Dîncu: Butonul nuclear e o metaforă. Există o probabilitate foarte mică să se declanșeze un război nuclear. Nu înseamnă că nu trebuie să fii tot timpul pregătit

Dîncu: Butonul nuclear e o metaforă. Există o probabilitate foarte mică să se declanșeze un război nuclear. Nu înseamnă că nu trebuie să fii tot timpul pregătit
scris 8 oct 2022

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, susține că există o probabilitate foarte mică să se declanșeze un război nuclear, în ciuda amenințărilor lansate de Rusia, dar a precizat că este bine să fii pregătit și pentru această posibilitate. El consideră că ideea ca rușii să arunce o încărcătură nucleară în Marea Neagră nu are niciun suport. ”În primul rând, ar trebui să le spunem oamenilor că butonul nuclear este o metaforă, că nu este de fapt un buton în adevăratul sens al cuvântului, că nu există un singur om care are posibilitatea, indiferent că este Putin sau un alt dictator, care are posibilitatea singur să declanșeze un dezastru”, a explicat ministrul Apărării.

Vasile Dîncu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, despre faptul că Vladimir Putin amenință lumea cu butonul nuclear și cât de iminent este acest pericol, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

“În primul rând, ar trebui să le spunem oamenilor că butonul nuclear este o metaforă, că nu este de fapt un buton în adevăratul sens al cuvântului, că nu există un singur om care are posibilitatea, indiferent că este Putin sau un alt dictator, care are posibilitatea singur să declanșeze un dezastru. În al doilea rând, evident că și în discuția de la conceptul strategic NATO de la Madrid, la punctul 28, se discută despre capacitatea CBRN, adică chimic, bacteriologic, radiologic și nuclear, adică tot acest complex, acest pericol care ar deriva din bombele nucleare, chimice sau bacteriologice. Deci tot acest potențial al NATO trebuie să fie unul care să fie organizat în așa fel încât să descurajeze, adică logica întregii dezvoltări nucleare este una descurajării. Avem noi 5.000 sau 6.000 cum are Rusia de focoase nucleare, are și NATO cam tot atâtea sau câteva peste dacă adăugăm și Europa și asta face ca niciunul să nu poată folosi aceste focoase nucleare, pentru că în momentul în care le-ai folosit și începe o bătălie, înseamnă că te-ai sinucis și nimeni nu vrea să se sinucidă. Nici civilizațiile și nici dictatorii. Sunt foarte puțini dictatori care au avut de-a lungul timpului chiar atâta voință, deși au omorât mii de oameni sau au determinat alți milioane de oameni să se sinucidă”, a afirmat ministrul Apărării.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

El consideră că este o probabilitate mică să fie declanșat un război nuclear.

VIDEO Explozie puternică pe Podul Kerci, care face legătura dintre Rusia și Crimeea. Partea rutieră a podului s-a prăbușit CITEȘTE ȘI VIDEO Explozie puternică pe Podul Kerci, care face legătura dintre Rusia și Crimeea. Partea rutieră a podului s-a prăbușit

“Deci există o probabilitate foarte mică să se declanșeze un război nuclear. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fii tot timpul pregătit, pentru că există, ceea ce intuiesc în întrebarea dumneavoastră, o îngrijorare a europenilor care spuneau, de fapt această dezangajare, acest șantaj reciproc, care, să spunem, care este cel nuclear, se poate face de către Rusia față de Europa, pentru că Europa nu are potențialul pe care îl are Rusia. NATO, Statele Unite împreună sigur că au acest potențial, încât descurajarea funcționează, însă Europa nu are. Europa însă trebuie privită alături de NATO, pentru că este parte a NATO în cea mai mare parte a țărilor ei și funcționează ca atare”, a precizat Vasile Dîncu.

El consideră că rușii abordează rațional tema amenințării nucleare.

“Toate semnele arată că și rușii, în toată iraționalitatea lui Putin, abordează rațional această temă. Pentru că ați văzut cecenul partener al lui Putin, Kadîrov, a cerut să se dea lovituri tactice, măcar nucleare în Ucraina. Și a răspuns Peskov, purtătorul de cuvânt, deci cel mai autorizat, i-a răspuns asta nu este o problemă de emoție, asta este o problemă rațională, este prevăzută în legile și în strategia de apărare, în strategia militară a Rusiei și că nu este treaba lui, de fapt, că este o treabă care înseamnă analize, cum spunea Peskov, obiective. Adică înseamnă că Rusia ar trebui să fie amenințată de o putere nucleară, adică să răspundă unei reacții, pentru că așa scrie în doctrina lor militară sau să fie în imposibilitatea de a se apăra în fața unui atac cu arme convenționale. Adică să fie ultima lor șansă de a se apăra. Niciuna din aceste condiții nu este în acest moment îndeplinită”, a afirmat ministrul Apărării.

El a explicat că în cazul pericolului nuclear centrele de decizie sunt separate, iar hotărârea nu este luată de un singur om.

“Și în punctul 28 al conceptului strategic se vorbește despre CBRN, despre amenințare nucleară, dar și în documentele NATO și în documentele Rusiei sau ale fostului URSS și în tratatele internaționale există un punct care este foarte important, separarea centrelor de decizie în ceea ce privește pericolul nuclear, centrul politic, de centrul militar și cele militare sunt fragmentate destul de mult. Adică ar trebui ca în cazul Rusiei, să spunem, președintele Putin să dea acest semnal, îl preia premierul, premierul trebuie să contacteze să dea mai departe pentru șeful, ministrul apărării, ministrul Apărării, la șeful Statului Major și tot așa. Mai sunt cam în jur de șapte elemente ale acestei fragmentări a deciziei. Se presupune că atunci când gândesc mai mulți oameni, cu siguranță că dispare emoția și se rupe undeva această verigă. De altfel, există și o comunicare. Ați văzut Anthony Blinken săptămâna trecută a vorbit în public despre comunicarea pe care o au Statele Unite cu Rusia, inclusiv, comunicarea privată, deci nu numai în zona publică, în care a spus că a avertizat Rusia asupra consecințelor directe pe care le-ar avea în momentul în care ar folosi o armă nucleară. Deci este puțin probabil și aș vrea să spun că trebuie să fim responsabili”, a mai declarat Vasile Dîncu. 

Ministrul a menționat că este important să nu fie creată panică în rândul populației.

“Uneori îi deranjează pe jurnaliști că nu vorbesc prea des despre acest lucru, dar cred că responsabil este să nu creăm panică, pentru că în aceste zile, dacă ne uităm din punct de vedere sociologic apare foarte frecvent și în Europa, dar și la noi, dacă am măsura ceea ce numesc americanii fear of war, frica de război, e un sindrom deja acesta și oamenii, în momentul când vorbești foarte des despre acest lucru, se sperie, intră într-o angoasă și, în mod normal, trebuie să abordăm rațional. Mai este un lucru aici. În general, toamna spre iarnă și rușii, cu triada lor nucleară, fac aplicații și exerciții. Deci, chiar dacă vedem că se mișcă un submarin nuclear cum este Poseidon, cred că a relatat presa, în care au încărcături nucleare, dintr-o parte în alta, asta nu înseamnă un pericol nuclear, pentru că și în toamna trecută, și acum doi ani au existat asemenea mișcări. Cu siguranță că și NATO face operațiuni de exerciții și aplicații, mai ales defensive, de apărare în domeniul CBRN, deci sunt normale mișcările și aplicațiile și exercițiile. Nu înseamnă că începe un război chiar dacă se întâmplă acest lucru”, a adăugat ministrul Apărării.

El a detaliat strategia CBRN a României.

“Fiecare țară este obligată, din membrii NATO, să își fundamenteze și să aplice o strategie națională CBRN. Strategia României este aplicată de Ministerul Apărării Naționale plus Ministerul de Interne și alte ministere, pentru că este o strategie defensivă. În acest moment, Ministerul Apărării Naționale are două procese de achiziții: pentru echipamente de detecție și supraveghere de tip CBRN și reabilitare pentru că există trei piloni în politica de apărare NATO în domeniul acesta, este detectare, este anihilare și este recovery, reconstrucție după un posibil incident de factura aceasta bacteriologică, chimică sau nucleară. Deci, există asemenea strategii. Există în Armata Română unități specializate în domeniul acesta. Avem aplicații comune cu NATO. Există un audit care se face la nivel european, s-a făcut și în anii trecuți privind capacitățile de apărare. În strategia noastră comună cu Ministerul de Interne și alte ministere care se ocupă de administrație publică înseamnă gestiunea inclusiv a unor elemente de protecție de factura în fiecare oraș există adăposturi în zona aceasta, există o strategie de apărare civilă, s-au verificat în ultimul an toate aceste lucruri. Deci ne bazăm pe faptul că în principal nu se întâmplă un asemenea incident, dar dacă s-ar întâmpla, există elemente de protecție pe care le gândim și care sunt posibile într-un anumit grad, pentru că, dacă vorbim, evident, de un război nuclear al unui război mondial, atunci sigur că poate că sunt inutile orice forme, chiar și acele pastile de iod sau alte forme, sigur echipamente de protecție individuale sau colective pentru comunități, capacități de detecție, de decontaminare. Există sigur specialiști în toate aceste domenii”, a mai afirmat Vasile Dîncu.

El susține că Rusia a provocat prin limbaj, explicând că nu are niciun suport varianta că ar lansa o bombă nucleară în Marea Neagră.

“Rusia nu a încercat până acum să provoace decât în limbaj. Sigur că au fost excese de limbaj din partea unor politicieni, dar să provoace țările NATO prin asemenea elemente care, să spunem, ar ține de zona nucleară, chiar dacă vorbim despre zona tactică nucleară. Evident că în mass-media sunt specialiști, sunt scenariști există și în presa foarte serioasă, să zicem așa, occidentală, analiști care fac și de dragul spectacolului, dar și de dragul unor, să spunem, scenarii care să-și folosească imaginația și cunoștințele, fac scenarii despre posibile încercări, de exemplu, ideea că s-ar putea să fie aruncată pentru impresionare o bombă, o încărcătură nucleară în Marea Neagră. Nu are niciun suport, pentru că acolo este și Rusia și se spune că Marea Neagră, Traian Băsescu a spus că este un lac rusesc. Sunt vecinii care, cum sunt Turcia, România sau Bulgaria, care nu sunt dușmanii Rusiei în acest moment. Rusia spune că are o problemă majoră cu Ucraina și cu diverse forme, naziști sau alte alte lucruri, deci nu suntem considerați ca fiind în război cu Rusia. Deci în acest moment nu există argumente raționale pentru a putea să spunem că avem iminența unui război nuclear. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim îngrijorați de turnura pe care au luat-o lucrurile și de ceea ce spune și ceea ce face Putin în acest moment”, a mai declarat Vasile Dîncu.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
vasile dincu
rusia
razboi nuclear