EXCLUSIV Ambasada României în SUA a încetat contractul de lobby la Washington cu una din cele mai mari case de avocatură din lume. Pentru ce i-a plătit 200.000 de dolari

EXCLUSIV Ambasada României în SUA a încetat contractul de lobby la Washington cu una din cele mai mari case de avocatură din lume. Pentru ce i-a plătit 200.000 de dolari

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, alături de premierul Marcel Ciolacu

scris 21 dec 2023

Ambasada României în Statele Unite a încetat înainte de termen contractul de lobby, de minimum 50.000 de dolari pe lună, încheiat în vară cu una dintre cele mai mari case de avocatură din lume, firma americană Arnold & Porter Kaye Scholer LLP (″Arnold & Porter″), despre care Profit.ro a relatat în premieră la acel moment, contract prin care s-a convenit ca firma să ofere sprijin în ″implementarea agendei″ misiunii diplomatice românești la Washington, inclusiv prin ″activități politice, care ar putea include, însă fără a se limita la, stabilirea de contacte cu oficiali ai Guvernului SUA″.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Contractul a intrat în vigoare la 1 iulie 2023 și a luat sfârșit după 4 luni, pe 30 octombrie 2023, înainte de expirarea duratei convenite inițial, de 6 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Decathlon aprovizionează în secret Rusia, în ciuda retragerii oficiale, arată datele unei investigații media CITEȘTE ȘI Decathlon aprovizionează în secret Rusia, în ciuda retragerii oficiale, arată datele unei investigații media
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Având în vedere obiectivele stabilite ale contractului cu compania Arnold & Porter, Ambasada României la Washington a considerat că acestea au fost îndeplinite, iar continuarea contractului nu ar fi adus beneficii suplimentare. Tocmai în considerarea acestei ipoteze s-a prevăzut în contract flexibilitatea momentului încetării - la latitudinea misiunii diplomatice, oricând în perioada derulării contractului. În funcție de prioritățile strategice ale ambasadei și de dinamica relațiilor bilaterale, precum și în funcție de fondurile disponibile anul viitor, ambasada va evalua dacă va mai contracta servicii de consultanță. În acest caz, demersul s-ar face în baza unei noi proceduri de achiziție″, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții ambasadei românești.

Potrivit acestora, pentru serviciile prestate pe durata celor 4 luni, ambasada le-a achitat consultanților americani 200.000 de dolari.

CONFIRMARE Alexandru Petrescu, instalat la conducerea ASF. LISTA numirilor. Mesajul noului președinte, pentru Profit.ro CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Alexandru Petrescu, instalat la conducerea ASF. LISTA numirilor. Mesajul noului președinte, pentru Profit.ro

Fondurile utilizate în acest sens au fost asigurate exclusiv din sursele extrabugetare de care dispune Ambasada României la Washington, respectiv din donații și sponsorizări″, au precizat oficialii misiuii diplomatice.

Datele pentru anul în curs nu sunt încă disponibile, însă potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în 2022, misiunea diplomatică a României la Washington a beneficiat de sponsorizări în sumă totală de aproape 1,7 milioane lei, din care mai mult de jumătate de la Banca Transilvania (875.000 lei), iar restul de la societățile de stat CEC Bank (494.000 lei), Hidroelectrica (245.000 lei) și EximBank (75.000 lei).

Tranzacție - Raiffeisen preia, cu 1,5 miliarde euro, 28% din Strabag, cu numeroase proiecte în România. Înțelegere semnată prin subsidiara din Rusia CITEȘTE ȘI Tranzacție - Raiffeisen preia, cu 1,5 miliarde euro, 28% din Strabag, cu numeroase proiecte în România. Înțelegere semnată prin subsidiara din Rusia

Ambasada României în SUA a mai spus că serviciile companiei Arnold & Porter au constat în consiliere de specialitate pentru promovarea agendei de activități a ambasadei pentru anul curent, cu accent pe o serie de domenii-cheie ale cooperării româno-americane, cuprinse în Declarația comună privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii din 13 septembrie 2011 și subsumate planului de acțiune al ambasadei.

″Compania a realizat prezentări și materiale în beneficiul ambasadei pentru configurarea celor mai adecvate modalități de amplificare a vizibilității profilului României în mediile de decizie americane și de consolidare a dialogului româno-american pe o gamă variată de tematici de interes: democrație, relații comerciale, securitate energetică, tehnologie, educație, știință, relații inter-umane. 

Germania a cumpărat gaze de 50 de miliarde de euro de la compania norvegiană Equinor CITEȘTE ȘI Germania a cumpărat gaze de 50 de miliarde de euro de la compania norvegiană Equinor

Activitatea realizată de compania Arnold & Porter a ajutat misiunea diplomatică în efortul de consolidare a percepției și înțelegerii, în mediile americane, a rolului și anvergurii regionale ale României, a importanței intereselor noastre de securitate și dezvoltare economică în regiunea Mării Negre. De exemplu, compania a contribuit, alături de ambasadă, la promovarea argumentelor specifice regiunii, în susținerea demersurilor legislative pentru conturarea viitoarei Strategii americane de securitate la Marea Neagră, strategie care înglobează inclusiv domeniile indicate mai sus″, au relatat diplomații români din America.

Congresul SUA a adoptat recent proiectul de lege privind strategia de securitate și dezvoltare a Mării Negre, cu o modificare importantă, aceea a ridicării nivelului de elaborare a strategiei la nivelul președintelui SUA. Legea, inclusă în actul normativ de autorizare a bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act - NDAA), prevede, printre altele, creșterea, coordonarea și sincronizarea asistenței de Securitate acordate statelor de la Marea Neagră (Ucraina, România, Republica Moldova, Bulgaria și Georgia), precum și întărirea colaborării cu aceste state pentru combaterea dezinformării și propagandei rusești în regiune.

Fondatorul unui startup de mașini electrice, condamnat la închisoare pentru că și-a înșelat investitorii. Compania a dat la vale un camion electric, ca demonstrație CITEȘTE ȘI Fondatorul unui startup de mașini electrice, condamnat la închisoare pentru că și-a înșelat investitorii. Compania a dat la vale un camion electric, ca demonstrație

″De asemenea, un alt domeniu prioritizat de ambasadă este promovarea imaginii României în statele americane, compania realizând materiale și analize privind posibilitățile de aprofundare a efortului diplomatic pentru întărirea relațiilor cu statele americane. Activitatea de consultanță a facilitat deschiderea unor importante culoare de acțiune pentru valorificarea de către ambasadă a oportunităților de diversificare a agendei de cooperare româno-americană pe tematicile de interes menționate″, au mai menționat reprezentanții Ambasadei României în SUA.

În prima parte a lunii, cu ocazia vizitei premierului PSD Marcel Ciolacu la Washington, la o întâlnire cu comunitatea de români din SUA, a existat un moment tensionat, în care ambasadorul României în America, Andrei Muraru, a afirmat public că a fost exclus de la întâlnirile politice pe care premierul le avea programate în Statele Unite ale Americii și a declarat că rolul său în această vizită s-a încheiat. Premierul Ciolacu a reacționat pe loc la afirmațiile ambasadorului Muraru spunând că cea mai mare calitate în politică este răbdarea.

FOTO Clotilde Armand a semnat contractul pentru PUZ-ul „Promenada verde” CITEȘTE ȘI FOTO Clotilde Armand a semnat contractul pentru PUZ-ul „Promenada verde”

Și premierul Ciolacu, alături de partidul său, beneficiază de serviciile unor consultanți americani, de la firma Chartwell Strategy Group. Contractul PSD cu firma din SUA, înființată de un fundraiser de top pentru campania prezidențială victorioasă a lui Donald Trump din 2016, director financiar al Trump Victory Fund, a fost prelungit și modificat la începutul toamnei, onorariul fiind redus de la 40.000 la 36.000 dolari pe lună.

În ceea ce privește contractul de consultanță al Ambasadei României în SUA, din partea prestatorului Arnold & Porter, deal-ul a fost semnat de către Thomas Shannon, Co-chair of Global Law & Public Policy Senior International Policy Advisor. Shannon, diplomat de carieră, a deținut în perioada 2016-2018 poziția de subsecretar de stat pentru Afaceri Politice, a treia ca rang din Departamentul de Stat al SUA și ocupată în prezent de către Victoria Nuland. După rocada Obama-Trump de la Casa Albă din ianuarie 2017, a fost timp de 12 zile secretar de stat interimar, până la confirmarea în funcție de către Senat a lui Rex Tillerson, fostul CEO al ExxonMobil.

Thomas Shannon a demisionat de la Departamentul de Stat în februarie 2018. Ulterior, în 2020, și-a făcut publică poziția de ″republican anti-Trump″, anunțând că va vota în alegeri cu candidatul rivalilor democrați, Joe Biden.

Vot final: șoferii care au permis categoria B pot conduce și anumite tipuri de motociclete. Ce condiții trebuie să îndeplinești și cum este în alte țări europene CITEȘTE ȘI Vot final: șoferii care au permis categoria B pot conduce și anumite tipuri de motociclete. Ce condiții trebuie să îndeplinești și cum este în alte țări europene

Deocamdată, cel mai ″fierbinte″ obiectiv diplomatic al României în relația cu Statele Unite, respectiv accelerarea accederii în programul Visa Waiver, nu a avansat, față de situația din primăvară, în pofida declarațiilor optimiste ale autorităților de la București.

Un proiect de lege de susținere a admiterii României în program a fost inițiat în martie de doi senatori americani, însă nu a avansat câtuși de puțin pe traseul procedural în cele aproape 9 luni scurse de atunci. Dacă ar fi fost adoptat de Congres și promulgat de președintele Joe Biden, acesta ar fi permis șefului Homeland Security, echivalentul SUA al Ministerului de Interne, să includă România în program și fără respectarea criteriilor de admitere stipulate de Legea americană Imigrației și Naționalității, dintre care cel mai important și mai dificil de îndeplinit este cel al scăderii ratei de refuz al vizelor de călătorie solicitate de români la sub 3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
ambasada româniei în sua
ambasada româniei la washington contract lobby
românia visa waiver
relații românia sua
marcel ciolacu andrei muraru sua