DECIZIE Armata a fost exceptată de la ultima ″ordonanță a austerității″. Peste un sfert de miliard de lei în plus inclusiv pentru menținerea în stare de luptă a avioanelor F-16

DECIZIE Armata a fost exceptată de la ultima ″ordonanță a austerității″. Peste un sfert de miliard de lei în plus inclusiv pentru menținerea în stare de luptă a avioanelor F-16

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

scris 30 oct 2024

Guvernul a decis exceptarea Ministerului Apărării Naționale (MApN), până la sfârșitul anului, de la una dintre prevederile celei mai recente ″ordonanțe a austerității″, cea din septembrie, care include reduceri de cheltuieli bugetare de 2 miliarde lei, plus amnistia fiscală, banii suplimentari fiind necesari Armatei inclusiv pentru menținerea în stare de luptă a flotilei de avioane militare multirol F-16.

Actul normativ menționat stipulează că, ″În anul 2024, (...), ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice (...) nu pot efectua deschideri lunare de credite bugetare la titlul «Bunuri și servicii» mai mari cu 20% față de nivelul plății medii lunare aferente perioadei ianuarie-august 2024″, însă depășirea limitei poate fi aprobată ″în situații excepționale, temeinic justificate, de natură să afecteze asigurarea serviciilor publice″.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ UE a decis să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UE a decis să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China

La solicitarea MApN, Executivul i-a aprobat depășirea cumulată, în cele 2 luni care au mai rămas din an, a limitelor lunare de deschideri de credite bugetare, cu suma totală de peste un sfert de miliard de lei (251,8 milioane lei).

Ministerul a arătat că limitele afectează contractele de furnizare de piese de schimb pentru tehnica militară și lucrările de mentenanță pentru aceasta, ceea ce are un efect semnificativ asupra stării de operativitate a tehnicii militare și capacității de reacție a structurii de forțe.

Rezultatele financiare la 9 luni ale OMV Petrom ajută bursa să se aprecieze. Salt de peste 3,5% al titlurilor companiei CITEȘTE ȘI Rezultatele financiare la 9 luni ale OMV Petrom ajută bursa să se aprecieze. Salt de peste 3,5% al titlurilor companiei

În plus, fără cheltuieli suplimentare față de limitele lunare impuse prin OUG nu mai pot fi executate toate exercițiile planificate la nivel național și aliat, cu implicații asupra credibilității capacității de apărare a Armatei României.

Austeritatea afectează și derularea achizițiilor de muniții, a mai argumentat Armata, cu efecte asupra capacității de luptă, precum și misiunile și obiectivele stabilite pentru anul 2025, ″în sensul în care bugetul alocat acestora va fi grevat de obligațiile de plată restante înregistrate la sfârșitul anului 2024″.

FOTO ANUNȚ Șoferii își pot înlocui becurile cu filament de la mașină cu unele LED. Ce avantaje aduc CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ Șoferii își pot înlocui becurile cu filament de la mașină cu unele LED. Ce avantaje aduc

MApN a mai invocat și imposibilitatea asigurării combustibilului necesar structurii de forțe pentru îndeplinirea misiunilor specifice, scăderea operativității tehnicii de comunicații și suport pentru comandă și control, necesitatea menținerii avioanelor F-16 în stare operațională, cu impact semnificativ asupra capacității de luptă, precum și afectarea disponibilității tehnicii pentru executarea serviciului de luptă permanent și executarea misiunilor.

Recent, s-a decis și că România va suporta de la bugetul de stat, prin bugetul MApN, cheltuielile de instruire a piloților ucraineni de aeronave F-16, la baza militară aeriană de la Fetești.

Deficitul bugetar al României a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din acest an, de la 4,57% din PIB la opt luni, și se anticipează că va avansa până la circa 8% la sfârșitul lui 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
limite cheltuieli bugetare
cheltuieli de apărare
avioane f-16
achiziții militare
mapn limite cheltuieli