Fostul premier Victor Ponta, suspectat de evaziune fiscală într-un dosar trimis de DNA la Parchetul instanței supreme

Fostul premier Victor Ponta, suspectat de evaziune fiscală într-un dosar trimis de DNA la Parchetul instanței supreme
scris 12 mai 2017

Direcția Națională Anticorupție a trimis la Parchetul instanței supreme un dosar care vizează fapte de evaziune fiscală ce ar fi fost comise de Victor Ponta și de alte persoane, procurorii care vor face cercetările urmând să stabilească dacă fostul premier va fi pus sub acuzare pentru aceste infracțiuni sau dacă dosarul va fi clasat.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Naționale Anticorupție, Livia Săplăcan, a declarat vineri, pentru News.ro, că DNA a clasat, în 22 martie 2017, dosarul în care se ceruse, în 2015, Camerei Deputaților aviz pentru urmărirea penală a lui Victor Ponta pentru conflict de interese. Clasarea a fost dispusă pentru că în Camera Deputaților a fost respinsă cererea DNA de avizare a începerii urmăririi penale a lui Ponta pentru conflict de interese.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin aceeași ordonanță de clasare, DNA a dispus declinarea dosarului la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, “având în vedere că există indicii privind săvârșirea unor fapte care nu sunt de competența DNA”, a precizat Săplăcan.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul trimis de procurorii anticorupție la Parchetul instanței supreme vizează fapte de evaziune fiscală.

FOTO Mesaj surprinzător afișat de Blue Air: #REZIST CORUPȚIEI DIN ROMÂNIA CITEȘTE ȘI FOTO Mesaj surprinzător afișat de Blue Air: #REZIST CORUPȚIEI DIN ROMÂNIA

Dosarul de conflict de interese clasat în urmă cu aproape două luni era desprins din cauza “Turceni - Rovinari”, în care sunt judecați, din 2015, fostul premier Victor Ponta, fostul senator Dan Șova și foștii directori ai complexurilor energetice Rovinari și Turceni, Laurențiu Dan Ciurel și Dumitru Cristea.

În 5 iunie 2015, DNA a cerut Camerei Deputaților să avizeze urmărirea penală a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese, însă deputații au respins solicitarea, în 9 iunie 2015. Procurorii arătau, în cererea trimisă atunci Camerei Deputaților, că Victor Ponta, în calitate de premier, l-a numit pe Dan Șova în funcția de ministru, în condițiile în care în trecut ar fi primit foloase din partea acestuia. Potrivit procurorilor, în august 2012, Ponta l-a desemnat pe Dan Șova în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012 l-a desemnat ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în februarie 2014, ministru interimar al Transporturilor, iar în martie 2014, ministru al Transporturilor.

În dosarul “Turceni-Rovinari”, judecat din 2015 la instanța supremă, ancheta a durat aproape patru ani. Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului.

Fost dealer auto, martor în \ CITEȘTE ȘI Fost dealer auto, martor în "Turceni-Rovinari": Ponta a ales culoarea mașinii plătite de Șova și a cerut senzori de parcare și covorașe

Procurorii îl acuză pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul sau de avocat, a obținut de la Societatea Civilă de Avocați "Șova și Asociații" 181.439,98 de lei, pentru activități care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.

Victor Ponta este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, iar Dan Șova, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați "Șova și Asociații" la dată faptelor, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală și spălare de bani.

Laurențiu-Dan Ciurel este acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, iar Dumitru Cristea și Laurențiu-Octavian Graure, fost director economic al CET, de abuz în serviciu.

viewscnt
Afla mai multe despre
ponta
evaziune