Viena a devenit din nou capitala spionajului în Europa după invazia Rusiei în Ucraina, iar guvernul austriac nu pare să se grăbească să schimbe acest lucru, arată o investigație realizată de Financial Times. Jurnaliștii britanici remarcă ”o explozie a activităților sub acoperire”, notează G4Media.
Investigația vine pe fondul legăturilor de afaceri foarte puternice între Austria și Rusia. Șeful OMV a anunțat că va continua să importe gaze rusești, în ciuda embagoului occidental, în timp ce banca Raiffeisen – prezentă și în România – își continuă nestingherită activitățile din Rusia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deși cele mai mari trei partide de opoziție ale țării au susținut împreună, în primăvară, modificări legislative pentru a incrimina în sfârșit spionajul în Austria, eforturile lor nu au dus nicăieri din cauza blocajelor repetate ale guvernului condus de cancelarul Karl Nehammer.
Creșterea spionajului la Viena a atras oprobriul aliaților și a subminat poziția țării în rândul vecinilor europeni, din ce în ce mai atenți la chestiunile de securitate.
Există încă peste 180 de diplomați ruși acreditați la Viena, a declarat un oficial de rang înalt din serviciile de informații occidentale, și se știe că cel puțin o treime dintre ei folosesc acoperirea diplomatică pentru activități de colectare de informații. Mulți alții operează acum în țară în mod ilegal.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ambasada României în SUA și-a cumpărat lobby la Washington de minim 50.000 dolari pe lună. A angajat una dintre cele mai mari case de avocatură din lume. Obiective vagi„Este cu adevărat Vestul Sălbatic”, a declarat un diplomat occidental. „Este aproape comic cât de multe infomații se află aici. Chiar și din partea noastră, sunt sigur”.
Agenți chinezi, iranieni, israelieni și saudiți sunt, de asemenea, prezenți în număr mare în Austria, împreună cu zeci de funcționari americani, britanici și europeni desemnați să îi monitorizeze.
Situația a devenit o bătaie de cap pentru guvernul de coaliție al Austriei. Dar scăderea ratingului în sondaje și o dezbatere internă contradictorie privind neutralitatea austriacă au împins problema spionajului mai jos pe lista de priorități a guvernului.