Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E) a decis majorarea, de la 1 decembrie 2024, a capacității cumulate de import de curent electric de la țările vecine din UE a Ucrainei și Republicii Moldova cu peste 23%, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.100 MW.
De ce este important: Republica Moldova se confruntă cu riscul ca, la iarnă, în condiții de criză în aprovizionarea cu energie, care ar putea surveni și ca urmare a stopării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către Transnistria, să nu poată importa suficient curent electric din România pentru a-și asigura integral necesitățile de consum, a afirmat Agenția Internațională pentru Energie (AIE) în septembrie, reluând practic un avertisment oficial al autorităților de la Chișinău prezentat de Profit.ro la finalului lunii august.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
România, Grecia și Bulgaria au solicitat luna aceasta Comisiei Europene mai multe măsuri destinate eliminării ″segregării″ piețelor de energie din Europa de Est, unde prețurile angro de profil au fost constant mai mari decât în Vest în ultimele luni, inclusiv ca urmare a sprijinului energetic acordat ucrainenilor, în condițiile în care Ucraina, care în mod tradițional era exportator net de curent electric către Europa, a devenit importator net, cu cantități mari cumpărate din sud-estul continentului, din cauza distrugerilor masive cauzate de agresiunea militară rusă.
De asemenea interesant: Ucraina negocia de mai mult timp, cu ENTSO-E și Comisia Europeană, o majorare a capacității la 2.400 MW, după ce atacurile cu rachete și drone ale Rusiei au provocat distrugeri masive sistemului energetic ucrainean, de care depinde în bună măsură și cel al Republicii Moldova, scoțând din producție capacități de generare ucrainene de circa 9.000 MW.
Din capacitatea maximă actuală, de 1.700 MW, Republicii Moldova îi revin numai 260 MW.
″Începând cu iunie 2024, după distrugerea a numeroase centrale electrice din Ucraina și anticipând un deficit mare de energie în timpul iernii 2024-2025, operatorii de transport și sistem din Europa Continenrală au evaluat fezabilitatea majorării capacității de export de energie din țările UE vecine către Ucraina și Moldova, menținând totodată stabilitatea și securitatea operațională a sistemului energetic″, este mesajul transmis de ENTSO-E.
CITEȘTE ȘI Metrorex mai are de modernizat 10 stații pentru ca accesul să se facă pe baza cardului bancarOperatorii grupați în organizație au evaluat împreună starea sistemului energetic european și au căutat soluții de maximizare a capacității de export de energie din UE către Ucraina și Republica Moldova pentru iarna care vine, demersuri despre care Profit.ro a relatat în exclusivitate.
″Rezultatul acestor calcule a permis operatorilor să asigure o majorare a limitei de capacitate de export către Ucraina și Republica Moldova la 2.100 MW pe perioada iernii. Asta înseamnă o majorare de 400 MW. Consistența creșterii reprezintă încă un semn al sprijinului puternic și al solidarității comunității de operatori de transport de energie cu popoarele din Ucraina și Moldova″, mai este arătat.
CITEȘTE ȘI Comercianții vor putea folosi iPhone-ul ca POS pentru încasări contactless de la clienți – o nouă aplicație adusă în premieră în România de un joint-venture Global Payments-Erste BankLimita de capacitate de export de 2.100 MW se va aplica de la 1 decembrie 2024, iar începând cu martie 2025, operatorii europeni vor reevalua limita în fiecare lună, mai precizează ENTSO-E.
În plus, Ucraina va avea posibilitatea de a accesa fluxuri de energie de 250 MW din UE sub formă de ajutoare de avarie (detalii aici și aici).
″Mulțumim partenerilor europeni pentru sprijinul palpabil și prompt. Mulțumim și președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru participarea sa personală la negocierile purtate la cel mai înalt nivel pentru creșterea capacității tehnice de import de energie″, a transmis operatorul sistemului energetic ucrainean, Ukrenergo.
CITEȘTE ȘI FOTO SURPRIZĂ Trans-Oil, controlat de magnatul Vaja Jhashi, a achiziționat un terminal în Portul Constanța, etapă cheie în extinderea prezenței în hub-ul logistic vital din Marea NeagrăSistemele energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova s-au desprins de cel al Rusiei și s-au sincronizat de urgență la rețeaua interconectată a Europei continentale în martie 2022, la mai puțin de o lună de la startul agresiunii militare a Kremlinului împotriva Kievului.
″Sunt recunoscător partenerilor europeni, în principal comisarului UE pentru Energie Kadri Simson, pentru poziția lor consistentă și pentru demersurile eficiente de sprijinire a sistemului nostru energetic, în pragul iernii″, a declarat ministrul Energiei din guvernul ucrainean, Herman Galushenko.
Ministerul a precizat că nevoia de a se lua decizia majorării capacității de import a fost discutată la întâlnirea recentă de la Kiev dintre președintele ucrainean Zelenski și șefa Executivului de la Bruxelles, Ursula von der Leyen.