Președintele Camerei de Comerț Româno-Germane, Dragoș Anastasiu, își explică, într-o discuție cu Profit.ro, ideea prezentată iei seara în fața oamenilor de afaceri germani din România, potrivit căreia un Guvern cu prim-ministru tehnocrat va ajunge la putere în 2020 și va decide, inițial, disponibilizarea a 400.000 de bugetari, iar ulterior va renunța la cota unică de impozitare în favoarea impozitării progresive. El spune că ideea nu este foarte complicată: implementarea Legii salarizării și a pensiilor în următorii 3 ani "va arunca în aer" deficitul bugetar. "O spun toți macroeconomiștii României", arată Anastasiu.
Ideea va fi detaliată și într-un editorial semnat Dragoș Anastasiu, pe care Profit.ro îl prezintă AICI.
"Pentru a nu experimenta exemplul din Grecia, orice guvern va veni în România va trebui să ia măsuri. Pentru a nu scădea salariile sau pensiile, soluțiile sunt două : scăderea cheltuielilor cu aparatul bugetar și/sau creșterea impozitelor. Asta dacă nu vrem să scădem și mai mult investiile în școli, educație, infrastructură sau sănătate. Ministrul de finanțe al României, Eugen Teodorovici, ne spunea acum ceva timp ( maxim 1 an ) că „la stat unul muncește și trei stau pe lângă „. Avem prea multe județe, prea multe primării, prea multe deconcentrate, prea mulți parlamentari, prea multe ministere. Dacă vrem să avem bani pentru profesori, doctori, militari sau polițiști, trebuie să reducem drastic numărul plimbătorilor de hărtii din administrația de stat", spune Anastasiu.
Acesta a argumentat aceste posibile măsuri prin faptul că în următorii cel puțin trei ani nu vor exista bani pentru plata pensiilor și salariilor bugetarilor conform actualelor Legi a Pensiilor și a Salarizării Unitare, iar politicienii nu se vor atinge de pensii și de salariile bugetarilor, astfel că singura măsură pentru Guvern de a obține bani la buget ar rămâne renunțarea la cota unică de impozitare, scrie Agerpres.
Deși s-a adresat oamenilor de afaceri germani din România în calitatea sa de președinte al Camerei de Comerț Româno-Germane, Dragoș Anastasiu a subliniat că vorbește în nume personal, deși aceste informații nu includ "nimic ascuns".
CITEȘTE ȘI Nouă sancțiune avizată pentru Codul Penal: Închisoare de până la 2 ani pentru difuzarea fără consimțământ a imaginii intime a unei persoane nude sau făcând sex"Cota unică: e o părere personală, eu sunt susținătorul cotei unice, dar cota unică n-are nicio șansă să supraviețuiască. Repet, nu pot să spun de unde vin discuțiile, dar după părerea mea personală cota unică nu are nicio șansă să supraviețuiască. C-o fi bine, c-o fi rău, nu sunt banii în România! În anii 2020, 2021, 2022 și așa mai departe, nu sunt bani pentru a plăti salariile și pensiile conform actualei Legi a Pensiilor și a Salarizării Unitare. Nu sunt bani! Eu personal cred că niciun partid nu se va atinge de această zonă, o vor lăsa așa, și atunci întrebarea este 'cum facem (Guvernul, n.r.) rost de bani? Adică avem o cheltuială fixă (pensiile și salariile bugetarilor n.r.), și de asta nu ne atingem'", a susținut Dragoș Anastasiu.
Președintele Camerei de Comerț Româno-Germane a apreciat că primele măsuri de austeritate ale următorului Guvern vor viza pensiile speciale și salarizarea unitară, după care va urma disponibilizarea a 400.000 de bugetari.
"O să încerce să se atingă, unii de ei, în următorul an, dacă se poate, printr-un Guvern care nu o să aibă la vârf coloratură politică, să se atingă de Legea Pensiilor, cu pensiile speciale și cu salarizarea unitară, dar în special prin diminuarea numărului de bugetari de la 1.200.000 la 800.000, printr-o schimbare la nivel de administrație. Nu o să mai fie 42 de județe, ci 8 regiuni, n-o să mai fie 3.000 de unități administrativ-teritoriale, ci 1.000, și de acolo dăm afară 400.000 de oameni, de care mediul privat are nevoie, ca să zic așa. Depinde cine iese de acolo, că de unii s-ar putea să n-avem nevoie, că va fi mai rău decât așa", a afirmat Dragoș Anastasiu.