Forțele Navale, în ziua anunțului demarării producției de gaze în Marea Neagră: 11 nave militare și 2 elicoptere păzesc granițele maritime, inclusiv platformele petroliere

Forțele Navale, în ziua anunțului demarării producției de gaze în Marea Neagră: 11 nave militare și 2 elicoptere păzesc granițele maritime, inclusiv platformele petroliere

Sursă foto: Forțele Navale Române

scris 16 iun 2022

Forțelor Navale Române au transmis, în ziua anunțului demarării producției de gaze naturale în perimetrul offshore Midia, concesionat de Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, că spațiul naval, maritim și fluvial al României este monitorizat permanent de nave militare și de structuri specializate ale Forțelor Navale, în colaborare cu alte instituții care fac parte din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

"După atacarea Ucrainei de către Federația Rusă și declanșarea războiului la granițele României, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a dispus măsuri suplimentare de întărire a vigilenței și de supraveghere a zonei maritime și fluviale din responsabilitatea Forțelor Navale Române. După începerea agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, la data de 24 februarie, 11 nave militare românești și două elicoptere Puma Naval desfășoară, zilnic, prin rotație, misiuni de cercetare, pe mare și la gurile Dunării, într-un spațiu maritim de aproximativ 30 000 km², pentru a asigura securitatea granițelor maritime ale țării noastre, în zona mării teritoriale a României, precum și pentru a asigura siguranța desfășurării activităților economice în zona platformelor petroliere și a infrastructurii critice din Zona Contiguă și Zona Economică Exclusivă a țării noastre în Marea Neagră", se arată într-un comunicat al Forțelor Navale.

Urmărește-ne și pe Google News
Willi Cernko, numit CEO Erste. Bernd Spalt pleacă pentru că nu susține o transformare mai rapidă a grupului care deține și BCR CITEȘTE ȘI Willi Cernko, numit CEO Erste. Bernd Spalt pleacă pentru că nu susține o transformare mai rapidă a grupului care deține și BCR

Proiectul de dezvoltare gaze naturale Midia (proiectul MGD) este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani. Acesta constă în cinci sonde de producție (o sondă submarină la zăcământul Doina și patru sonde de producție la zăcământul Ana), o platformă de producție monitorizată și operată de la țărm, amplasată pe zăcământul Ana și o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua stație de tratare a gazelor din comuna Corbu, județul Constanța. Gazele tratate sunt livrate în sistemul național de transport la stația de măsurare a gazelor aflată în incinta celei de tratare.

"A fost un drum lung și plin de provocări pentru a ajunge, în sfârșit, în acest moment important pentru țară. Proiectul MGD a marcat o serie de premiere pentru România, toate realizate în timpul unei pandemii și, mai recent, al unui conflict în Ucraina care amenința să afecteze operațiunile din Marea Neagră", a declarat directorul general al BSOG, Mark Beacom.

Fed majorează dobânda cu 75 puncte de bază, cea mai amplă creștere din ultimii 28 de ani CITEȘTE ȘI Fed majorează dobânda cu 75 puncte de bază, cea mai amplă creștere din ultimii 28 de ani

Perimetrul Midia se află în zona din Marea Neagră disputată în trecut de România și Ucraina și adjudecată de statul român prin decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga din 2009, prin care Insula Șerpilor a revenit Kievului. Insula, aflată la circa 45 de kilometric de România, a fost fortificată masiv de armata rusă după ce forțele sale au cucerit-o chiar în prima zi a invaziei.

Conform legislației în vigoare, fâșia de mare adiacentă țărmului ori, după caz, apelor maritime interioare, având lățimea de 12 mile marine (22,224 km), măsurată de la liniile de bază ale uscatului, inclusiv solul, subsolul si spațiul aerian de deasupra acestei fâșii, fac parte din teritoriul României, fiind denumită „marea teritorială”. În acest spațiu, România își exercită suveranitatea, în conformitate cu legislația sa internă, cu prevederile convențiilor internaționale la care este parte, ținând seama de principiile și normele dreptului internațional.

ANPC a verificat Blue Air și anunță: Le vom oferi un cazier comercial. Și nici noi nu o să le dăm banii înapoi! CITEȘTE ȘI ANPC a verificat Blue Air și anunță: Le vom oferi un cazier comercial. Și nici noi nu o să le dăm banii înapoi!

Zona contiguă a României este fâșia de mare adiacentă mării teritoriale, care se întinde spre largul mării până la distanța de 24 mile marine, măsurată de la liniile de bază ale uscatului. În zona sa contiguă, România exercită controlul pentru prevenirea și reprimarea încălcărilor, pe teritoriul sau, a legilor și reglementarilor sale din domeniul vamal, fiscal, sanitar și al trecerii frontierei de stat.

Zona economică exclusivă a României este instituită în spațiul marin al țărmului românesc la Marea Neagră, situat dincolo de limita apelor mării teritoriale și adiacent acestora, în care România își exercită drepturi suverane și jurisdicția asupra resurselor naturale ale fundului mării, subsolului acestuia și a coloanei de apă de deasupra, precum și în ceea ce privește diferitele activități legate de explorarea, exploatarea, protecția, conservarea mediului și gestionarea acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale marea neagra
gaze perimetre offshore
insula serpilor
razboi rusia ucraina
bsog midia gaze naturale