EXCLUSIV Canada va trimite o misiune tehnică la București în problema ridicării vizelor. România și Bulgaria sunt decise să blocheze acordul dintre UE și Canada

EXCLUSIV Canada va trimite o misiune tehnică la București în problema ridicării vizelor. România și Bulgaria sunt decise să blocheze acordul dintre UE și Canada
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 7 iun 2016

Canada va trimite în această săptămână o misiune tehnică pentru a evalua situația ridicării vizelor pentru cetățenii români, au declarat pentru Profit.ro surse diplomatice. Misiunea a fost programată doar cu o săptămână înainte de vizita premierului Dacian Cioloș în Canada pe același subiect.

Prim-ministrul Cioloș se va afla în Canada, în vizită oficială, la jumătatea acestei luni. 

Urmărește-ne și pe Google News

Uniunea Europeană și Canada au finalizat negocierea Acordului Economic și Comercial Global (Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA), care, printre altele, va elimina gradual taxele vamale dintre cele două părți, va permite participarea directă a firmelor la licitații publice și va liberaliza piața serviciilor.

Acordul ar urma să fie votat în această toamnă în cadrul Consiliului European și, pentru a fi aprobat, are nevoie de votul tuturor celor 28 de state membre. În cadrul negocierilor, Canada s-a angajat ca, până la încheierea acordului, să elimine obligativitatea vizelor pentru cetățenii României și Bulgariei, care au nevoie de vize pentru a călători în Canada.

DOCUMENT Adio eliminare rapidă a vizelor pentru America, șansele României au scăzut drastic după atentatele din Paris CITEȘTE ȘI DOCUMENT Adio eliminare rapidă a vizelor pentru America, șansele României au scăzut drastic după atentatele din Paris

Acest lucru nu s-a întâmplat, ba, mai mult, autoritățile canadiene au informat Comisia Europeană că nu intenționează să renunțe la vizele impuse românilor și bulgarilor, în pofida declarațiilor privind posibilitatea ca blocul comunitar să reintroducă un regim de vize pentru Canada și SUA.  În acest context, Comisia Europeană a cerut statelor membre să inițieze de urgență dezbateri în vederea adoptării, până pe 12 iulie, a unei poziții referitoare la posibila suspendare a regimului de liberă circulație pentru cetățenii americani și canadieni care călătoresc în Uniunea Europeană.

În urmă cu aproape o lună, premierul Dacian Cioloș a avertizat că România va folosi toate mijloacele care îi stau la dispoziție în cadrul Uniunii Europene și în procesul de negociere a Tratatului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada, pentru ca această țară să își respecte angajamentul de ridicare a vizelor turistice pentru cetățenii români.

Prim-miniștrii României și Bulgariei, Dacian Cioloș și Boyko Borissov, au decis, totodată, săptămâna trecută, la Sofia, să transmită o scrisoare comună guvernului canadian în care vor solicita ridicarea vizelor pentru cetățenii români și bulgari.

Misiunea canadiană va sosi la București în a doua parte a săptămânii

Premierul Dacian Cioloș se va afla în Canada pe 15 și 16 iunie.

Între timp, însă, chiar înaintea vizitei premierului Cioloș, Guvernul de la Ottawa trimite în România o misiune tehnică, care va evalua la fața locului modul în care România asigură protecția fontierelor, organizarea serviciului de pașapoarte și alte chestiuni tehnice care țin de circulația cetățenilor.

Autoritățile momesc investitorii și muncitorii străini cu acordarea rapidă a cetățeniei CITEȘTE ȘI Autoritățile momesc investitorii și muncitorii străini cu acordarea rapidă a cetățeniei

"Misiunea va sosi la București în a doua parte a săptămânii, în ciuda faptului că autoritățile române s-au opus inițial acestei vizite. Poziția inițială a Guvernului de la București a fost că, pentru orice nelămuriri, autoritățile canadiene se pot adresa Comisiei Europene, care a admis că România a îndeplinit deja toate condițiile tehnice privind aderare la Spațiul Schengen. România a acceptat, în cele din urmă, misiunea tehnică din partea Canadei pentru că, din punct de vedere birocratic, Guvernul canadian nu poate lua o decizie privind ridicarea vizelor în lipsa efectuării unei astfel de misiuni tehnice", au declarat pentru Profit.ro surse diplomatice.

România și Bulgaria sunt decise să blocheze CETA dacă nu vor fi eliminate vizele pentru Canada

Potrivit surselor citate, prim-ministrul Cioloș va comunica premierului canadian Trudeau, în discuția pregătită pentru săptămâna viitoare, că România și Bulgaria sunt decise să blocheze aprobarea acordului dintre UE și Canada în cazul în care nu va fi găsită în cel mai scurt timp posibil o soluție privind vizele pentru cetățenii români și blugari.

"O soluție ar putea fi ca autoritățile canadiene să introducă în scurt timp cetățenii români și bulgari, cu vize de Canada sau SUA deja obținute, în sistemul eTA (electronic Travel Authorization - Autorizația electronică de călătorie), simultan cu un angajament pentru o dată fermă privind eliminarea obligației vizelor", au declarat pentru Profit.ro sursele citate.

Canada anunțase anul trecut că românii și bulgarii care au avut o viză de intrare în Canada obținută în ultimii 10 ani sau care dețin o viză SUA valabilă vor deveni eligibili pentru a solicita o autorizație electronică de călătorie (eTA) în locul unei vize de vizitator, începând din acest an.

Oficial ONU: 8.000 de migranți sosesc zilnic în Europa și afluxul nu se va diminua CITEȘTE ȘI Oficial ONU: 8.000 de migranți sosesc zilnic în Europa și afluxul nu se va diminua

Cu toate acestea, Guvernul Canadei nu a anunțat încă vreo dată de intrare în vigoare a acestei măsuri, astfel că toți cetățenii români și bulgari au nevoie în continuare de viză pentru a intra în Canada.      

Conform acelorași surse, poziția României, ca și cea a Bulgariei, este inflexibilă și a fost deja transmisă Comisiei Europene, în contextul în care Bucureștiul și Sofia consideră că nu au fost sprijinite în mod ferm și loial de către Bruxelles în privința ridicării vizelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
canada
vize
misiune
granite
pasapoarte
guvern
vizita
ciolos
trudeau
ue
comisia europeana