Petrișor Peiu, ex-consilier al foștilor premieri Radu Vasile și Adrian Năstase, propus de Secretariatul General al Guvernului (SGG) pentru poziția de administrator provizoriu al Transgaz, operatorul sistemului național de trasport al gazelor naturale, a fost în cele din urmă respins de AGA companiei, dominată de același SGG, care deține 58,5% din acțiuni.
Peiu a fost subsecretar de stat pe probleme economice în Guvern în prima parte a anilor 2000.
El a primit doar circa 0,37% din numărul total de voturi exprimate de acționari în adunarea companiei, peste 92% din voturi fiind împotrivă. La ședința AGA au participat acționari cumulând 76,17% din totalul capitalului social al Transgaz și din cel al drepturilor de vot.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Între 2004 și 2005, Petrișor Peiu a fost director executiv la firma Centrul pentru Servicii în Radiocomunicații SRL, printre asociații căreia s-a numărat și Bogdan Chirieac, acum analist politic și proprietar al publicației online DCNews. Din 2020 și până de curând, potrivit CV-ului său, Peiu a fost coordonator de programe economice în trustul Realitatea Media.
De-a lungul anilor, Petrișor Peiu a făcut parte din Consiliile de Administrație ale Romtelecom, Sidex Galați (la care a fost și președinte), Omniasig și Electroputere Craiova.
CITEȘTE ȘI VIDEO Prima TV: Reguli noi pregătite pentru examenul auto. "Mita ar dispărea și ea din peisaj"Peiu este de mulți ani inginer-doctor, asistent universitar la Politehnică, precum și editorialist colaborator la mai multe publicații.
Pentru poziția de administrator provizoriu la Transgaz a fost votat în AGA Gheorghiță Agafiței, consilier la Cancelaria prim-ministrului în funcție, care i-a fost consilier premierului Nicolae Ciucă și în mandatul de ministru al Apărării al acestuia. Agafiței a mai fost director general și director general adjunct la ADP Sector 5, președinte al CA-ului Romaero, consilier al vicepremierului tehnocrat Costin Borc, director general în Ministerul Transporturilor, șef Serviciu Control și Antifraudă la Agenția Domeniilor Statului sau brand manager la Procter&Gamble.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Dacia și Tesla, liderii pieței de mașini electrice din România. Înmatriculările cu zero emisii au crescut de șase ori într-un singur anVot pozitiv în AGA pentru postul de administrator provizoriu a primit și Csaba Orosz, care era și până acum membru al CA-ului Transgaz.
Compania și-a majorat profitul net în primul trimestru al acestui an cu 67%, la 258 milioane lei, în principal ca urmare a reducerii cheltuielilor pe seama diminuării ajustărilor cu deprecierea activelor curente și a creșterii veniturilor financiare pe seama înregistrării actualizării valorii activelor reglementate cu rata inflației. Veniturile operaționale ale Transgaz au rămas constante, la 457 milioane lei, celei din transportul intern scăzând cu 2%, la 411 milioane lei, iar cele din transportul internațional majorându-se cu 9%, la 11,25 milioane lei.