Doi miniștri arestați și demiși pe motiv că i-ar fi făcut vrăji președintelui din Maldive

Doi miniștri arestați și demiși pe motiv că i-ar fi făcut vrăji președintelui din Maldive

Sursa: X

Profit.ro
Profit.ro
scris sâmbătă, 13:13

Maldive, națiunea insulară din Oceanul Indian cunoscută pentru plajele sale și care se bucură în general de stabilitate politică, este zguduită în aceste zile de acuzații bizare de magie neagră în care sunt implicați oficiali de rang înalt, relatează The Times of India.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Duminica trecută, poliția din Maldive a arestat doi miniștri, împreună cu alte două persoane, ale căror identități nu au fost dezvăluite, pentru că i-ar fi făcut vrăji președintelui țării, Mohamed Muizzu, scrie News.ro.

Fathima Shamnaz Ali Saleem, ministru de stat la Ministerul Mediului, și fostul său soț, Adam Rameez, ministru la cabinetul președintelui, se numără printre persoanele reținute.

Biden își recunoaște vârsta și prestația proastă de la dezbatere, dar promite să îl învingă pe Trump CITEȘTE ȘI Biden își recunoaște vârsta și prestația proastă de la dezbatere, dar promite să îl învingă pe Trump

Arestările au avut loc în urma unei anchete care a început după ce au apărut suspiciuni cu privire la activitățile lor. Poliția nu a dezvăluit detalii specifice cu privire la natura magiei negre sau la dovezile care au condus la arestări, însă cazul a stârnit o mare atenție.

Potrivit Liberation, Fathima Shamnaz Ali Saleem este acuzată că l-a vrăjit pe președintele Maldivelor, Mohamed Muizzu, pentru a obține un alt post guvernamental. Poliția nu a confirmat încă motivele reținerii sale.

Shamnaz Saleem și Adam Rameez au fost amândoi figuri proeminente în politica din Maldive. Shamnaz a făcut parte din Consiliul Local al capitalei împreună cu președintele Muizzu, pe vremea când acesta era primar al orașului Male. După alegerea lui Muizzu ca președinte în noiembrie 2023, Shamnaz a fost numită ministru de stat la Muliaage, reședința oficială a președintelui, înainte de a fi transferată la Ministerul Mediului. În ceea ce-l privește pe Adam Rameez, fostul ei soț, cunoscut ca fiind un apropiat al lui Muizzu, acesta dispăruse din peisajul public în ultimele cinci luni.

La patru zile după ce a fost arestată, Shamnaz a fost suspendată din funcția de ministru de stat la Ministerul Mediului. În aceeași zi, Rameez a fost, de asemenea, suspendat din funcția sa de la cabinetul președintelui.

Acuzațiile de magie neagră au stârnit un amestec de șoc și neîncredere în rândul publicului din Maldive. Practica vrăjitoriei nu este anecdotică sau surprinzătoare în acest stat insular. Locuitorii desfășoară în mod obișnuit ceremonii tradiționale, crezând că vor obține favoruri sau își vor vrăji adversarii. Magia neagră, deși face parte din folclorul multor culturi, este rareori asociată cu scandalurile politice moderne. Cazul a ridicat întrebări cu privire la influența credințelor tradiționale în politica contemporană și la măsura în care acestea pot afecta guvernarea, scrie The Times of India.

Președintele Mohamed Muizzu nu a făcut nicio declarație oficială cu privire la arestări sau la acuzații, lăsând publicul și mass-media să speculeze. Lipsa comunicării oficiale nu a făcut decât să alimenteze zvonurile, sporind incertitudinea din jurul acestui caz.

Cu palmieri, ape turcoaz și hoteluri de lux, Maldivele sunt foarte populare printre turiști, în special printre cei foarte bogați, dar ONG-urile denunță în mod regulat reprimarea drepturilor omului în această țară. Potrivit Amnesty International, "poliția a folosit în mod regulat forța în mod ilegal pentru a reprima demonstrațiile, iar apărătorii drepturilor omului au suferit represalii".

În arhipelag coexistă două sisteme juridice distincte. Vrăjitoria nu este pedepsită de codul penal. Dar în această țară în care islamul este religie de stat, în conformitate cu legea islamică (Sharia), a face vrăji se pedepsește cu șase luni de închisoare.

În așteptarea verdictului anchetei asupra lui Fathima Shamnaz Ali Saleem, Maldive a fost lipsită de secretarul său de stat pentru schimbările climatice, într-un moment în care arhipelagul se află în prima linie a încălzirii globale. Creșterea nivelului mării ar putea face țara practic nelocuibilă până la sfârșitul secolului, potrivit experților ONU în domeniul mediului.

viewscnt
Afla mai multe despre
maldive
vrăji
politică