Singurul proiect acreditat din Occident privind construirea reactoarelor modulare mici este mort, titrează ziarul britanic The Telegraph, amintind de eșecul din Idaho (SUA) al dezvoltatorului nuclear american NuScale Power. Conceptul arăta excelent pe hârtie, însă au apărut întrebări serioase cu privire la punerea sa în practică, mai arată The Telegraph.
Planul inițial era ca România să dezvolte aceste SMR-uri după SUA. În condițiile în care proiectul a picat în SUA, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune acum că România ar putea fi prima țară din lume care va avea astfel de reactoare modulare mici (SMR). Între timp, alte țări europene sunt interesate de tehnologia altor dezvoltatori.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un proiect nefezabil în SUA, bun pentru România
"Proiectul Carbon Free Power Project (CFPP) din Idaho va fi prima centrală SMR NuScale Power.(...) Pentru proiectul CFPP, care este mai avansat decât proiectul SMR din România, NuScale a plasat deja comanda pentru materialele de lungă durată esențiale pentru a începe fabricarea primelor module NuScale Power cu Doosan Enerbility", răspundea, în septembrie, NuScale, unor întrebări ale Hotnews.ro.
Câteva săptămâni mai târziu, pe 8 noiembrie, NuScale a anunțat că proiectul inovator privind construirea reactorelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor. În plus, NuScale Power se confruntă și cu o serie de acuzații potrivit cărora ar fi încheiat un contract controversat, estimat la circa 37 miliarde dolari, cu un "client fals", Standard Power.
Eșecul proiectului este îngrijorător, deoarece NuScale este singurul dezvoltator din afara Rusiei și Chinei care a primit certificarea pentru proiectarea unui SMR. Proiectul urma să construiască șase SMR de 77 de megawați (pentru un total de 462 MW) lângă Idaho Falls, la Laboratorul Național Idaho al Departamentului de Energie, și să vândă producția unor companii de utilități locale care sponsorizau proiectul, arată The Telegraph.
În ciuda eșecului din SUA, ministrul energiei Sebastian Burduja defilează în continuare cu proiectul, susținând că România ar "putea fi prima țară din lume care are un SMR la acest nivel”, la Doicești.
CITEȘTE ȘI Tranzacție - Raiffeisen preia, cu 1,5 miliarde euro, 28% din Strabag, cu numeroase proiecte în România. Înțelegere semnată prin subsidiara din RusiaOptimismul ministrului merge chiar mai departe. Nu doar că România va fi prima țară care va implementa un proiect inovator în domeniul energiei nucleare, dar și furnizarea energiei produse de către aceste SMR va fi făcută mai devreme cu câțiva ani. „Proiectul centralelor nucleare modulare SMR de la Doicești a intrat în faza a doua. În 2027, în termeni extrem de ambițiosi, ar putea furniza energie", a declarat Burduja, recent, la Digi24. Până acum, atât NuScale, cât și autoritățile române vorbeau sfârșitul deceniului ca termen pentru punerea în funcțiune a reactoarelor.
De ce a picat proiectul NuScale în SUA, deși a beneficiat de sprijin masiv din partea statului american
Începând cu 2019, costurile proiectului s-au majorat de la 5,3 miliarde USD la 9,3 miliarde USD, din cauza creșterii costurilor pe lanțul de aprovizionare, a ratelor dobânzilor și a inflației. Data de finalizare a proiectului a crescut de la 2026 până la 2029, ceea ce a determinat retragerea mai multor companii de utilități, precizează The Telegraph.
În martie, NuScale a spus că va avea nevoie de clienți care să contracteze 80% din producția SMR-urilor pentru ca proiectul să meargă mai departe, deși până atunci vânduse doar mai puțin de 25%. Un raport al Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară, un think tank critic față de tehnologiile SMR, a arătat că au crescut costurile de la 55 USD pe megawat-oră la 89 USD pe MWh.
Decizia de a amplasa primul SMR din SUA în Idaho Falls a avut sens, arată The Telegraph. Orașul este mic (70.000 locuitori), găzduiește Laboratorul Național Idaho, specializat în cercetarea nucleară a guvernului federal încă din anii 1940. Proiectul s-a bucurat, de asemenea, de sprijin din partea administrației prezidențiale, lucru care este tot mai rar în SUA. Administrația Trump a aprobat un plan de 1,4 miliarde USD de susținere a costurilor proiectului, iar sprijinul a fost continuat sub președintele Joe Biden.
CITEȘTE ȘI TeraPlast cumpără Palplast din Republica Moldova: Este mult de lucru într-o țară în care populația rurală are o rată de acces de 4% la rețele de canalizareEnergia nucleară este sprijintă, de asemenea, prin Legea de reducere a inflației a lui Biden, cu credite fiscale, atât pentru a menține producția din centrale nucleare existente, cât și pentru a stimula investițiile în SMR și alte reactoare avansate.
BWRX-300 vine puternic din urmă și prezintă interes pentru Marea Britanie, Suedia, Polonia și SUA
The Telegraph consideră că deși eșecul proiectului NuScale Idaho este o lovitură, aceasta nu este una definitivă. În primul rând, proiectul nu a folosit același design care a obținut aprobarea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA, ci a fost o versiune anterioară a tehnologiei de 50 MW, care a fost certificată în iulie 2022. Aprobarea pentru versiunea mai mare, de 77 MW, într-o configurație cu șase unități, este încă în așteptare. NuScale a tot modificat designul, lucru care nu este deloc util pentru controlul costurilor.
Dimensiunea generală se pretează probabil unor reactoare mai mari, cum ar fi GE - Hitachi Nuclear Energy (GEH) BWRX-300, care folosește tehnologia existentă a dezvoltatorilor de reactoare, spre deosebire de designul NuScale, care includea caracteristici care nu sunt prezente în reactoarele existente, spune The Telepraph.
BWRX-300 a trecut cu succes de primele două etape de certificare nucleară în Canada și a trecut recent de prima etapă pentru aprobare în Polonia, pentru șase locații. SUA, Marea Britanie și Suedia sunt toate interesate de această tehnologie, fiind cu aprobări în așteptare pentru proiectare.
Potrivit The Telepraph, companiile de utilități din Idaho nu aveau experiență în domeniul nuclear, iar NuScale în sine este un dezvoltator neexperimentat.
În schimb, GEH a semnat un acord cu operatorul nuclear cu experiență, Ontario Power Generation, pentru a construi patru BWRX-300 la șantierul său din Darlington, prima unitate urmând să intre în funcțiune în 2029. Acest proiect va fi un barometru mai puternic al fezabilității SMR-urilor. Dacă eșuează, ar fi o lovitură puternică pentru sector, deoarece GE și Hitachi sunt dezvoltatori nucleari cu experiență, cu o tehnologie bazată pe reactoare în funcțiune existente.