De știut la alegeri. Precizările BEC - unde se poate vota la locale și la europarlamentare.Reguli pentru urna mobilă

De știut la alegeri. Precizările BEC - unde se poate vota la locale și la europarlamentare.Reguli pentru urna mobilă
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iun 2024

La alegerile locale, alegătorul poate vota doar în comuna, orașul, municipiul sau sectorul unde are domiciliul sau reședința! ACei care nu se află în zona de reședință nu pot vota la locale! Chiar dacă alegătorul se află într-o altă comună, alt oraș sau alt municipiu din același județ în care este situată localitatea unde are domiciliul sau reședința, acesta nu poate vota doar pentru consiliul județean sau doar pentru președintele consiliului județean. Pentru Parlamentul European, însă, se poate vota de oriunde pe liste suplimentare în afara localității de reședință, însă dintre secțiile din zona de reședință se poate vota doar la cea la care alegătorul este arondat, arată Biroul Electoral Central.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

„Având în vedere unele informații eronate apărute în spațiul public cu privire la regulile de exercitare a dreptului de vot la secțiile de votare organizate în țară cu ocazia scrutinului din data de 9 iunie 2024, din economia dispozițiilor legale, subliniem următoarele:

La alegerile locale, alegătorul poate vota doar în comuna, orașul, municipiul sau sectorul unde are domiciliul sau reședința! Alegătorul care nu se află în comuna, orașul sau municipiul unde are domiciliul sau reședința nu poate vota la alegerile locale! Chiar dacă alegătorul se află într-o altă comună, alt oraș sau alt municipiu din același județ în care este situată localitatea unde are domiciliul sau reședința, acesta nu poate vota doar pentru consiliul județean sau doar pentru președintele consiliului județean. Alegătorul care nu se află în sectorul municipiului București unde are domiciliul sau reședința nu poate vota la alegerile locale! Chiar dacă alegătorul are domiciliul sau reședința în municipiul București, dacă se află în alt sector, acesta nu poate vota doar pentru Consiliul General al Muncipiului București sau doar pentru primarul general.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Cehii au început să voteze, după Olanda și Irlanda. Temele și îngrijorările care domină alegerile CITEȘTE ȘI ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Cehii au început să voteze, după Olanda și Irlanda. Temele și îngrijorările care domină alegerile



La alegerile locale, dacă membrii biroului electoral al secției de votare, operatorul de calculator al secției de votare și persoanele însărcinate cu menținerea ordinii își desfășoară activitatea la o secție de votare aflată în altă comună, alt oraș, alt municipiu sau alt sector al municipiului București decât cele în care au domiciliul sau reședința, nu vor putea vota.

La alegerile pentru Parlamentul European, cu excepția unor categorii de persoane, a celor care solicită urna specială (mobilă) și a celor cu mobilitate redusă, alegătorii care se află în comuna, orașul sau municipiul în care au domiciliul nu pot vota la o altă secție de votare decât cea la care sunt arondați. Și în cazul alegătorilor cu domiciliul în municipiul București, aceștia nu pot vota la alegerile pentru Parlamentul European la o altă secție de votare decât cea la care sunt arondați, chiar dacă se află în alt sector decât cel în care au domiciliul.

Astfel, la alegerile pentru Parlamentul European, pot vota la orice secție de votare din țară doar alegătorii care nu se află în comuna, orașul, municipiul sau sectorul în care au domiciliul”, arată  BEC.

BEC reiterează că la alegerile europarlamentare, membrii biroului electoral al secției de votare, operatorul de calculator al secției de votare și persoanele însărcinate cu menținerea ordinii pot vota la secția de votare unde își desfășoară activitatea.

„Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota la orice secție din țară la alegerile pentru Parlamentul European, însă la alegerile locale vor vota doar în localitatea/sectorul de reședință. În oricare dintre situațiile de mai sus, alegătorii pot vota în localitatea/sectorul de reședință doar dacă aceasta a fost stabilită anterior datei de 11 aprilie 2024”, mai spune sursa citată.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri locale
europarlamentare 2024
reguli
urmna mobila