Fostul ministru al Economiei din guvernarea PDL Ion Ariton, achitat în martie de instanța supremă în dosarul Gala Bute și care deține în prezent funcția de președinte al filialei Sibiu a ALDE, a fost numit membru al Consiliului de Administrație al companiei de stat CFR Călători SA, pe o perioadă de 4 luni.
Ariton a fost instalat pe locul rămas liber în urma revocării din funcția de administrator a directorului general executiv al companiei de stat, Iosif Szentes, ca urmare a expirării mandatului.
Cu aceeași ocazie, Ministerul Transporturilor, acționarul unic al CFR Călători, a înlocuit-o în Consiliul de Administrație pe Laura Monica Patrichi, consilier superior la Direcția Transport Naval din minister, cu Simona Nicoleta Istrate, consilier juridic în același minister.
Ceilalți membri ai CA-ului CFR Călători sunt Ana Maria Dascălu, director de cabinet de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Marin Stancu, șef serviciu la Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport, Sofia Lăcrămioara Chiriță, consilier la Direcția de Achiziții Publice și Administrarea Domeniului Public, Mihaela Atodiresei, expert la Direcția Generală Management și Strategie și Cristina Mihaela Iordache - consilier principal la aceeași Direcție.
CITEȘTE ȘI Guvernul ridică salariul polițiștilor cu până la 10%Anul trecut, administratorii neexecutivi ai CFR Călători au avut indemnizații fixe brute lunare de 2.519 lei în perioada ianuarie-septembrie 2016, majorate la 3.550 lei din octombrie. Directorul general al companiei, care era atunci și administrator executiv, a avut o indemnizație brută de 14.640 lei pe lună.
CFR Călători a terminat anul 2016 cu un profit net de 24,7 milioane lei, în scădere cu 22% față de 2015, potrivit raportului administratorilor societății. Peste 50% din veniturile totale ale companiei au reprezentat însă compensații acordate de la bugetul de stat, pentru operarea pe rute neprofitabile și pentru menținerea suportabilității sociale a tarifelor. Astfel, din veniturile totale de 2,095 miliarde lei de anul trecut, cu 6,78% mai mici față de 2015, 1,06 miliarde lei au fost compensațiile, în scădere cu 2,75% față de anul anterior.
Veniturile din transportul călătorilor s-au redus cu 2,4%, la 769,9 milioane lei, în condițiile în care numărul de călători a scăzut cu 3,8%, iar parcursul acestora – cu 3,4%. Potrivit News.ro, CFR Călători a înregistrat pierderi de 352 milioane lei în primele trei luni din 2017, mai mari cu 12 milioane față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care are de încasat compensații restante de la stat, pentru prestarea serviciilor publice, de 406 milioane lei.
Ion Ariton, singurul administrator CFR Călători care nu provine din companie sau din Ministerul Transporturilor, a fost senator în legislatura trecută, al PDL până în februarie 2015, după care al PNL, până în septembrie 2016, când a devenit independent. În august 2016 a trecut la ALDE, fiind numit președinte al filialei Sibiu a partidului lui Călin Popescu Tăriceanu, parte a actualei coaliții de guvernare. Ariton a ocupat prima poziție pe lista candidaților ALDE Sibiu pentru Camera Deputaților la alegerile din decembrie anul trecut, însă nu a reușit să obțină un nou mandat de parlamentar.
CITEȘTE ȘI Guvernul intervine prin ordonanță și restituie șoferilor taxa auto. Când le vor fi dați banii înapoiÎn martie anul acesta, Ion Ariton a fost achitat de instanța supremă în dosarul Gala Bute, în care fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și abuz în serviciu, decizia nefiind definitivă.
Ariton fusese acuzat de DNA de de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Potrivit procurorilor, în calitate de ministru PDL al Economiei, funcție pe care a ocupat-o în perioada 2010-2012, Ion Ariton i-ar fi determinat pe reprezentanții mai multor companii din subordinea ministerului să sponsorizeze Gala Bute într-o modalitate interzisă de lege, suma totală a sponsorizărilor ridicându-se la 1,74 milioane lei.
Era vorba de companiile Hidroelectrica, Transelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Romgaz, Oil Terminal, Complexurile Energetice Turceni și Rovinari, IAR SA și Societatea Națională a Apelor Minerale. În martie anul trecut, Ion Ariton a declarat la Înalta Curte de Casație și Justiție că fostul prim-ministru Emil Boc le-a solicitat membrilor Cabinetului, în anul 2011, să sponsorizeze evenimentul Gala Bute prin intermediul companiilor de stat din subordine.
În perioada 2008-2012, Ion Ariton a fost senator PDL, iar anterior a ocupat pozițiile de inspector guvernamental, prefect de Sibiu și șef al Corpului de control al Prefecturii, director executiv la compania Intermedia Sibiu, director comercial și general la sucursala PECO Sibiu a Petrom și șef de serviciu la ICRTI Sibiu.