Internele vor să angajeze 10.000 de polițiști, inclusiv la țară, motivând că nu este suficient personal pentru alegeri și refugiați

Internele vor să angajeze 10.000 de polițiști, inclusiv la țară, motivând că nu este suficient personal pentru alegeri și refugiați
scris 23 feb 2016

Ministerul de Interne (MAI) are 10.000 de posturi vacante în Poliție pe care vrea să le ocupe atât prin chemarea unor foști polițiști, cât și prin angajarea altor persoane și transfer de personal din instituții ale sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

Necesitatea de a acoperi deficitul de personal din Poliție este argumentată inclusiv prin faptul că, în acest an, vor fi organizate două rânduri de alegeri, dar și prin creșterea numărului de refugiați.

Urmărește-ne și pe Google News

"Ordinea și siguranța publică sunt supuse unor noi provocări externe, care se manifestă prin creșterea fenomenului migraționist la nivel european și prin necesitatea sporirii măsurilor de securitate a individului", este una dintre explicațiile introduse într-un document prin care este cerut avizul Guvernului pentru angajări.

Conform datelor ministerului, reducerile drastice de bugete din ultimii ani, aprobarea unor cifre de școlarizare mult inferioare necesităților, plecările benevole din sistem a unor persoane și ieșirile la pensie, toate înregistrate în perioada 2009 - 2015, au generat pierderi de personal de peste 15.000 de salariați, motiv pentru care, în prezent, există peste 10.000 de posturi vacante.

Anchetă DIICOT la Federația Română de Fotbal pentru dispariția unui milion de euro din banii de la FIFA CITEȘTE ȘI Anchetă DIICOT la Federația Română de Fotbal pentru dispariția unui milion de euro din banii de la FIFA

"Actualul cadru legal și mecanismele de școlarizare și încadrare existente nu permit recuperarea deficitului de resurse umane și există premise ca acest deficit să crească, în contextul accesării drepturilor prevăzute de legea pensiilor militare de stat. Lipsa unei intervenții pentru rezolvarea acestei problematici riscă să creeze o vulnerabilitate pentru sistemul de ordine și siguranță publică, cu consecințe în planul securității individului", susține MAI.

Instituția consideră totodată că resursele bugetare permit acoperirea unei părți a deficitului de personal, prin încadrarea directă pe funcții de polițist, precum și prin concurs sau examen.

"În general, vacanța posturilor se înregistrează în structuri care stau la baza sistemului de ordine publică, în care atragerea personalului se realizează cu mare dificultate (de exemplu, posturile de poliție din mediul rural)", notează MAI.

Atac în forță împotriva evaziunii: Guvernul va înființa structuri de poliție judiciară fiscală în unități ale Parchetului CITEȘTE ȘI Atac în forță împotriva evaziunii: Guvernul va înființa structuri de poliție judiciară fiscală în unități ale Parchetului

În acest sens, ministerul intenționează să ceară modificarea legislației, pentru a permite 3 modalități de ocupare a posturilor vacante, respectiv reîncadrarea unor foști polițiști, încadrarea directă de personal din surse externe, precum și transferul de personal din alte instituții ale sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, pe funcții de execuție vacante de polițist. Ultimele două proceduri sunt astăzi permise de legislație doar dacă este vorba de funcții de specialitate, însă MAI vrea ca acestea să poată fi aplicate pentru orice fel de funcție de execuție. 

"Nevoile instituției în materia resurselor umane pot fi asigurate și prin readucerea în sistem a unor persoane pregătite profesional, care au experiența necesară exercitării profesiei de polițist. Măsura vizează foști polițiști care, din diferite motive, au încetat raporturile de serviciu cu instituția. Întrucât Statutul polițistului cunoaște mai multe modalități de încetare a raporturilor de serviciu, de posibilitatea nou introdusă ar trebui să beneficieze doar cei care și-au recăpătat capacitatea de muncă sau au încetat raporturile de serviciu la cerere, prin demisie, prin numirea într-o altă funcție publică ori ca urmare a reorganizării unității de poliție. Beneficiul oferit de lege nu se justifică în cazul persoanelor ale căror raporturi de serviciu au încetat la împlinirea vârstei și a celorlalte condiții de pensionare, ca urmare a destituirii din Poliție, acordării calificativului nesatisfăcător, condamnării, nepromovării examenului de definitivare în profesie, nedefinitivării studiilor cerute de lege sau încadrării frauduloase", se arată în document.

Polițiștilor reangajați, precum și persoanelor încadrate direct în Poliție din surse externe și celor angajate prin transfer din alte instituții de forță nu le pot fi modificate raporturile de serviciu prin delegare, detașare, mutare și transfer timp de cel puțin trei ani de la numirea în prima funcție, cu excepția situației în care intervine reorganizarea unității.

Liviu Luca, fost lider al Sindicatului din Petrom, a fost reținut de DIICOT Ploiești CITEȘTE ȘI Liviu Luca, fost lider al Sindicatului din Petrom, a fost reținut de DIICOT Ploiești

Polițiștilor reangajați li se vor acorda gradele profesionale în funcție de pregătirea lor și de vechimea în specialitatea corespunzătoare studiilor absolvite, raportate la cerințele postului, dar nu inferioare gradelor profesionale echivalente gradelor militare deținute în rezervă.

Persoanelor încadrate direct în Poliție din surse externe și celor angajate prin transfer din alte instituții de forță li se vor acorda gradele profesionale în funcție de pregătirea lor și de vechimea în specialitatea corespunzătoare studiilor absolvite, raportate la cerințele postului. Aceștia vor fi încadrați în funcțiile minime prevăzute de lege corespunzătoare gradelor profesionale acordate, pe o perioadă de probă de 6 luni sau 12 luni, în raport cu categoria din care fac parte și cu gradul profesional acordat.

"Măsurile propuse se realizează cu încadrarea în bugetul anual aprobat Ministerului Afacerilor Interne. Posturile se scot la concurs în limita fondurilor bugetare alocate", se mai precizează în nota de fundamentare.

MAI are prevăzut, pentru anul acesta, un buget de 11,2 miliarde lei, cu circa 12% mai mare în comparație cu execuția bugetară preliminată a ministerului pe 2015, cifrată la circa 10 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
mai
ministerul afacerilor interne
politisti
statutul politistului
angajari politie
politie posturi vacante
legea pensiilor militare
refugiati
criza refugiatilor
cote obligatorii refugiati