Urban.ro - Peste jumătate dintre români au probleme de greutate. Câți ar renunța la zahăr și carne

De Weekend   
Urban.ro - Peste jumătate dintre români au probleme de greutate. Câți ar renunța la zahăr și carne

Primăvara este o perioadă asociată cu o tendință crescută de reînnoire și regenerare.

Aduce și extra motivație pentru a lua decizii constructive și a aplica unele transformări ale stilului de viață.

Urmărește-ne și pe Google News

Rezultatele celui mai recent studiu realizat de Asociația CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză – cu ajutorul Reveal Marketing Research analizează în detaliu percepția romanilor asupra calității alimentației lor și schimbările pe care sunt dispuși să le facă,în general, pentru a o îmbunătăți.

Astfel, 39% dintre respondenti (în creștere comparativ cu studiul anterior) consideră că au o calitate bună a alimentației, 53% o evaluează ca fiind medie, iar 7% declară că au o alimentație de calitate slabă.

Totodată, 47% dintre respondenți sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de greutatea lor actuală, iar 25% nemulțumiți sau foarte nemulțumiți. 74% dintre respondenti nu au ținut dieta în ultimele 6 luni de la momentul completării chestionarului, iar dintre cei 26% care au ținut o dieta, doar 12% au făcut-o la recomandarea unui specialist. 14% au folosit metoda fasting, majoritatea (36%) pentru o perioadă cuprinsă între 1-3 săptămâni, bărbații reușind într-un procent mai ridicat să folosească metoda pentru o perioadă îndelungată.

Urban.ro - Cum prepari cel mai sănătos cafeaua. 14 modalități de pregătire a cafelei CITEȘTE ȘI Urban.ro - Cum prepari cel mai sănătos cafeaua. 14 modalități de pregătire a cafelei

„În România, statisticile arată că peste jumătate din populație se confruntă cu probleme de greutate, iar impactul negativ asupra sănătății persoanelor supraponderale sau obeze este unul semnificativ. Kilogramele în plus reprezintă o consecință a alimentației nesănătoase, asociată unui stil de viață sedentar, iar una dintre problemele de luat în calcul este aceea că, de multe ori, chiar și persoanele care declară că au o calitate bună a alimentației sau că sunt mulțumite de greutatea lor pot evalua greșit aceste aspecte.

De aceea, este important să se apeleze la un medic pentru analize de rutină și pentru sfaturi concrete legate de nutriție, mai ales când este vorba de alegerea unei diete, pentru că nu orice dieta se potrivește oricui, iar pentru a obține rezultate este nevoie de o strategie pe termen lung, individualizată“, explică dr. Șerban Damian, medic și nutriționist sportiv, expert CIPRA.

54% dintre români sunt de părere că au un meniu echilibrat, consumând din toate grupele alimentare.
 
Legumele, fructele și produsele de panificație rămân în continuare pe primele locuri în topul alimentelor consumate de respondenți zilnic sau aproape zilnic, cu câte 78% din voturi, urmate de: carne și peste (73%), lactate (68%), ouă (63%), dulciuri (63%). Pe de altă parte, 20% dintre respondenți consumă frecvent produse vegane, 15% produse speciale (fară gluten, lactoză, zahăr etc), iar 14% mâncare de tip fast-food (burgeri, pizza).
 
Zahărul, produsele de panificație și carnea se află în top 3 alimente percepute ca fiind nocive de către respondenti, iar motivul principal pentru care ar renunța la acestea este sănătatea, într-o măsură mult mai mică fiind motivați de principiile personale, precum grija față de planetă sau animale, sau de motivele financiare.
FOTO IKEA a introdus drone în magazine CITEȘTE ȘI FOTO IKEA a introdus drone în magazine

Astfel, respondenții ar lua în calcul să renunțe la: zahăr – 55% , produse de panificație – 43%, carne – 28%, pește – 25%, produse lactate – 23%, produse de origine animală – 23%.

Pentru a-și îmbunătăți alimentația, cei mai mulți respondenți (50%, comparativ cu 36% în cadrul studiului anterior) consideră că i-ar ajuta să își permită să cumpere tot ce își doresc. 41% simt nevoia să găsească mai ușor alimente sănătoase, 36% și-ar dori să aibă un plan alimentar detaliat pentru întreaga săptămână, 31% ar vrea să aibă mai multe cunoștințe despre ce înseamnă să mănânci sănătos, 27% simt lipsa timpului suficient ca să-și gătească singuri, iar 20% considera că, dacăa ar evita mâncarea de timp fast/junk food, alimentația lor s-ar îmbunați.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
greutate
romania
zahar