Primăvara este o perioadă asociată cu o tendință crescută de reînnoire și regenerare.
Aduce și extra motivație pentru a lua decizii constructive și a aplica unele transformări ale stilului de viață.
Rezultatele celui mai recent studiu realizat de Asociația CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză – cu ajutorul Reveal Marketing Research analizează în detaliu percepția romanilor asupra calității alimentației lor și schimbările pe care sunt dispuși să le facă,în general, pentru a o îmbunătăți.
25 martie - Eveniment Profit.ro IMM - Micii antreprenori, prinși în mijlocul tensiunilor economice și sociale
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Astfel, 39% dintre respondenti (în creștere comparativ cu studiul anterior) consideră că au o calitate bună a alimentației, 53% o evaluează ca fiind medie, iar 7% declară că au o alimentație de calitate slabă.
Totodată, 47% dintre respondenți sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de greutatea lor actuală, iar 25% nemulțumiți sau foarte nemulțumiți. 74% dintre respondenti nu au ținut dieta în ultimele 6 luni de la momentul completării chestionarului, iar dintre cei 26% care au ținut o dieta, doar 12% au făcut-o la recomandarea unui specialist. 14% au folosit metoda fasting, majoritatea (36%) pentru o perioadă cuprinsă între 1-3 săptămâni, bărbații reușind într-un procent mai ridicat să folosească metoda pentru o perioadă îndelungată.

„În România, statisticile arată că peste jumătate din populație se confruntă cu probleme de greutate, iar impactul negativ asupra sănătății persoanelor supraponderale sau obeze este unul semnificativ. Kilogramele în plus reprezintă o consecință a alimentației nesănătoase, asociată unui stil de viață sedentar, iar una dintre problemele de luat în calcul este aceea că, de multe ori, chiar și persoanele care declară că au o calitate bună a alimentației sau că sunt mulțumite de greutatea lor pot evalua greșit aceste aspecte.
De aceea, este important să se apeleze la un medic pentru analize de rutină și pentru sfaturi concrete legate de nutriție, mai ales când este vorba de alegerea unei diete, pentru că nu orice dieta se potrivește oricui, iar pentru a obține rezultate este nevoie de o strategie pe termen lung, individualizată“, explică dr. Șerban Damian, medic și nutriționist sportiv, expert CIPRA.

Astfel, respondenții ar lua în calcul să renunțe la: zahăr – 55% , produse de panificație – 43%, carne – 28%, pește – 25%, produse lactate – 23%, produse de origine animală – 23%.