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Votarea are loc până la ora 21.00, dar secțiile unde sunt cozi pot rămâne deschise până la ora 23.59. În străinătate, procesul electoral a început în noaptea de joi spre vineri și continuă până luni, la ora 7.00. La primul tur al alegerilor prezidențiale, prezența a fost de 51,19%, 675.348 persoane votând în diaspora. Până la această oră, la secțiile din străinătate au votat 366.135 de români, cu aproximativ 90.000 mai mulți decât la primul scrutin,la aceeași oră.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri
vot
presedinte